X
 
 

Експерт: Болничният може да свали правителството

1456 2
Експерт: Болничният може да свали правителството
Снимка: iStock/Guliver
„Този път българинът няма да мълчи“, заяви пред БНР икономистът Мика Зайкова за идеята първият ден от болничния да е изцяло за сметка на работника. „В момента около 3,7 млн. са хората, които работят. Тези хора, ако излязат на улицата, какво правим?“, попита тя и не изключи да се стигне до масови протести, които да разклатят правителството.

„Липсата на организация и мисъл за организация в хората, които управляват този процес – Министерството на труда, НОИ и Министерството на здравеопазването, се стовари като юмрук върху невинните работници, които наистина са болни“, коментира експертът и не отрече наличието на фалшиви болнични и зле работещата ни здравна система. За нея решението е:

Болничният за обществения интерес отдавна е фалшив

Дали случайно или не съвсем, но в края на миналата седмица се случиха две събития от обществено значение. Първото – изборът на но...

„За да може да се разсече този "гордиев възел", трябва да се направят няколко простички неща. Първото е, че тази временна антикризисна мярка, която беше превърната в постоянна – работодателите да плащат, трябва да бъде отменена. Не може НОИ да прибира парите, а някой друг да плаща. При всички положения цялото обезщетение – от първия до последния ден, трябва да се плаща от НОИ. … Между трите ведомства трябва да се организира ефективен контрол и да се криминализира това престъпление. Когато един човек е заплашен да отиде в затвора или да получи тежка санкция, ще си помисли дали да го прави“.

„Каква е гаранцията, че утре застрахователите няма да кажат „Държавата взима пари, а не плаща, защо и ние не го направим“, попита Мика Зайкова. Тя изрази надежда премиерът да вземе „правилното решение“.

По думите ѝ не може да се взимат такива важни решения през главата на социалните партньори.

„Има трима участници в цялата далавера – работникът, този, който му издава болничния лист, и този, който контролира. Това си е чиста корупционна практика. Тъй като се борим с корупцията, моля да направят ефективен контрол“, коментира още тя.

Хасан Адемов: Предложението за първия ден от болничния е направено по нелегитимен начин

"Предложението да не се плаща първия ден от болничния е направено по един нелегитимен начин от коалиционния съвет. Изведнъж се взима ре...

Зайкова за пореден път призова фалшивите болнични да се криминализират, но не уточни кой трябва да понесе наказателна отговорност. Тя се съгласи с д-р Нигяр Джафер, депутат от ДПС, която каза, че това е скрито увеличение на осигурителната вноска.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Споко бе дрУгАрЕ и дрУгАркЕ.. 2 Споко бе дрУгАрЕ и дрУгАркЕ.. преди 3 седмици Профил на трол?
    Баце ке управи рАбОтАтА...Ооо Будаа...Оооо Слънцеее...Оооо ВОЖДЕ НАШ!!!!1
  • Анонимен 1 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
    Борисов работи за Путин! Споделяйте, да знаят всички българи ИСТИНАТА. Още в първия си мандат хариза целия холдинг Булгартабак на руснаците. За 50 милиона, а два западни концерна даваха 1 милиард. Борисов реши да го подари на Путин за 20 пъти по-ниска цена: akm.ru/eng/news/2011/september/14/ns3703780.htm Става въпрос за марката "Виктори", вклчваща технология, рецепта, търговско име и пазар, виж още ›› заедно с всичките заводи, складове, складова наличност, транспорт, почивни бази и търговски представителства плюс гарантиран пазар. Руснаците почнаха дива контрабанда към близкия изток и Турция, използвайки кадрите на ДС и старите канали на терористичната структура ПКК. Стигна се до масирани акции на турските митнически власти, конфискации. После руснаците сринаха завода в София, а машините и съоръженията изнесоха в Сърбия. Нито Премиерът, нито финансовият му министър, нито Агенцията за следприватизационен контрол, нито синдикати реагираха в защита на изхвърлените работници и за грубото нарушаване на приватизационния договор. ГЕРБ внесоха промяна в закона, за да отпаднат санкциите срещу руската фирма. Булгартабак холдинг е 100% собстВЕност на "Lafka" и тя е руска собственост, а чрез нея Кремъл контролира и Неудобни вестници няма как да стигнат до читателите, а руските парцали, управлявани от Пеевски и Недялков като "Телеграф, Монитор, Пик и подобни не спират да хвалят Борисов и Путин и маскарят малкото свестни, които се опълчват на мафията. Останалите 20.17 % от холдинга?! Ми сетете се сами ЧИИ СА Неслучайно огромния парцел на завода в София се охранява от фирма ИПОН, както и Лукойл. Оригиналните документи, които може да видите тук:istinata.bg/?p=1984