България е със средния за Европа ръст на заразени с COVID-19

2245
България е със средния за Европа ръст на заразени с COVID-19
Снимка: Министерски съвет

"По данните на Европейския център за контрол на заболяванията на база последните 14 дни, така изчисляват те заболеваемостта от коронавирус. В Европа България е на 24 място по заболеваемост със 43,19 на 100 000 население и на 7-мо място по смъртност с 1,19 на 100 000. Въпреки значително нарастналите бройки, България на практика запазва мястото си и като заболяемост и като смъртност, поради това, че в цяла Европа има значителен ръст", отчете националният здравен консултант доц. д-р Ангел Кунчев по време на брифинга на НОЩ.

На Балканите: "България е на 5-то място, според 14-дневната заболяемост, след Румъния, Северна Македония, Босна и Херцеговина и Албания. И на 4-то място по смъртност след Босна и Херцеговина, Македония и Румъния", каза  доц. Кунчев.

"Една интересна подробност е, при тези данни за заболеваемостта специално в Балканските страни - каква би била картината, ако ние имахме например заболеваемостта на Черна гора, която е 567 на 100 000 население. Това на по-разбираем език означава, че вместо да говорим за 400 и няколко болни дневно, при тяхната заболяемост, ние трябваше да имаме по 5 156 случая всеки ден. Разликите са изключително големи  - в случая е 11,8 пъти, но и други страни имат високи стойности на заболяемост: Македония е с 98,6 заболяемост, Босна - 79,6, Албания с 69,2, и след това сме ние за изтеклите две седмици. ", отчете той.

Като тенденции: "С така посочените данни ръстът в ЕС на база последните 2 седмици е +23%, което е абсолютно равно на ръстът в България за този период, който е 23%.Има една единствена страна в ЕС, която има отрицателна тенденция - това е Дания с -20%. А има и такива, които са със значително по-висока: на първо място е Латвия с +275%, Великобритания +97%, Словакия +60%, Нидерландия +42%, Полша +45%. Това, което можем да направим като извод е, че да действително ръст има. Ние сме със средния за Европа, поради което и запазваме в класацията тези места. В картата на Европа България все още е в зоната на най-светлия оранжев цвят, тъй като се оформя една група от 10 страни с изключително бърз ръст на заболели, каквито са: Испания, Нидерландия, Белгия, Франция, Чехия и още няколко. Няма някаква разлика в изискванията към нас от другите страни при пътувания. ", обясни Кунчев.

В момента изясняваме защо Великобритания продължава да изисква 14 -дневна карантина за пристигащи българи. След като данните които имаме, ни поставя в много по-благоприятна ситуация, сравнение с други страни, към които нямат такива претенции. Но това все пак е решение на всяка отделна държава, допълни той.

Ще има ли нови по-строги мерки у нас? Здравният министър: Не се налага затягане на мерките (НА ЖИВО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Под носа на Шойгу: Украинците взривиха руски хеликоптер на летище в Москва (ВИДЕО)

Фицо с опит да превземе медиите: Словашките журналисти протестират в ефир (ВИДЕО)

Аналена Бербок на тайна среща със Столтенберг: Обсъждат Украйна (СНИМКИ)

Два от конете, избягали в Лондон, са в тежко състояние

Проект за малки модулни ядрени реактори: ЕК одобри 300 млн. евро френско финансиране

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа