Човек в конфликт на интереси оглавява ключова болница след заповед на Москов

25150
Човек в конфликт на интереси оглавява ключова болница след заповед на Москов
Снимка: БГНЕС

Конфликт на интереси – изглежда това се превръща в ключов израз поне по отношение на здравното министерство, управлявано от министър Петър Москов. И заключението е официално – на Главния инспекторат към Министерския съвет. Той извърши проверка заради назначението на ново ръководство на "Специализирани болници за реахбилитация – Национален комплекс" ЕАД (СБР-НК) и от доклада лъснаха редица грозни истини. На първо място – че има основателно съмнение при избора на сегашния прокурист на СБР-НК г-жа Плумелина Мичева, която е бивш временен директор на болницата. Историята за заключенията на проверката на избора на г-жа Мичева беше подробно описана от Actualno.com.

Нещата обаче не свършват дотук – оказва се, че ръководителят на Инспектората към министъра на здравеопазването Петър Москов е и председател на борда на директорите на СБР-НК. Става въпрос за г-жа Пенка Белева-Тасева, която е назначена в директорския борд на СБР-НК с решение на Москов от 12 декември миналата година и след това е избрана от самия  борд за негов председател! Оценката на проверяващите е категорична – участието на Белева-Тасева в директорския борд на СБР-НК, след като е едновременно и ръководител на Испектората на министъра на здравеопазването, "създава основателно съмнение за нейната безпристрастност и обективност при изпълнение на контролните ѝ правомощия и по длъжностната характеристика за длъжността "ръководител". Причината – Белева-Тасева е човекът, който отговаря за проверките на административната дейност на лечебните заведения-търговски дружества, каквото е СБР-НК. Или казано простичко – с длъжностите, които тя заема към момента, всъщност проверява сама себе си за нарушения.

Петя Славова има пръст в драмата със санаториумите?

В два поредни материала Actualno.com запозна читателите си със скандална схема, при която чрез заобикаляне на закона държавата харизва ...

Конфликт на интереси

Освен че заема несъвместими ръководни постове, Белева-Тасева не е подала навреме точна декларация за конфликт на интереси. Всъщност преди да оглави СБР-НК, Белева-Тасева е била член на Съвета на директорите на УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив – между 4 септември и 15 декември 2014 година. Вместо да упомене това обстоятелство, Белева-Тасева подава декларация за конфликт на интереси сякаш за пръв път влиза в директорски борд на лечебно заведение, което е и търговско дружество. Преди да влезе в УМБАЛ "Свети Георги", Белева-Тасева е била член на Съвета на директорите и на "Балнеологичен център-Камена" във Велинград. И това обстоятелство обаче липсва от декларацията, а никой в здравното министерство не си е направил труда да провери какво пише Белева-Тасева в декларациите си и дали отговаря на истината. Това, обаче, даже не е единичен случай - практиката в министерството е такава, казва Главният инспекторат.

Заради всичко посочено като нарушения, Главният испекторат към Министерския съвет препоръчва да не се включват служителите на здравното министерство в директорски бордове на болници, след като същите служители трябва да следят за административни нарушение при управлението на въпросните болници. Препоръчва се и да се потърси отговорност лично на г-жа Пенка Белева-Тасева за сядането и на два ръководни стола – хем председател на директорския борд на СБР-НК, хем шеф на Инспектората към здравното министерство.

Както вече споменахме и в предишния си материал по темата "СБР-НК", в проверката на Главния инспекторат, изискана по Закона за достъп до обществена информация от Actualno.com, има открити и системни нарушения в здравното министерство относно конфликта на интереси и управлението на болници-търговски дружества. Очаквайте повече по темата в следващия ни материал.

И Бойко Борисов е наясно с позволена от Петър Москов шуробаджанащина

Преди почти един месец Actualno.com зададе задочно серия от въпроси на министъра с най-висок рейтинг във второто правителство на Бойко ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com