Директорът на "Пирогов" с призив да няма паника и предупреждение: Ако има 300 случая с коронавирус на ден е притеснително

7008
Директорът на "Пирогов" с призив да няма паника и предупреждение: Ако има 300 случая с коронавирус на ден е притеснително
Снимка: БГНЕС

Над 1800 активни случаи на коронавирус и 384 в болница т.е. 22%, но в интензивно отделение са по-малко от 5%. По-тревожно е ако случаите на ден стигнат 300, защото това значи 20-тина процента да влязат в болница и ще се запълни капацитетът на болниците. Това заяви директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов пред Нова телевизия.

Крайно време е хората да разберат, че това не е един прост грип – това е вирус, който трябва задължително да се лекува в болница за 14 дни, подчерта Балтов. Според него, няма промяна по отношение на тежестта на вируса и той не се кара видимо по-леко.

Същевременно Балтов заяви, че не трябвало да се всява паника. За запълването на болница "Света Анна" той обясни, че е заради огнището от Самоков. Сега се поемат болни от "Пирогов", ВМА и Александровска болница.

В „Пирогов” има 22 пациенти, както и 1 на апаратна вентилация. Това е може би една трета от капацитета ни, поясни директорът на "Пирогов". Той съобщи, че пак тече реорганизация и болницата влиза в режим да се занимава с повече случаи на коронавирус.

Според проф. Балтов, в момента сме в пика, дошъл заради свалянето на мерки и мисълта, че на хората всичко е позволено. Той пак призова – спазвайте дистанция, дезинфекция и дисциплина, и всичко ще е наред. "Категорично смятам, че хората много се разпуснаха", подчерта професорът.

Като "долни инсинуации" определи Балтов слуховете, че се пишат пациенти с коронавирус, които не съществуват. Това значи планови пациенти да не идват, т.е. по-скъпи клинични пътеки от тази за коронавируса (600 лв. на пациент) да не се реализират. "Едва ли някой ще си позволи да вземе двама-трима фалшиви пациенти да си докара пари", обобщи той.

Същевременно Балтов изрази предположение, че клиничната пътека за коронавирус ще се увеличи двойно, т.е. до 1200 лева, но сега текат преговори с НЗОК. А в "Пирогов" имало заповед и глоба 50 лева за всеки медик, допуснал друг човек да е в болницата без маска.

Още: "3 пъти се увеличиха болните от коронавирус за 3 седмици, отделенията в болниците са пълни"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Нов спад в броя на заразените с Ковид, само в две области има нови случаи

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com