Здравният министър: Не се налага затягане на мерките (НА ЖИВО)

3060
Здравният министър: Не се налага затягане на мерките (НА ЖИВО)
Снимка: iStock

"Към настоящия момент не се налага затягане на мерките, нито налагане на нови мерки. Единственото нещо, което ще продължим да правим е контрол въху спазването на мерките, такива, каквито са те към настоящия момент." Обществото има отговорността да спазва разписаните мерки.

Това каза на българите министър Костадин Ангелов по време на брифинга на Националния оперативен щаб за разпростанението на коронавируса в Министерство на здравеопазването. Той призова всички граждани да бъдат спокойни.

Следващата седмица НОЩ ще дадат предложения и комплексни критерии за прагове за затягане на мерките. "Ние ще настояваме Областните медицински щабове да вземт тези решения, въпреки че критериийте ще са комплексни. Но ако в една област имаме достигната съвкупност, а в друга не - то само в тази област ще бъдат въведени тези мерки", уточни здравният министър.

Още специалисти ще могат да издават направление за PCR тест

Ще отпадне тестването с PCR тест след 14-дневната карантина за заразените с коронавирус. Вече няма да е задължително, както беше досега. Просто след изтичане на срока, хората ще се връщат на работа, съобщи д-р Асен Балтов, директор на Пирогов. Положителните пациенти с доказан положителен PCR тест, поставени под карантина - при тях няма да се иска тест след нея. Имаме доказателства от публикации, които доказват, че след 14-тия ден вирусният товар, обикновено няма такъв, не е достатъчен да зарази други хора, дообясни здравният министър и добави:"Пациентите, при които възникнат някакъв вид допълнителни симптоми, ще бъдат тест ще бъдат тествани. Има алгоритъм - ако той е негативен, се действа по схема. Карантинираните пациенти се проследяват от личните лекари".

"Следващата стъпка, която ще обсъдим е да намалим 14-дневната карантина, защото първите 4-5 страни в Европа вече минаха на 10-дневна, а някои страни вече минаха на 7-дневна. Има достатъчно доказателства. Човек може да дава положителна проба месеци на ред, но няма да е заразен.", добави Ангел Кунчев.

Ако БЛС внесе днес предложенията си за това при какви критерии личните лекари да изписват направление за PCR тест, още днес следобед има заседание на НЗОК, където може да се реши този въпрос и още днес да бъде подписан този Анекс, коментира здравният министър. Личните лекари и коронавируса: Въпроси и отговори от НОЩ

Есенните грипове и коронавируса : "И в момента в столичното РЗИ се въвеждат протоколите в PCR лабораторията на комбинирани PCR тестове за COVID-19, грип А и грип Б.", обяви шефът на РЗИ - София д-р Дончо Пенчев. Той очаква, че реалното прообонабиране и тестване по новия начин ще започне от следващата седмица.

За последните два дни статистиката в единния информационен портал отчита за България рекордни стойности на новозаразените с коронавирус.

Коронавирусът в България: Нов рекорд, 9,6% положителни проби и над 1 000 души в болница

Какво отчете здравният министър за случаите на коронавирус у нас - тенденциите:

Към 7 октомврви в България има 1033 случая с хоспитализирани пациенти с коронавирус, от които 53 са в интензивни отделения. Броят на леглата по области са 7307, броят на интензивните легла са 1108. Заетостта към 7 октомври за леки случаи са 14%, а на интензивните - 5%. Предната седмица бяха 10%, в началото на седмицата бяха 11%, а сега са 14%, подчерта здравният министър. За интензивните легла - в началото на седмицата са били 4,8%, а сега са 5%. т.е. "нямаме увеличаване значително на хоспитализираните пациенти по лечебните заведения", каза той.

