X
 
 

БЛС: След 5 г. 98% от лекарите ще са над 50-годишна възраст

2321 5
photo of БЛС: След 5 г. 98% от лекарите ще са над 50-годишна възраст
Снимка: личен архив
Над 60 % от хората в бели престилки напредват към графата „трета възраст” и в България липсват млади медицински кадри. Според статистика, всеки втори лекар е на възраст над 51 г. Данните са на Българския лекарски съюз, съобщава НОВА ТВ. Една четвърт от лекарите вече са в пенсионна възраст. Прогнозата на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари е, че само след пет години 98 на сто от джипитата ще са над 50-годишни.

Освен криза за млади лекари, вече има и сериозен недостиг за конкретни специалисти. Търсят се над 400 педиатри, незаетите места за семейни лекари в страната са около 450. Тези тревожни данни не убягнаха и на гостите на юбилейния международен медицински конгрес, който се провежда в София този уикенд. Според доцент Станимир Сираков от УМБАЛ "Свети Иван Рилски", условията на работа за младите специалисти не са добри. "Повечето от тях търсят реализация навън. Работиш срещу една административна машина, която не помага, а пречи. Много колеги се обезверяват", изрази мнението си по темата доцент Сираков в ефира на "Събуди се".

Лекари от Бургас спасиха ръката на мъж по уникален начин

Лекари от Бургас спасиха ръката на пациент, като взеха кост от крака му. Подобна операция досега не е извършвана в УМБАЛ Бургас. Костн...

По думите му, мярката на държавата да плаща три години специализация на лекарите не помага. "Това не е достатъчно, защото ако им се даде шанс за по-голяма реализация, тогава те и ще видят причина да останат тук", смята доцент Сираков.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 2 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  След 5г. ще са завършили още 5 нови випуска от медицинския институт, които ще работят в България.
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Българрската държава, в лицето на всички и всякакви правителства, загърбва всякакъв вид млади специалисти!
  : 0 !
 • Анонимен 1 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  За без пари, толкова, питайте богът слънце.
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  БЛС: След 5 г. 98% от лекарите ще са над 50-годишна възраст, тъй като никой не задължава младите завършили лекари да останат в България за определен период от време и по този начин да компенсират похарчените държавни средства за тяхното обучение.България е станала безплатен донор на чуждестранните здравни системи.
  : 1 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Аз предпочитам да бъда лекуван от по-възрастен лекар, вместо СТАЖАНТ.
  : 0 !