X
 
 

Фелдшери настояват ДАНС и прокуратурата да влязат в БАПЗГ

6542 5
Фелдшери настояват ДАНС и прокуратурата да влязат в БАПЗГ
Снимка: Сдружение на фелдшерите
Фелдшери настояват ДАНС и прокуратурата да влязат в Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ). Те искат и извънреден конгрес на организацията, става ясно от тяхно съобщение, изпратено до медиите. Освен това те обявиха провелия се на 11 януари в столицата - Пети конгрес на Асоциацията за нелегитимен, защото техни представители нито са били поканени, нито са присъствали на събитието.

Това стана ясно след провелата се през уикенда в Стара Загора Национална работна среща на членовете на Сдружението на Фелдшерите/Лекарските асистенти в България (СМФБМБ).

Лекарският съюз не иска сестрите да вземат повече от лекарите, не е съгласен и с фелдшерите

Искането на част от специалистите по здравни грижи за 1120 лева начална основна заплата не е съпоставимо с реалните условия в част от ...

Председателят на организацията Александър Александров обяви още, че ще сезира ДАНС и прокуратурата за финансови нарушения в БАПЗГ и ще настоява за подробен отчет как и за какво са били харчени средствата от членски внос. Асоциацията съществува повече от 15 години , а членската й маса наброява над 50 хиляди практикуващи медицински специалисти в цялата страна. Говорим за милиони левове, подчерта Александров.

Ръководството на СМФБМБ обясни още, че председателят на БАПЗГ Милка Василева официално е била поканена на срещата в Стара Загора, за да отговори на многобройните въпроси на фелдшерите. Тя обаче е отказала да присъства и е оторизирала медицинската сестра Ваня Георгиева, която е регионален координатор за Стара Загора на БАПЗГ. За съжаление госпожа Георгиева не отговори конкретно на нито един от въпросите, свързани с дейността и отчетността на БАПЗГ.

Фелдшерите настояват, че не без участието на БАПЗГ, професията им е била силно обезличена и неглижирана, макар че по европейските стандарти, които страната ни е приела, професията „фелдшер” се приравнява на „лекарски асистент”.

Съсловният конфликт тлее от години, тъй като основната част от БАПЗГ, включително и председателят Милка Василева, са медицински сестри, които се грижат единствено за собствените си професионални и финансови интереси, настояват от фелшерското съсловие.

Фелдшерите протестират, че членуват в БАПЗГ принудително по силата на Закона за съсловните организации и плащат членски внос, който буквално се удържа от заплатите им, без да го желаят.

Здравният министър разговаря с протестиращите фелдшери

Министър Кирил Ананиев ще проведе разговори с народните представители по отношение на искането на фелдшерите да се отделят от Българска...

Фелдшери са правили многократни опити да напуснат организацията, но на практика това ги лишава от правото им да практикуват професията си. За абсурдния казус свидетелстват стотици фелдшери, част от които разказаха в Стара Загора как Регионалните здравни инспекции (РЗИ) по места, ги заплашват със загуба на правоспособност и уволнения, в случай че напуснат структурите на БАПЗГ. А де факто фелдшерите са гръбнака на структурите на Спешна помощ в цялата страна и покриват нуждите от здравни грижи по селата и в малките населени места.

Това „извиване на ръце” продължава с години, протестират фелдшерите и настояват за промяна на законодателството и обособяването им в самостоятелна легитимна структура, която да защитава интересите на професията, да се грижи за професионалното им развитие, да осигурява адекватно обучение и реализация. Нуждите на професията фелдшер не са защитени от БАПЗГ, настояват фелдшерите.

Срещата в Стара Загора приключи с решението за обща декларация, която да бъде внесена до БАПЗГ с настояването за нов конгрес.

Предистория

По Закона за съсловните организации всички медицински специалисти задължително членуват в БАПЗГ. В това число влизат медицински сестри, акушерки, рехабилитатори, клинични и др. лаборанти, физиотерапевти, фелдшери, зъботехници, помощник-фармацевти.

Протест и на фелдшерите

Навръх Благовещение фелдшерите и лекарските асистенти в България излизат на национален протест пред здравното министерство, предаде БГН...

Въпреки различието в професионалните им проблеми, те са обединени под една „шапка”. Отказът им от членство в БАПЗГ води до отнемане на професионалните им права и ги лишава от правото да практикуват професията си.

През 2018 година при тогавашната шефка на Здравната комисия в НС Даниела Дариткова беше внесена подписка, подкрепена от повече от 1500 фелшери, с които се настояваше за отделяне на фелшерите в самостоятелна организация. И до днес отговор на това искане НЯМА.

През последните 10 години са правени много опити за промяна на статуквото и корекции в Закона за съсловните организации. За съжаление – без успех.

Actualno.com

Етикети:

 • Британската здравна служба , военна 4 Британската здравна служба , военна преди 3 седмици Профил на трол?
  се е научила по време на кримската война от опитите на една медицинскат сестра , която действала в Варна . От нейните постижения те си взеха после като режим много революционни за онова време поуки относно лечителната хигиена .
 • Какви са основните въпросителни за нашата култура ? 3 Какви са основните въпросителни за нашата култура ? преди 3 седмици Профил на трол?
  1. Опаковъчни материяли - вместо пластмас или керамика или метални . 2. Утопление - въпрос спорна . 3. Масово слоупотреба с деривативите - ни казват нито алкохол, тютюн,опиум,кокайн, но всъщност непредсказуемзи фактори като проблеми изникнат от деривативите , но по подразбиране на изкуствената база , както и тяхното разпространение . Това се отнася и към лекарство-менте .
 • Анонимен 3.1 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Дай един гащи плява, на наш'то магаре, да го ядеш!
  : 0 !
 • Писмо до ЦК на КП , относно китайския грип : 2 Писмо до ЦК на КП , относно китайския грип : преди 3 седмици Профил на трол?
  Образец Китай-Грип (подчертава се положимото): Съсед/-ка/-че има разстройство. Съсед/-ка/-че е с температура. Съсед/-ка/-че не се храни. Съсед/-ка/-че не излиза.
 • китайският грип е инфекциозна на експонет 3 ! 1 китайският грип е инфекциозна на експонет 3 ! преди 3 седмици Профил на трол?
  ето : 2х2х2 = 8 , 3х3х3=27 , 10х10х10=1000 и така нататък . Възможно скоро да имаме ние тук съвсем други проблеми и въпроси .
Последно в Актуално