И Бойко Борисов е наясно с позволена от Петър Москов шуробаджанащина

52552
И Бойко Борисов е наясно с позволена от Петър Москов шуробаджанащина
Снимка: БГНЕС

Преди почти един месец Actualno.com зададе задочно серия от въпроси на министъра с най-висок рейтинг във второто правителство на Бойко Борисов – Петър Москов. Въпроси, целящи да отговорят на въпроса КОЙ има интерес да разсипе лечебното заведение, управляващо най-големите санаториуми в България. И въпрос дали министър Москов е наясно какво се случва?

От началото на март, когато обърнахме внимание по какъв скандален начин се управлява на "Специализирани болници за рехабилитация – Национален комплекс" ЕАД (СБР-НК), министърът на здравеопазването Петър Москов упорито не желае да говори пред нас, въпреки официално подадената молба с предварителни въпроси – точно както пресцентърът на здравното министерство поиска. След като това се случи, любезните служители от пресцентъра отговарят неизменно по един и същ начин – оставете контактите си и ще ви се обадим. Още чакаме – четвърта седмица вече.

В НС започнаха да питат Москов за санаториумите и рехабилитационните болници

Скандалът с българските санаториуми продължава да гори - спечелилият предишния конкурс за нов главен изпълнителен директор на „Сп...

Докато чакаме обаче, изискахме по Закона за достъп до обществена информация доклада за резултатите от проверката на кашата в СБР-НК. Каша, която може да остави на сергията 12 апетитни санаториума и рехабилитационни центъра в ръцете на "подходящите хора". Заради ограниченията в Закона за защита на личните данни, съгласно който бяха заличени имената на проверените особи, проверихме всяко едно изтрито име от доклада с помощта на свои източници, публична информация и други документи - например от Агенцията по вписванията. Оказа се, че Главният инспекторат към Министерския съвет е наясно какво се случва. Наясно е и министър Москов – защото са издадени препоръки към него и ведомството му да се поправят.

Защо Москов трябва да се поправи по въпроса СРБ-НК? Защото е взето решение кой да управлява СБР-НК с помощта на Иванка Кръстева. Тя е адвокат на настоящия прокурист на лечебното заведение Плумелина Мичева, съветник е на политическия кабинет на Петър Москов и като съветник лично е съгласувала три протокола и една заповед, определящи пряко КОЙ управлява сега лечебното заведение. Направила го е, след като представлява Мичева като юрист по все още висящи съдебни дела кой следва да е директор на СБР-НК. Самата Мичева е участвала в конкурс за поста по времето на служебното правителство на проф. Георги Близнашки, но е била отстранена от процедурата. Досега не ни е известно министър Москов да е реагирал на препоръките на Главния инспекторат към Министерския съвет - например за явен конфликт на интереси.

Схемата

След като по времето на служебното правителство на проф. Георги Близнашки тогавашният здравен министър Мирослав Ненков организира конкурс за управлението на СБР-НК, за главен изпълнителен директор на лечебното заведение е назначен д-р Стоян Маджаров, общински съветник от ГЕРБ в София. Д-р Маджаров подписва договор за новата длъжност със здравното министерство, подава документи пред Агенцията по вписванията, за да бъде отразена промяната в Търговския регистър, защото иначе болницата не може да работи – не може да сключи нито един валиден договор с трета страна, дори за доставка на бинтове например. И ... започва интересното.

Сигнал за престъпление към Москов в болницата, управляваща санаториумите

Скандалите около "Специализирани болници за рехабилитация – Национален комплекс" (СБР-НК) нямат край. Лечебното заведение все още...

Временно изпълняващият длъжност директор на СБР-НК г-жа Плумелина Мичева, която е била директор на санаториума в Поморие и е назначена начело на болницата още от здравния министър от кабинета "Орешарски" Таня Андреева, блокира вписването в Търговския регистър на д-р Маджаров като директор и на избрания с конкурса нов Съвет на директорите. Самата Мичева участва в конкурса, но е отстранена – заради липса на образователна квалификация и на пет години трудов стаж като икономист. Г-жа Мичева не приема решението и започва да обжалва пред всички възможни инстанции. Стига и до Софийския градски съд, където в три поредни дни (5-ти, 6-ти и 7-ми ноември миналата година), чрез адвоката си Иванка Кръстева иска блокиране на вписването на д-р Маджаров в Търговския регистър. Първите ѝ две молби са отхвърлени, но третата е уважена – от съдия Нели Алексиева. И противно на чл. 126 от Гражданско-процесуалния кодекс (ГПК) – когато има висящи две дела между същите страни, на същото основание и за същото искане, по-късно заведеното дело се прекратява служебно от съда - вписването на д-р Маджаров в Търговския регистър е блокирано. Следва втори опит на д-р Маджаров да подаде заявление за вписване, но и той е блокиран от СГС – пак след жалба на г-жа Мичева, като решението е взето от скандалната съдийка Румяна Ченалова, на 3 декември, 2014 година.

Докато текат съдебните саги, министър Москов е уведомен с писмо от д-р Маджаров какво се случва в СБР-НК. Принципал на болницата е здравното министерство, но Москов отказва да се намеси в споровете с аргумента, че "не е страна по производството". На 12-ти декември, 2014 година обаче Москов отменя заповедта на предшественика си д-р Мирослав Ненков и назначава нов състав на Съвета на директорите на СБР-НК - Иво Беров, Бисер Бончев и Пенка Белева-Тасева. Това е направено без при изготвянето на протокола с решението да има доклад, становище и предложение от Дирекция "Управление на държавното участие в търговските дружества и собствеността" (УДУТДС) кои да са членовете на директорския борд на болницата. Протоколът обаче е съгласуван от двама служители на УДУТДС, включително директора Ваня Величкова.

За финал - новият съвет на СБР-НК избира прокурист на заведението – г-жа Плумелина Мичева, която има договор до 31-ви декември, 2017 година. И изглежда върви да го изпълни, защото назначеният от Москов нов конкурс за управление на СРБ-НК завършва без победител - нито един от двамата участници не преминава всичките три етапа на конкурса. Прокуристът е физическо лице, натоварено и упълномощено да управлява търговско предприятие срещу възнаграждение. Но нито едно лечебно заведение в България, освен СБР-НК, няма прокурист – говорим ли тогава за нарушение на Закона за лечебните заведения?

По отношение на адвокат Иванка Кръстева стои и друг въпрос – има ли тя трудов договор като съветник на политическия кабинет на здравния министър Петър Москов? И ако да, не е ли това нарушение на глава II, чл. 5, ал. 2, т.3 от Закона за адвокатурата, където пише: "Не може да бъде вписано като адвокат лице, което работи по трудово правоотношение, освен ако заема академична длъжност по правни науки във висше училище или научна организация"? Стои и въпросът за конфликт на интереси - чл. 8 от ЗПУКИ, според който лице, заемащо публична длъжност, няма право да изпълнява контролни функции в частен интерес.

Петя Славова има пръст в драмата със санаториумите?

В два поредни материала Actualno.com запозна читателите си със скандална схема, при която чрез заобикаляне на закона държавата харизва ...

Въпросите към министър Москов се увеличават и ще се увеличават още, защото в доклада от 20 страници на Главния инспекторат към Министерския съвет са установени и други интересни факти, направени са и други заключения, произтичащи от случая "СБР-НК" и касаещи порочни практики в здравното министерство. Очаквайте следващите материали на Actualno.com по сагата, докато ние очакваме здравния министър Петър Москов да вземе отношение по трупащите се въпроси.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com