Ето кога заминават български лекари на обучение за спешната помощ по въздух

3084
Ето кога заминават български лекари на обучение за спешната помощ по въздух
Снимка: МБАЛ „Уни Хоспитал“

В края на януари трима лекари и три медицински сестри заминават за Италия на практическо обучение за оказване на медицинска помощ по въздух.

Това каза за БТА д-р Георги Деянов, директор на Центъра за спешна медицинска помощ по въздух. Когато екипите се върнат в България и когато първият хеликоптер е получил лиценз и са извършени сухите тренировки, тогава може да започне същинската работа по оказване на спешна медицинска помощ по въздух, допълни той. Очаква се хеликоптерът да пристигне в България след средата на месеца.

Сигналите за медицинска помощ, които постъпват на тел. 112, ще постъпват и в районните центрове за спешна помощ, с които ние ще имаме връзка, обясни д-р Деянов. Когато спешният екип на място установи какъв е случаят, тогава ще се преценява дали има нужда от помощ с хеликоптер. Ние няма да контактуваме директно с пациентите, каза още той. Ако близо до инцидента няма болница или има болница, но тя не е с необходимото ниво на компетентност, ще се изпраща хеликоптер, посочи още д-р Деянов. След като се реши, че трябва да бъде изпратен хеликоптер, ние ще се свързваме с въздушния оператор, на когото ще заявим, че имаме нужда от хеликоптера, който ще трябва да отиде на място и да транспортира пациента в посочена от нас болница, обясни той. В болницата вече ще бъдат предупредени да очакват пациента, допълни д-р Деянов.

Още: Говорим за медицинските хеликоптери, но и пилотите са важни - първите шестима получиха лицензи

Дали обаче хеликоптерът ще излети, ще се преценява от въздушния оператор, в зависимост от метеорологичните условия. Ако условията не позволяват излитане, пациентът ще бъде транспортиран с линейка, добави той.

Къде ще са позиционирани хеликоптерите?

Първият хеликоптер ще бъде базиран в София, а площадките за кацане на хеликоптер за медицинска помощ в столицата са при болниците „Св. Анна“, „Св. Екатерина“ и „Лозенец“. Радиусът, в който може да лети хеликоптерът, е 170 км. в едната посока, допълни д-р Деянов. Вторият хеликоптер, който се очаква след време, ще бъде базиран в Долна Митрополия. По думите му в хеликоптера може да се превозват един пациент на носилка, лекар, медицинска сестра и евентуално един придружител. Хеликоптерите, освен за нуждаещи се пациенти, ще се използват при нужда и за транспорт на медицински екипи, на кръв и кръвни продукти, на органи за трансплантация, на лекарства, каза още той.

Хеликоптерите ще летят с български екипажи, каза за БТА проф. Илко Гетов, заместник-министър на здравеопазването. Първата машина ще пристигне в България с екипаж на страната - производител – Италия, и тук ще се осъществи приемането ѝ по българските закони. Хеликоптерите, при нужда, ще се сервизират в София, каза още той.

Още: Първият медицински хеликоптер у нас направи тестов полет (СНИМКИ)

През юни се очаква да пристигне вторият хеликоптер, а след изграждането на цялостната система – при доставяне на предвидените шест хеликоптера, ще има възможност всеки хеликоптер да се дублира с друг. Радиусите им на летене на места се припокриват, допълни проф. Гетов.

Хеликоптерите няма да се ползват за издирване на пострадали в планината, но ще може да се включат при транспортиране на пострадал от планината до болница, добави той. По думите му първите хеликоптери, които се очакват в България, не са оборудвани с нощни визьори и с лебедки за вдигане и сваляне на пострадали в носилки. Изпратили сме с писмо до Министерството на финансите искане за осигуряване на средства за купуване на още два хеликоптера, с които общо в страната ни ще станат осем, добави проф. Гетов. По думите му евентуално следващите машини, които ще се купят и с тях ще се надгради системата, ще бъдат с оборудване за издирване на пострадали в планините. Това вече е отговорност на други институции, на Българския Червен кръст и Планинската спасителна служба, каза още проф. Гетов.

Още: Окончателно: Ето на коя дата пристига първият медицински хеликоптер у нас

Първата част от наземното оборудване на хеликоптерите за спешна медицинска помощ по въздух беше доставена в България през септември 2023 г. През май и юни миналата година в Ситуационния център на Военномедицинска академия бяха обучени над 100 лекари и медицински сестри, желаещи да се включат в екипите за оказване на спешна помощ по въздуха. През април 2023 г. Министерството на здравеопазването и италианската фирма Leonardo S.p.A сключиха договор за доставката на шест оборудвани хеликоптера за нуждите на спешната медицинска помощ. Всички шест хеликоптера се очаква поетапно да бъдат доставени в България до 2026 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Нов спад в броя на заразените с Ковид, само в две области има нови случаи

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com