Електронната система за лекарствата тръгва най-рано през май

1595
Електронната система за лекарствата тръгва най-рано през май
Снимка: iStock/Guliver

Електронната система за следене на количествата на лекарствата ще заработи най-рано през май, предаде bTV. Министерството на здравеопазването публикува за обществено обсъждане наредбата, която указва кой, как и в какъв срок ще докладва чрез системата количествата лекарства по НЗОК, които внася, продава или изнася от страната.

Системата, която ще се администрира от Агенцията по лекарствата, ще генерира списък с недостигащите медикаменти у нас и техният износ временно ще се прекратява. Все още обаче не е обявена обществена поръчка за изграждане на системата. Здравните власти обясняват, че я правят със собствени сили и ако е необходимо надграждане, ще се похарчат най-много 300 000 лв. По време на тестовия период, който тече в момента, всички на пазара трябва да подават информация, за да е ясно кой колко лекарства е внесъл, продал или изнесъл от страната. При старта на системата ще се подават данни за шест месеца назад. Целта е да могат да се изчислят първите дефицити на медикаменти.

Денонощните аптеки в страната вече са абсолютен минимум

Денонощните аптеки продължават да намаляват. Броят им вече падна под 1%. В София те са най-много. Колко точно обаче - не е ясно. Данни ...

От Фармацевтичния съюз посочват, че ако аптеката не е разполагала със софтуер, тя няма как да подаде такава информация и вероятно това ще е един от проблемите. Търговците трябва да са технически обезпечени, да разполагат с нужните системи и с електронен подпис. Процесът по изпращане на данните ще бъде автоматизиран. Все още се обмисля как да се унифицира информацията за лекарствата, за да не настъпи хаос.

Изпълнителният директор на БАРПТЛ Боряна Маринкова заяви, че от асоциацията ще настояват за допълнение в наредбата относно защитата на данните. От здравното министерство гарантират, че данните ще бъдат криптирани и достъп до тях ще имат само оторизирани лица с електронен подпис. През март и април ще бъдат провеждани тестове, обучения и срещи със заинтересованите страни. Прозрачността, обученията, които ще бъдат направени, ще бъдат толкова, че според мен няма да се компрометира началото на въвеждането на информацията, коментира зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева. Системата ще заработи най-рано през май. Чрез нея ще се изчислява недостигът на лекарства и всяка седмица ще се генерира списък със забранените за износ. Първият списък би трябвало да е готов най-рано в края на юли.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com