Депутатите отхвърлиха идеята на БСП здравното министерство да връща пари за трансплантации

2365
Депутатите отхвърлиха идеята на БСП здравното министерство да връща пари за трансплантации
Снимка: БГНЕС

Парламентът отхвърли на първо четене в пленарна зала предложените от БСП промени в Закона за трансплантация на органи, тъкани и клетки.

В предложения законопроект социалистите настояват Министерството на здравеопазването да възстановява направените разходи от лечебните заведения за трансплантация на органи, както и всички свързани с нея разходи, включително разходи за диагностика и кондициониране на донора, както и лечение на донора и реципиента в следтрансплантационния период.

На смъртно легло донор спаси живота на трима души

Лекарските екипи на Военномедицинска академия (ВМА) и Университетска болница "Лозенец" дадоха възможност за по-добър живот на трима наш...

Също така и за трансплантация на тъкани и клетки за лечение на заболявалия, определени с наредба на министъра на здравеопазването, включително разходи, свързани е донора и реципиента в предтрансплантационния и следтрансплантационния период.

„Министерството на здравеопазването е длъжно да осигури чрез бюджета за съответната година всички средства за обезпечаване на тези дейности“, пише в законопроекта.

Левицата настоява още да може да се заявява изрично не само съгласие, но и несъгласие, а лицата, изразили съгласие за вземане на органи, тъкани и клетки след смъртта им, да бъдат вписани в служебния регистър на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“.

От МЗ заявиха, че предложените промени във връзка с финансирането на този етап категорично не могат да бъдат подкрепени, тъй като противоречат на вече приетите бюджетни закони и Закона за публичните финанси.

Заради липса на донори: България е на дъното на ЕС по трансплантации

Броят на извършваните трансплантации у нас е многократно по-нисък от този в другите европейски страни, показват данни на здравното мини...

„Оценявам значимостта на мерките, които трябва да се предприемат за увеличаване на донорството, но не мога да се съглася, че предложените от Вас мерки са приложими в ежедневната ни практика.

Не мога да се съглася, че няма да се съобразяваме с волята на близките на починал, който сам е изразил съгласие. Надявам се скоро да пристъпим към разглеждане на предложения от МС законопроект и в процеса на обсъждането му можем да изчистим всички проблемни моменти в законодателството“, каза пък депутатът от ГЕРБ д-р Венка Стоянова.

„Това, че МЗ е предложило законопроект, в който има меко казано пропуски, не означава, че не може да се правят и други корекции. Според статия в списание „Нейчър“ държавите в Източна Европа са посочени като страни, извършващи трансплантационни дейности, които са рискови и без необходимото качество, визирайки по-специално трансплантациите на хемопоетичните стволови клетки.

Липсата на донорски регистър, използване на клетъчен материал от чужди държави, недостатъчното финансиране на дейностите по трансплантации, утежнява процедурите по контролиране и реализиране на донорската ситуация“, коментира вносителят на законопроекта проф. Георги Михайлов.

Ананиев: Направих заявка за финансиране на трансплантации на българи и в държави извън ЕС

„Проектът на Националната програма за насърчаване на донорството и подпомагане на трансплантацията (2019 - 2023 г.) обхваща всич...

Проблемните моменти ще бъдат дискутирани отново при разглеждането на Закона за лечебните заведения, решиха още депутатите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com