Д-р Николай Шарков: Една четвърт от 18-годишните имат поне един изваден зъб

2685
Д-р Николай Шарков: Една четвърт от 18-годишните имат поне един изваден зъб
Снимка: iStock/Guliver

30% от децата на 5-6 години са без кариеси, останалите са с кариеси на временните зъби. Те се появяват при неправилно хранене на детето и ако не се поддържа никаква устна хигиена. Тогава нещата са трудно обратими. Това каза в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ председателят на Зъболекарския съюз д-р Николай Шарков.

20% от 12-годишните българи са без кариеси, а при 18-годишните процентът е 8, само 35% от тях имат добра устна хигиена. Лошото състояние на останалите се дължи на лошо хранене – с въглехидрати и лоша устна хигиена или липса на такава. При 18-годишните всеки 4-ти има поне един изваден зъб. 35-годишните българи имат по 17 зъба, засегнати от кариеси, от тях средно 6 зъба са екстрахирани, отбеляза д-р Шарков.

Николай Шарков: Зъболекарите няма как да работим, ако защитните средства свършат

"Медицинският съвет към правителството е необходим, правителството действа адекватно. България беше една от първите страни, които въвед...

Тревожно е положението и при по-възрастните. 20% от 60-годишните хора са с обеззъбена горна челюст, 17% са с обеззъбена долна челюст и 13% с обезъбена и долна, и горна. Д-р Шарков заяви, че благодарение на профилактичната програма, която се провежда, заболяваемостта започва да спада с около 25%.

Относно пандемията д-р Шарков подчерта, че зъболекарите са на първа линия. "Ние работим на 35 см от лицето на пациента и сме изложени на същата опасност, защото при нас влизат пациенти и въпреки че прилагаме триажа, още на 19-ти март публикувахме този документ препоръки към нашите колеги, ние в крайна сметка не знаем кой влиза", каза той.

По думите му денталните клиники са безопасни, защото спазват правилата на асептика, които се учат още във втори-трети курс в медицинските университети. "Имайте предвид, че те и преди и след появата на COVID-19 спазват тези правила, което означава дезинфекция и автоклавиране на абсолютно всичко", подчерта д-р Шарков. Той каза, че в началото на пандемията денталните центрове са били затворени за 20-30 дни заради липса на предпазни средства, което не е довело до влошаване на здравето на пациентите.

30 дни не може да се влоши здравето на устата на индивида, може да се появи неотложно състояние, т.е. свързано с болка, но това е вследствие на един дълъг хроничен процес в устата, който се развива, поради това, че не е полагана грижа в устата, каза д-р Шарков.

Едва 8% от 18-годишните са без кариеси

На 18-годишна възраст младежите в България имат средно по 6 кариеса. Още на 5-6 годишна възраст децата имат средно близо 4 кариеса. Д...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Доктори разкриват: Уникална научна разработка успява да съхрани стабилността на витамините в своята формула

Ръст в броя на заразените с Ковид за денонощие

Здравното министерство: От 1 април хартиените рецепти за антибиотици отпадат напълно

Поставят основите на институт за иновативна медицинска наука

Българин разработва робот зъболекар за домашно ползване

Улеснение за лекарите: Е-рецепти и без интернет

Медицинският хеликоптер с първи тренировъчен полет (СНИМКИ)

"Тренировка за спасителна мисия": Медицинският ни хеликоптер излиза на терен

Коронавирусът в България: Едва 1 случай е открит за денонощие

Коронавирусът в България: Само в 2 области има открити нови случаи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване