Д-р Кунчев отново призова за социална дистанция

10314
Д-р Кунчев отново призова за социална дистанция
Снимка: Actualno.com

"Очертаващото се като тенденция е, че новоизлизащите като положителни проби отговарят точно на профила на хората, които очаквахме. Близо 90% са хора, които в рамките от няколко дни до две-три седмици са посещавали страни от Западна Европа. Основният механизъм на възникване на заболяването в България все още е вносът от чужбина. Постепенно вървим и към другия етап – по-широко разпространение на вируса в нашето общество“.

Това каза пред БНР д-р Ангел Кунчев, главен държавен санитарен инспектор, част от националния оперативен щаб във връзка с коронавируса. Според него това че профилът отговаря на очакваното, е знак, че предприетите мерки – граничен контрол и налагане на карантина, са адекватни. "Успяхме да намалим интензивния внос, което дава ценно време и на здравната система да е по-подготвена, започна производство на маски и защитни облекла в наши предприятия. Това ни дава време да имаме шанс да достигнем до ефективни лекарства, до ваксини“, заяви Кунчев.

В Испания реално здравното министерство пое властта заради коронавируса

Само за няколко часа положението в Испания по отношение на мерките за сигурност заради коронавируса вече е по-различно. Цяла Испания е...

„Изкуството е на баланс и намиране на пропорционални мерки. Не може да се подценява коронавирусната инфекция. Лошото при коронавируса е, че е масово разпространен, лесно се предава - един човек заразява трима-четирима души около себе си. Голяма част от хората са носители или карат инфекцията много леко – това са 80%. Голяма част и въобще няма да разберат, че са положителни. Ударът се поема от хората във възрастовата група над 60-65 години, а за тези, които имат и придружаващи заболявания, може да е фатално. При тях смъртността е 18-20%. Ние трябва да мислим за тях“, смята д-р Кунчев и поясни, че в момента сме една от най-слабо засегнатите европейски страни, но сме едни от първите, въвели статута на извънредното положение, за да могат да се предприемат по-бързи и по-ефективни мерки.

Д-р Кунчев отново подчерта, че социалната дистанция, личната хигиена, проветряването на затворените пространства, дезинфекцията на повърхностите значително снижават риска от заразяване с коронавируса. „Важно е и отношението към хората, които се нагърбиха с най-важната задача. Искам хората да знаят, че има хора, които работят много всеотдайно и без почивка, за да смекчим удара и да спасим нашите близки“, подчерта още д-р Ангел Кунчев.

Всичко за коронавируса четете в нашия блог.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Симидчиев за НЗОК: ГЕРБ овладява напълно здравеопазването

Пред епидемия от коклюш ли е страната ни и кои са най-застрашени: Отговорите от Ангел Кунчев

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com