Детската болница ще е в изцяло нова сграда

1361
Детската болница ще е в изцяло нова сграда
Снимка: БГНЕС

В рамките на дни може да издадем виза за проучване и проектиране на чисто нова сграда в рамките на терена в района на Медицинска академия за Национална детска болница. Сградата ще е висока 20 метра. Това съобщи служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова.

Комитова и колегата ѝ д-р Стойчо Кацаров проведоха среща с родителите и представителите на Националната гражданска инициатива "За истинска детска болница", които протестираха пред сградата на Министерския съвет.

Арх. Комитова обясни, че преди два дни в министерството е имало среща с всички заинтересовани участници по въпроса и благодарение на тази среща е научила доста факти по казуса. 

„През 2004 г. възниква идеята за създаване на детска болница. Тогавашното Народно събрание е поискало експертни становища по въпроса. Тогавашното Министерство на здравеопазването е заявило, че недостроеният корупус, за който става дума, е негоден за използване“, обяви тя и добави, че в резултат на това становище през 2011 г. влиза в сила подробен устройствен план (ПУП) за цялата територия на Медицинска академия, съгласно който на мястото на недостроения корпус е предвидена чисто нова сграда за бъдещо строителство. 

„Влизането на един подробен устройствен план в сила е равно на закон“, подчерта Комитова и добави, че всички, който имат инвестиционни намерения трябва да се съобразяват с влезлия в сила ПУП. 

Владимир Карамазов дари 75 000 лв. от своя фотографска изложба на педиатрична болница

Владимир Карамазов представи наскоро своята първа самостоятелна изложба, която беше с мисия, а набраните 75 000 лева дари благотворител...

„През 2019 г. тогавашното Министерство на здравеопазването обявява обществена поръчка за детска болница, свързана с недостроения корпус. Има процедури, има обжалвания. През 2020 г. има договор с изпълнител, който трябва да изпълни тази поръчка. През 2021 г. при мен идват всички участници и ми съобщават, че от 6 месеца очакват от регионалното министерство да им съдейства да изготвят ПУП, в който старата сграда съществува като такава – недостроената сграда. В правния мир, по смисъла на Закона за устройство на територията и по смисъла на влезлия в сила ПУП през 2011 г., няма как в един действащ план изведнъж да се появи една стара сграда. Нямаме законова норма, с която да съдействаме по този начин да се случи този проект – реконструкция и дострояване на съществуващата сграда“, обясни служебният регионален министър. 

Служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров каза, че те са наясно със случващото се и очакват да бъдат предприети съответните мерки от регионалното ведомство, тъй като то тях зависи съдбата на проекта. 

„Здравното министерство гледа на нещата в големия им мащаб. В детското здравеопазване като цяло, за което изграждането и на най-хубавата детска болница, няма да реши останалите проблеми на педиатричната помощ. Наред с решението за изграждане на такава болница, ние ще предложим и вече сме предложили, допълнителни мерки, които да подобрят като цяло детското здравеопазване в страната“, заяви той. 

Според него не всички деца ще могат да се лекуват в тази болница и увери, че съществуващите педиатрични отделения ще продължат да съществуват, дори и след изграждането на лечебното заведение. 

„Ние полагаме усилия да се погрижим те също да бъдат в добро състояние, лекарите, които работят също да получат полагащото се възнаграждение, уважение и статус н системата на здравеопазването. Затова едно от първите неща, които предложих преди десетина дни, заедно с БЛС и НЗОК, че трябва да бъдат коригирани цените на медицинските дейности и те се съгласиха с това. Най-подценените дейности са тези на хората, които лекуват детски болести. Предстои да изменим включително и Наредбата за основния пакет „Медицински дейности“, така че имаме комплексен подход “, обяви той. 

Пореден протест срещу превръщането на изоставения строеж в София в детска болница

В решаването на въпроса за изграждането на национална детска болница отново се намесват корпоративни интереси и той се разглежда без пр...

Министър Кацаров каза, че сегашната обществена поръчка е обявена преди година от здравното министерство. 

„Обществената поръчка не е предвиждала блъскане на старата сграда. Предвиждала е реконструкция на старата сграда“, уточни той. 

Петкана Бакалова от Гражданската инициатива „За истинска детска болница“ изрази задоволство от постигнатото по време на срещата и подчерта, че вече е ясно, че 40 годишното скеле със сигурност ще бъде разрушено, което слага и край на сегашната обществена поръчка.

Тя припомни, че исканията им са за прекратяване на порочната обществена поръчка, възлагане на анализ на нуждите на детското здравеопазване, възлагане на качествено техническо задание, провеждане на архитектурен конкурс. 

„Всичко това, гарантирано чрез Обществен съвет, който да гарантира диалога с гражданите и който да върне доверието в институциите. Много добре знаем, че срокът на служебното правителство е твърде кратък, за да постигне всичко това, но това, за което настояваме да се свърши в рамките на мандата на служебното правителство, е прекратяване на обществената поръчка и на порочния договор с изпълнителя“, добави още тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване