Проф. Балтов: Има хора, които ходят на работа, въпреки че са карантинирани

3175
Проф. Балтов: Има хора, които ходят на работа, въпреки че са карантинирани
Снимка: БГНЕС

"Карантинираните и контактните с болни от Covid-19 трябва да спрат да не спазват карантината. Знам за хора, които продължават да ходят на работа. Има и такива, които продължават да смятат, че няма такъв вирус и всичко е теория на конспирацията". Това каза пред Нова тв директорът на „Пирогов” проф. Асен Балтов."

"Не обвинявайте мерките, ако хората носеха тези елементарни неща" - показа Балтов маска в ръката си - "както не сме спрели да го говорим вече 8 месеца. Не сме спрели да говорим, че трябва да се спазват елементарните неща. Ето това е враг номер едно на вируса и го потвърждавам" - отново подчерта значението на предпазните маски шефът на "Пирогов".

"Това няма да ни отнеме свобода, няма да ни направи зависими. Не може да има контрол, когато някой не иска да има контрол. В смисъл самият човек казва откъде-накъде ще нося маска", отговори той на въпрос дали контролът не липсва в момента.

"Ако хората можеха да се самоуправляват, нямаше да има нужда от такива, които да ги управляват", влезе с реплика водещият Виктор Николаев.

"Натискът (бел.ред. върху здравната система) идва от хора, които изобщо не спазват мерките, малко да се подплашат и веднага казват, че трябва да отидат в болница. И знаят защо отиват в болница, защото те са гузни. 34 пациента са приети за последното денонощие в Пирогов. 184 пациента са преминали, направени са им изследвания, рентгенова снимка и е взето решение за лечението им. Много от тях се връщат за домашно лечение, защото не се нуждаят от медицинска грижа.", каза още Балтов.

Той коментира и прогнозата за 45 000 жертви на коронавируса в България:Математик заговори за 45 000 жертви от коронавируса в България, ако караме на стаден имунитет

"Мисля, че това е прекалено тежък сценарий - 45 000 починали, но едно около 5 000 до края на годината изобщо не е далеч от реалността, за съжаление", каза проф. Асен Балтов. "Стадният имунитет - нещо, което беше абсолютно недопустимо. Да твърдят хора, че имало стаден имунитет. Това не е един прост грип. Всички знаем - преболедуват грипа, две седмици, всичко се оправя. Но тук не е така", ядоса се Балтов.

Здравният министър мисли, че България се справя с коронавируса

"Трябва да се наблегне на диагностицирането и карантинираните. СМС-ите за осведомяване при карантина са добра идея", каза шефът на "Пирогов".

Според него учениците е добре да продължат да учат онлайн. "Смятам, че носенето на маски от ученици от 1-ви до 4-ти клас също трябва да стане задължително, а не препоръчително", каза още той и допълни: "Децата могат да ползват и обикновени текстилни маски, а не само медицински. Родителите могат да им дават по 2-3 за ден, за да ги сменят".

Дъщеря на починал от коронавирус помага с топъл обяд на медиците

Той беше доста активен човек – играеше футбол всяка седмица, плуваше, спортуваше. Влоши се буквално за часове – направиха в...

Проф. Асен Балтов беше категоричен, че в момента няма недостиг на лекарства. "Има недобро разпределение на такива", смята той."При първи симптоми – взимайте антипиретици и витамини, не започвайте да пиете веднага антибиотици. Те се включват при нужда на петия-шестия ден", каза проф. Балтов.

Как ще се реорганизират болниците в бъдеще - една за COVID и другите чисти - работещ вариант ли ще бъде?

Правилна беше тактиката да не се определя от самото начало такава COVID болница, защото не може да се съхраним да сме чисти. Няма как когато влез пациент, който не познаваш, не е изследван - той може да е носител, може още да не заразен. Изследваш го, отрицателен и след два дни се позитивизира за коронавирус. В последствие той около себе си заразява, обясни Балтов.

"В големите градове е абсолютно възможно да има само COVID болница. На национално ниво по-скоро ще има една COVID болница, която да поеме специфичните нужди, защото това, което не достига в София в момента е т.нар. реаманиционни легла. Ние колкото и да се стараем, не можем да поемем изцяло необходимостта от тях. И има недостиг. ", каза Балтов.

Защо не достигат? "Те са достатъчно, ако вътре всички болни са интубирани, но не са. И затова има и такъв проблем, отговори той.

Поредни рекорди: 4 828 души заразени с коронавирус за ден, над 1 200 са оздравели

Броят на новите случаи на коронавирус отбеляза ръст и като абсолютно число, и като процент. За 17 ноември са отчетени рекордните 4 828 ...

Що се отнася за по-малките градове. Както каза и проф. Гайдарски - една област с една голяма болница с много клиники и отделения, може да има част от нея с COVID пациенти или отделение. Но не може цялата болница да се вземе или да остане чиста, продължи професора.

Според мен, на този етап от разпространение на инфекцията, няма как да се затворят примерно COVID леглата в "Пирогов". 357 се лекуват в болницата с днешна дата, 34 са интубирани. Общият капацитет е 446 легла за коронавирус, каза още той. "За хората, които са с положителен антигенен тест в Пирогов, PCR теста е безплатен", разкри шефът на болничното заведение.

Здравният министър: Пандемията свали маските. Обяснения за плановете и системата

Оказа се,че през изминалото денонощие медик от "Пирогов" е загубил битката със заразата, това развълнува още повече професора.

"Моля ви, искам да изкажа съболезнования. Почина д-р Желязкова - дългогодишен акушер-гинеколог в "Пирогов". Това беше доста сериозен удар и за болницата", емоционално каза шефът на "Пирогов": "Тежко е, защото една болница, която си виждал как разцъфва и полека лека се изгражда и виждаш как всичките ѝ сгради вървят - обновяват се. И идва един момент, в който трябва абсолютно да се пренастроиш. Не го казвам с лошо, знаем какво се изисква от нас, отговорни сме. Направили сме пълна реорганизация на болницата, за да поемем големия удар от натиска от нуждаещи се".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com