Фармацевти: Липсата на лекарства не е заради е-рецептите

1600
Фармацевти: Липсата на лекарства не е заради е-рецептите
Снимка: iStock

Липсата, дефицита, недостига на лекарства не са заради е-рецептите. Напротив, те могат да допринесат за разрешаването на този проблем. Изключително изненадани сме, че някои медицински специалисти едва сега разбраха, че липсват лекарства в България. Това се казва в позиция до медиите от Управителния съвет на Регионалната фармацевтична колегия София-столична (РФК София-столична).

ОЩЕ: Д-р Брънзалов за е-рецептите: Трябва да се ползват и хартиени за известен период от време

От там подчертават, че рецептата за антибиотици и за лекарства за диабет и преди е била задължителна, а проблемът с недостига на лекарства не е нов. "От години Регионална фармацевтична колегия София-столична сигнализира за проблема за търсене на лекарствени продукти от страна на пациенти „без рецепта“. Най-осезаемо това бе по време на пандемията от COVID-19, когато пред аптеките имаше опашки от хора, а в аптеките проверки от множество институции. Тогава вместо рецепти масово се представяха хвърчащи листчета и снимки от телефона. От години никой не обръща сериозно внимание на този проблем", пишат столичните фармацевти.

Те припомнят че многократно са информирали за липса, недостиг, дефицит на лекарства, както и за откази на лекарства, които получават аптеките от складовете.

"От една седмица се спекулира и се правят необосновани изказвания за нарушение на закона. Пред аптеки обаче не са умирали хора, докато чакат да им се окаже помощ или отпусне лекарство. Електронните рецепти трябваше да стартират след 18 декември 2020 г. Цели три години по-късно пробният период отново не е достатъчен. Защо заплащаните от здравна каса лекарства могат да са на електронна рецепта, а заплащаните от пациента не могат да са електронни? Има ли общо яростната атака на ръководството на лекарското съсловие срещу електронните рецепти с разрешаването на този проблем и с болниците", питат от столичната фармацевтична колегия.

ОЩЕ: Джипи: За хаоса с електронните рецепти сме виновни всички

Те отбелязват, че също имат проблеми с е-рецептите за антибиотици и лекарства за диабет – технически грешки, несъответстващи кодове, липсващи лекарства, проблеми с аптечните софтуери, невъзможност да се свържем с предписващия лекар. "Ние нямахме пробен период, защото през последната година до нас не достигаха електронни „бели“ рецепти, така че предварително да докладваме за грешки, защото не се изписваха такива", подчертават от колегията.

"Разбираме, че е по-лесно да вземете лекарствата без рецепта днес, но това може да доведе до влошаване не само на вашето здраве утре, а и на здравето на много други, казват от столичната фармацевтична колегия в обръщение към пациентите.

Магистър фармацевтите подчертават, че те са специалистите по лекарства, и всеки опит за дискредитиране на професията им е посегателство върху здравеопазването в България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Нов спад в броя на заразените с Ковид, само в две области има нови случаи

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com