"Наблюдава се, увеличаване на медицинския персонал с положителни тестове за коронавирус. От началото на епидемията имаме 1263 положителни с коронавирусна инфекция колеги. Активните случаи към днешна дата са 278, на домашно лечение са 229 души. В лечебни заведения - 43, а в интензивни структури са 6 пациенти", отчете министър Ангелов. "Към дата 7 октомври имаме 26 заразени медицински служители, от които - 7 лекари, 10 сестри, 8 санитари и 1 фелдшер", добави здравният министър. Не се налагат нови мерки по райони заради положителните случаи, добави той.

Отново ще се направи обучение и семинари по отношение на личните предпазни средства сред медиците, стана ясно в последствие обаче "Аз съм на мнение, че основната причина в случая е именно високата концентрираност на вируса в работната им среда", коментира още Ангелов и добави: "Всички са уморени, но лекарите са бойци и нито един от тях няма да се откаже да изпълнява задълженията си" 

"Прави впечатление, че персоналът продължава да расте като брой заразени. Това е неминуемо, работят в една постоянно натоварена от вируса среда, която независимо от предпазните средства, може да инфектира. Слава богу, много малко от тях са на интензивна терапия. Повечето се лекуват вкъщи и малко са в болниците", коментира и шефът на Пирогов д-р Асен Балтов.

В училищата: Към днешна дата общият брой деца и ученици в училища и детски градини са 101 души с положителен тест. Карантинираните са 3 268 деца. Общ брой учители в детските заведения и училище с COVID-19 - 133, карантинираните са 119 души. "Образно да кажем, от всички паралелки от училищата: На 1000 паралелки - 3 са карантинирани и не ходят на училище, т.е. имаме абсолютно ниски нива на заболеваемост на учениците и учителите", отчете министър Ангелов.

"Въпреки страха в началото на учебната година, се доказа, че при спазване на мерките, училищата могат да бъдат едно безопасно място и виждате, че и към момента като процент - на практика засгнатите са под 1 и под 0,5%. Това напълно съвпада, даже е много по-добро от средните данни в страната на заболелите.", допълни доц. Ангел Кунчев.

Училищата в столицата: "При 59 положителни случая на ученици, 30 на персонал и учители, има 1 434 карантинирани ученици и 106 - карантинирани персонал и учители. В детските градини: положителни случаи на деца 5, карантинирани 166. От болни 13 служители - карантинирани 17. Виждате разликата между положителните и карантинираните.", коментира шефът на РЗИ София д-р Дончо Пенчев.

Средната възраст на пациентите, които заболяват с коронавируса инфекция, пада и под 50г. Но тенденцията за пациентите, които умират с COVID-19 и усложненията от нея, тенденцията продължава да е същата - хора в напреднала възраст с по няколко придръжаващи заболявания, които са причина за влошените характеристики на техния имунитет, обясни здравният министър.

За да говорим за математически модел на развитието на болестта на този етап, трябва да имаме данни за 2 пълни седмици, в момента разполагаме с такива за 1, обясни Ангелов.

Лекуваме българите със същите медикаменти, с които е третиран Доналд Тръмп, твърди Ангел Кунчев

София - бомба със закъснител

До 6 октомври от началото на пандемията в София регистрираните активни случаи са 5 786. От тази цифра нагоре вече ще вървим, за съжаление. Има хоспитализирани в София за последната седмица - 250 случая, от които 191 са доказани положителни и хоспитализирани с клиника, от тях 29 са на интензивно лечение, отчете д-р Дончо Пенчев, шеф на РЗИ-София.

Това, което се очертава като тенденция на територията на София - град - от началото на седмицата се забелязва една огнищност в определени колективи - няма да ги съобщавам. Все още на територията на София - град няма дифузно разпространение на заболяването, подчерта д-р Дончо Пенчев.

Едно от тези огнища е бежанският център на "Военна рампа", който ще бъде карантиниран от днешна дата, съобщи той.

Лечебните заведения остават готови и в кондиция

Всички болници са подготвени и добре заредени с медикаменти и лични предпазни средства. Мога да съобща само няколко области, където се забелязват повече хоспитализирани. Едната е Благоевград - 168 хоспитализирани, от тях 10 - в интензивни отделения. Бургас - 66 хоспитализирани, 2 интензивни. Пловдив - 99 за областта, 6 в интензивно. Търговище - 38, отчете шефът на Пирогов д-р Асен Балтов. 

