Депутат захапа директора на "Майчин дом" за високата му заплата

4026
Депутат захапа директора на "Майчин дом" за високата му заплата
Снимка: БГНЕС

Серия нови въпроси до здравния министър проф. Христо Хинков отправи депутата от "Продължаваме промяната - Демократична България" Ивайло Мирчев след като получи два отговора от него за управлението на СБАЛАГ „Майчин дом“ и ръководителя му проф. д-р Иван Костов.

Въпросът

Единият му въпрос е свързан с роботизираната система “Да Винчи”. По-точно каква е причината лекари от болницата да не бъдат допускани да работят с нея и дали министърът не счита, че на иновативната система е необходимо да се обучават специализанти, особено като се има предвид, че тя е закупена с помощта на Медицинския университет в град София. И още: Защо е спрян достъпът до апаратурата за членовете на част от катедрите в Медицинския университет?

Отговорът на министъра

Министърът е отговорил, че според указанията и инструкциите на производителя на роботизираната система „Да Винчи“ могат да работят само лекари, сертифицирани за конзолен хирург и първи хирург при пациента. Всяка интервенция, извършвана с нея, се предава онлайн в централата на производителя, като се посочват имената на операторите.

„СБАЛАГ Майчин дом ЕАД не представлява лицензирана база за сертифициране на конзолен хирург и първи хирург при пациента“, е пояснил проф. Хинков. Той добавя, че с цел улесняване на лекарите от „Майчин дом“ да проведат необходимото обучение и сертифицирането им, в оперативните интервенции с роботизирана система, освен конзолен и първи хирург, при пациента се включват и други лекари специалисти или специализанти по АГ при заявено от тяхна страна желание.

„Сертифицирането за работа с роботизирана система ,Да Винчи“ е въпрос на лична инициатива и амбиция на съответния лекар. Спецификата на робот асистирана хирургия изисква практически опит в областта на лапароскопската хирургия.  Без наличието на такъв опит не може да бъде проведено обучение и съответно сертифициране на лекар АГ за оперативни интервенции с робот „Да Винчи“ от производителя“,  е обяснил още министърът.

Още въпроси

Другият въпрос на Мирчев е свързан със заплатата на проф. Костов. Попитал е на какво основание изпълнителният директор на Майчин дом получава близо 60 000 лв. месечно възнаграждение, която надхвърля десетки пъти средната заплата в болницата и е няколко пъти по-висока от заплатите на ръководители в други държавни болници, както и какви мерки ще предприеме министерството. Още: Директорът на "Майчин дом" с огромна заплата, лекари и сестри - под критичния минимум

Проф. Хинков е обяснил механизма на определяне на заплатата според Правилника за прилагане на Закона за публичните предприятия - чрез бална оценка, образувана въз основа на постигнатите резултати за отчетното тримесечие, съгласно показатели и критерии във въпросния правилник.

По решение на министъра е взето решение да бъде намалена стойността на една бална единица в размер на 80% от МРЗ за страната и да бъдат изменени няколко други показателя.

Уточнява обаче, че „Майчин дом“ е самостоятелно юридическо лице и неговото управление е поверено на избраните ръководни органи, които са длъжни да действат информирано, добросъвестно, с дължимата грижа и внимание и в най-добрия интерес на предприятието.

Дружеството е с тенденция да увеличава приходите спрямо разходите, като крайните резултати са печалби. Начислените възнагражденията на проф. Иван Костов в СБАЛАГ „Майчин дом“ ЕАД в периода 2020 - 2022 г. са по договора за възлагане на управление и по вътрешни правила за работната заплата на лечебното заведение. Към настоящия момент дейността на СБАЛАГ „Майчин дом“ ЕАД е обект на проверка от различни институции, след приключване на всички проверки, резултатите ще бъдат разгледани от Министерство на здравеопазването за последващи действия, е посочил още министърът.

След отговорите по двете теми Ивайло Мирчев е входирал още пет въпроса до проф. Хинков.

Той иска да знае какви проверки са извършени относно липсата или наличието на договори за доставка на медицински консумативи между „Медикард“ ООД и свързани с това дружество лица и СБАЛАГ „Майчин дом“ и дъщерните й дружества. Причината - имуществената декларация на проф. д-р Иван Костов, в която той е посочил получен заем в размер на 570 000 лева от Борис Конев, който е мажоритарен собственик и представляващ „Медикард“.

Другото му питане е какви действия е предприело министерството по констатациите в одитния доклад за „Майчин дом“ относно договора за консултантски медицински услуги между „Майчин дом - Медицински център" ЕООД и доц. д-р Иван Костов, заради които, според одитния доклад, той може да бъде приет като прикрит трудов договор.

Третото е за ниските заплати на голяма част от персонала в „Майчин дом“ – лекари и медицински сестри, под регламентирания в колективния трудов договор минимум в отрасъл „Здравеопазване“.

Четвъртото е за отписаната част от вземанията на „Майчин дом“ в периода между 2017 и 2021 г.

Петото е за повишения коефициент на текучество в най-голямата АГ-болница за 2020 и 2021 г., значително превишаващ приемливата степен на текучество от около 5%.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Нов спад в броя на заразените с Ковид, само в две области има нови случаи

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com