Край на сагата: България купува 6 медицински хеликоптера

3030
Край на сагата: България купува 6 медицински хеликоптера
Снимка: БГНЕС

България ще закупи 6 медицински хеликоптера с пряко договаряне с компанията „Леонардо“ (Leonardo S.p.A.), която кандидатства още при първата обществена поръчка. В крайна сметка тя се оказа неуспешна и процедурата беше стартирана отначало, но сега ще има положителна развръзка, става ясно от съобщение от пресцентъра на здравното министерство.

Прогнозната стойност на въздушните линейки ще е над 135,5 милиона лева без ДДС. Тя включва не само хеликоптерите, а още апаратурата и обучението. Цената е по-висока от първоначално предложената от италианската фирма „Леонардо“ – около 123 млн. лв. без ДДС.

Мариян Боновски: Няма проблем с купуването на медицински хеликоптери, а с въвеждането на системата за авиопомощ

„Беше невероятна случайност, че в този момент бяхме над Банско с хеликоптера. Той е мой. Малък е и не е пригоден за спасяване&ldq...

Решението да се премине към директно договаряне с фирмата, участвала в предходната процедура, е обсъдено и взето в петък, 6 януари 2022 г. Предложението е направено от ресорния зам.-министър д-р Тома Томов, който е упълномощеният представител на МЗ за провеждане на процедурите по Закона за обществените поръчки. "Отчетена е вероятността единственият участник, подал оферта в откритата процедура - Leonardo S.p.A., да участва отново в кратките срокове, които позволява процедурата на договаряне, като съответно подобри офертата си и приеме поставените от възложителя условия и график за изпълнение на поръчката", съобщават от здравното ведомство.

Договарянето се очаква да се проведе в рамките на няколко дни, за да се види дали фирмата ще може да изпълни заданието за доставка на 6 машини. Предвид прекратяването на предходната процедура поради недостатъчно финансиране, в настоящата е предвидена възможност за национално дофинансиране, "в случай че такава необходимост възникне в хода на процедурата по възлагане", уточняват от МЗ.

В края на ноември 2022 г. здравното министерство прекрати обществената поръчка за купуване на 6 медицински хеликоптера, с които да се създаде система за спешна медицинска помощ по въздух (HEMS). През декември се провали и процедурата за летателен апарат на „сух лизинг“, тъй като не беше подадена нито една оферта по поръчката с прогнозна стойност 1 756 004 евро на специално създаденото държавно дружество "България Хели мед сървиз". По-късно това дружество бе закрито.

Припомняме, че първоначалната голяма поръчка за покупка на санитарни превозни средства за транспорт по въздух с необходимото оборудване и апаратура за нуждите на спешната медицинска помощ бе с прогнозна стойност 135,6 млн. лева без ДДС. Индикативната цена бе за покупка на шест хеликоптера с възможност за още един. За нея кандидатства само италианската компания Leonardo S.p.A., която за шестте вертолета предложи цена 123 363 956 без ДДС. Тоест, при ограничен за един брой ресурс от максимум 16,5 млн. лв., дружеството бе предложило цена 17 млн. лева. Офертата му за шестте беше 102 589 827 лв. без ДДС.

Само компания от Италия с оферта да достави 6 медицински хеликоптера

Само една оферта е постъпила за медицински хеликоптери по обществената поръчка, обявена от здравното министерство с обща прогнозна стой...

Преди дни здравният министър д-р Асен Меджидиев заяви, че до края на годината ще имаме първия медицински хеликоптер. България е единствената страна в ЕС, която не разполага с въздушни линейки за спешни ситуации.

ОЩЕ: Шефът на Държавния авиационен оператор: Медицинските хеликоптери ще идват поетапно, имаме пилоти

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Без нови случаи на коронавирус у нас за денонощие

Нов спад в броя на заразените с Ковид, само в две области има нови случаи

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com