Правим всичко възможно да повдигнем духа на колегите, вече 9 месеца с тази епидемия неминуемо се е натрупала умора, каза още той.

"В момента имаме повишени стойности на заболеваемост в две области в България: Бургас и Благоевград, т.е. ако там имаме някакъв тип повишаване на концентрацията на пациенти в лечебните заведения, имаме готовността да отворим допълнителни легла при нужда на територията на тези области, за да реагираме адекватно. Има области, в които няма абсолютно никакъв натиск върху лечебните заведения и здравната система. Именно затова е трудно да се нарпави общ критерий", обясни здравният министър.

Къде е България в статистиката спрямо Европа и Балканите?

"По данните на Европейския център за контрол на заболяванията на база последните 14 дни, така изчисляват те заболеваемостта. В Европа България е на 24 място по заболеваемост със 43,19 на 100 000 население и на 7-мо място по смъртност с 1,19 на 100 000. Въпреки значително нарастналите бройки, България на практика запазва мястото си и като заболяемост и като смъртност, поради това, че в цяла Европа има значителен ръст", отчете националният здравен консултант доц. д-р Ангел Кунчев.

Безплатен PCR тест от лекар - необходима, но закъсняла стъпка

Идеята за издаване на направление за PCR тестове от общопрактикуващите лекари ще се осъществи само след строго изготвени критерии за...

На Балканите: "България е на 5-то място, според 14-дневната заболяемост, след Румъния, Северна Македония, Босна и Херцеговина и Албания. И на 4-то място по смъртност след Босна и Херцеговина, Македония и Румъния", каза Кунчев.

"Една интересна подробност е, при тези данни за заболеваемостта специално в Балканските страни - каква би била картината, ако ние имахме например заболеваемостта на Черна гора, която е 567 на 100 000 население. Това на по-разбираем език означава, че вместо да говорим за 400 и няколко болни дневно, при тяхната заболяемост, ние трябваше да имаме по 5 156 случая всеки ден. Разликите са изключително големи  - в случая е 11,8 пъти, но и други страни имат високи стойности на заболяемост: Македония е с 98,6 заболяемост, Босна - 79,6, Албания с 69,2, и след това сме ние за изтеклите две седмици. ", отчете той.

Като тенденции: "С така посочените данни ръстът в ЕС на база последните 2 седмици е +23%, което е абсолютно равно на ръстът в България за този период, който е 23%.Има една единствена страна в ЕС, която има отрицателна тенденция - това е Дания с -20%. А има и такива, които са със значително по-висока: на първо място е Латвия с +275%, Великобритания +97%, Словакия +60%, Нидерландия +42%, Полша +45%. Това, което можем да направим като извод е, че да действително ръст има. Ние сме със средния за Европа, поради което и запазваме в класацията тези места. В картата на Европа България все още е в зоната на най-светлия оранжев цвят, тъй като се оформя една група от 10 страни с изключително бърз ръст на заболели, каквито са: Испания, Нидерландия, Белгия, Франция, Чехия и още няколко. Няма някаква разлика в изискванията към нас от другите страни при пътувания.  В момента изясняваме защо Великобритания продължава да изисква 14 -дневна карантина за пристигащи българи. След като данните които имаме, ни поставя в много по-благоприятна ситуация, сравнение с други страни, към които нямат такива претенции. Но това все пак е решение на всяка отделна държава.", обясни Кунчев.

Можете да гледате на живо брифинга на НОЩ в следващото видео:

Ние в диагностиката на COVID-19 все още сме много назад

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Коклюш: 14 дни карантина, друга ваксина може да е фактор за картината на болестта

Без паника, затваряне и дистанция: Проф. Кантарджиев съветва да не се страхуваме от коклюша

Ангел Кунчев: Доста близо сме до епидемия от коклюш

Без неваксинирани за коклюш деца в училище: Здравният министър отговори

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com