БЛС: Предстоят фалити на болници

3698
БЛС: Предстоят фалити на болници
Снимка: БГНЕС

Необходимо е увеличение в средствата за извънболнична помощ и ако това не се случи, предстоят фалити на лечебни заведения и в извънболничната помощ. Такава позиция изразиха от Българския лекарски съюз.

Лекарския съюз настоява реалното и оптимално увеличение, което организацията иска, да се удовлетвори. "Необходимо ли е да почнат фалитите на болници и в извънболнична помощ, за да може отговорните институции да си дадат сметка, че всяко перо в системата на здравеоппазване е важно и не бива да бъде подценявано", категорични са от БЛС.

Шефът на НЗОК: Пари има, но здраве няма, решението е в електронното здравеопазване

Здравната система според мен е грешно конструирана. Основите са грешно поставени. Хората, които са създали тази каса преди 18 години, с...

От съсловната организация са категорични, че увеличението в болнична помощ е задоволително, особено като се вземе предвид, че от 10 години няма коригиране на цени за клиничните пътеки, но относно бюджета, който е предвиден за извънболнична помощ, БЛС са притеснени от подценяването на дейностите в това перо и са категорични, че този подход ще влоши качеството на медицински дейности в първичната и специализирана извънболнича помощ.

Колективното настроение относно бюджетната рамка е удовлетворително, заявяват все пак от БЛС, които вчера проведоха извънреден управителен съвет, във връзка с гласуваното разпределение на рамката за бюджет 2018 на НЗОК.

„Категорични сме, че е необходимо увеличение в средствата за извънболнична помощ и ако това не се случи, предстоят фалити на лечебни заведения и в извънболничната помощ“, алармират от съсловната организация.

Реалното увеличение спрямо бюджет 2017 на НЗОК е 407 млн. лв., от които за болнична помощ са насочени 148,560 млн. лв., за медико-диагностични дейности – 5, 5 млн. лв., за медицински изделия са предвидени 10 млн. лв., за първичната доболнична помощ – 7, 2 млн. лв. и едва 2,9 млн. лв. за предвидени за специализираната извънболнична помощ. „СИМП е крайно подценен и поставя колегите в ситуация на невъзможност да издържат практиките си, а това неминуемо ще генерира напрежение между пациенти и лекари“, опасяват се от БЛС.

Експерти: Финансовите траншове от ВМА към фирма на близък до директора ѝ са нещо нормално

Финансовите траншове от ВМА към фирма на близък до директора ѝ са нещо нормално при сегашния модел на управление на здравната система и...

След заседанието на управителния съвет на БЛС, съсловната организация единодушно застана зад колегите си от извънболнична помощ, като настоява за увеличение в бюджета на НЗОК, както следва: За първичната доболнична помощ да се предвидят още 10 млн. лв., а за специализираната да се увеличат с още 13 млн. лв. БЛС припомня, че в проекто бюджета, който съюза изпрати до институциите през месец юли, исканите суми, реално отговарящи на потребностите на населението и на здравната система, за извъбнолнична помощ бяха значително по-високи - за ПИМП – 23 млн. лв. и СИМП – 26 млн. лв. Според БЛС, липсата на достатъчен ресурс в доболничната помощ ще се отрази крайно негативно на достъпа на пациентите до здравеопазване, а от друга страна ще създаде условия за противопоставяне на работещите в доболнична и болнична помощ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Коклюш: 14 дни карантина, друга ваксина може да е фактор за картината на болестта

Без паника, затваряне и дистанция: Проф. Кантарджиев съветва да не се страхуваме от коклюша

Ангел Кунчев: Доста близо сме до епидемия от коклюш

Без неваксинирани за коклюш деца в училище: Здравният министър отговори

Онлайн обучение заради коклюш - по преценка на директора

Поставят първата ваксина срещу коклюш при бебетата по-рано

Държавата да се раздвижи и да подсигури ваксини: Личен лекар за завръщането на коклюша

Очаква ли ни национална епидемия от коклюш?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com