България има 10 лекари, обучени да се справят с ебола

31032
България има 10 лекари, обучени да се справят с ебола
Снимка: Gettyimages

Десет български лекари са обучени да се справят със случаи на ебола. Всички те работят в инфекциозната клиника на Военномедицинската академия, четирима от тях са все още специализанти. Сестрите, които трябва да им помагат, са 22.

Ръководител на екипа е проф. Камен Плочев. Той е роден през 1951 г. в София и е специализирал в Германия, Белгия и Холандия. Националният консултант е експерт по инфекциозни болести, СПИН и проблемите на имунитета.

Самолет е под карантина заради ебола

Самолет е поставен под карантина на международното летище МакКарън в Лас Вегас. Предполага се, че на борда му се намират пътници, които...

„Това са подготвените медици, които ще поемат евентуалните заразени", обясни бившият началник на ВМА ген. Стоян Тонев, сега избран за депутат от ГЕРБ. По думите му в двете лаборатории към клиниката може да се постави точна диагноза, но тя трябва да бъде потвърдена в сертифициран център във Великобритания или Германия, пише "Преса".

Военномедицинска академия разполага с отделение, което отговаря на всички световни изисквания за лечение на опасни зарази без риск за персонала. Третият етаж на клиниката по инфекциозни болести има боксове с отрицателно налягане, така че всички бактерии да бъдат изсмуквани. В същото време лекарите и сестрите разполагат с костюми с положително налягане, което означава, че са абсолютно защитени дори и когато ги събличат. Един брой от тази екипировка струва 3000 лева. В клиниката се влиза през шлюзова камера, датчици следят за опасни агенти. Въздухът се пречиства по специален начен с ултравиолетови лампи, а водата не се влива в общата канализация. На всеки етаж има по една стая, в която от командни табла дежурният персонал може да управлява денонощно всички системи в сградата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com