Болници точели Касата с ненужни кардио интервенции

33653
Болници точели Касата с ненужни кардио интервенции

Болниците са извършвали ненужни кардиологични интервенции, казаха пред журналисти кардиолози и кардиохирурзи, които по-рано днес бяха на среща с управителя на НЗОК д-р Румяна Тодорова.

Като основен проблем беше посочено, че чрез излишно поставяне на стендове се източва НЗОК. Кардиохирурзи, кардиолози и НЗОК обсъдиха проблема с хората с кардиологични проблеми, тъй като според лекарите поставянето на стендове не винаги е безопасно, а едно ненужно слагане на стенд може да има редица последици за пациента. Лекарите поискаха в бъдеще да се създаде една експертно-етична комисия, която да бъде нормативно уредена и да има правомощията да проверява, контролира и санкционира подобни нарушения, предаде БНР.

НЗОК иска още 117 млн. лева

Още 117 милиона лева за здраве иска Надзорният съвет на касата, за да гарантира здравните услуги до края на годината. На извънредно за...

Данните, които представи д-р Тодорова сочат, че за последната година Фондът е изплатил излишно 6 млн. лева за кардиооперации.

Дружеството на кардиолозите и кардиохирурзите са поискали среща с нея заради тези данни и предложиха мерки за контрол върху изразходването на тези средства.

"Трябва да се иска консултация от кардиохирург. Той трябва да каже необходимо ли е да се слагат стендове. Това в момента не се прави", заяви Румяна Тодорова.

За последните две години данните на НЗОК сочат, че стендове са поставени на близо 13 хиляди пациенти, за които Касата е платила приблизително около 30 млн. лева годишно. В тези случаи обаче са поставени 37 хиляди стенда. Според Тодорова на един пациент може да са поставени средно по три стенда, а може да има и пациенти с по 12-16 стенда. Проблемът не е чисто медицински колко са поставени, а дали в случая не е трябвало да се пристъпи към кардиологична и кардиохирургична операция.

БЛС иска промяна на пакета дейности, покриван от НЗОК

Българският лекарски съюз (БЛС) ще настоява да бъде променен основният пакет от здравни дейности, покривани от Националната здравноосиг...

Д-р Генчо Начев посочи, че те се обявяват за установяването на една персонална отговорност за недобросъвестност или за грешки при диагностиката и да се търсят начини за санкции.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com