Как с справя България с COVID-19?

3811
Как с справя България с COVID-19?
Снимка: Министерски съвет

Има увеличение на направените тестове у нас. Премината е границата от 400 теста на 100 хиляди население. Това заяви главният държавен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев. Той представи данни за епидемичната около коронавирус ситуацията в Европа и у нас.

„Епидемичната ситуация в Европа за 14-дневен период, въпреки сериозния ръст в България, показва, че ние продължаваме да не сменяме мястото си. Към този момент сме на 22-ро място от 30 страни. На 5-то място сме на Балканите, като и тук няма промяна. Смъртността е 1.56 на 100 хиляди, което ни дава 8-мо място в ЕС. Всички тези данни са на база статистиката за последните две седмици”, обясни доц. Ангел Кунчев. Той каза, че във връзка с епидемичната ситуация у нас не се очертават промени по отношение на възрастовата структура.

Доц. Кунчев: Ще живеем с тази пандемия поне още година, мерките трябва да са локални и таргетирани

“Мерки от рода на блокиране на градове и населени места заради ръста на заболеваемостта от COVID-19 няма да има. Оттук нататък ме...

„С известно подмладяване на хората, които дават положителен резултат, техният процент, макар и много плавно, продължава да нараства, но това не се отразява на заболеваемостта, на броя на приетите в болници и на броя на смъртните случаи. Въпреки голямото увеличаване на броя на положителните случаи, броят на смъртните също се увеличава, но с доста по-малък темп“, коментира Кунчев.

Държавният здравен инспектор посочи, че използваме границите, които досега Европейският център за контрол на заболяванията ползва. „В момента се обсъжда и друга скала – тристепенна, която може би ЕК ще наложи, но засега се придържаме към тази. Много ясно се вижда, че по-голямата част от България е в средната степен на заболеваемост и разпространение на вируса, като имаме две области – Благоевград и Търговище с над 120/100 000. Говоря за изтеклата седмица, не с натрупване. И три области – Видин, Ловеч и Плевен, които са със заболяемост под 20/100 000. С 6-7 пъти по-ниска от първите. Останалите области се разпределят в двете междинни групи – от 20-59.9/100 000 и 60-119.9/100 000“, посочи той и добави, че Северозападна, Североизточна и Северна България са по-предпазени.

Доц. Кунчев каза още, че въпреки ръста, който бележим ние не сме на първо място в Европа, в сравнено с двете седмици сме на 4-то място.

Здравният инспектор показа схемата за оценка на ситуацията и показателите в училищата. „В зависимост от това какви са цифрите попадаме в четири зони – зелена, жълта, оранжева и червена, на базата на които се взимат решения какво се случва в съответния клас, паралелка, училище или в отделно населено място или община“, добави още доц. Кунчев.

Затягат контрола върху мерките, свързани с COVID-19

Виждаме разколебаване у хората по отношение на дисциплината около COVID-19. Числата, които наблюдаваме, показват покачване на заболелит...

Темата продължава и в този материал.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване