Кунчев: Грипът може да обхване цялата страна за 2 седмици, но без тежки случаи

1413
Кунчев: Грипът може да обхване цялата страна за 2 седмици, но без тежки случаи
Снимка: БГНЕС

Грипната вълна вече е започнала и в рамките на 2 седмици вероятно ще обхване всички региони на страната, но няма да е едновременно. Това обяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на брифинг във вторник.

Според него рядко се случва всички области по едно и също време да са обхванати от грип и да "минем към обявяване на епидемия". "Ако това се случи, ще го направим, разбира се", каза все пак той и добави: "Става въпрос за класическо протичане на грип без тежки случаи и усложнения".

Доц. Кунчев каза как влияе топлото време на грипната вълна и кои щамове преобладават у нас

Много фактори влияят на епидемичната обстановка в страната. На една грипна вълна климатичните условия не влияят, но при топло време хор...

На 9 януари у нас беше отчетен първи случай на грипен вирус тип B, а 10 области са с доказани случаи на грип тип А. Бургас e първата област, която обяви грипна епидемия - от 12 януари. Тежко е положението и в Пазарджик, където спряха приема на деца заради липса на легла.

"Има доста данни за грип и в други райони – Варна, Ловеч, Шумен, в които има високи стойности. Вълната започва от изток, данните за София са сравнително ниски, макар да има повишване на индексите. Предприемаме противоепидемични мерки – главно относно дейността на лечебните заведения", заяви още Кунчев.

По думите му, тазгодишната грипна вълна започва малко по-рано, седмица-две по-рано в сравнение с предишни години. В Канада, САЩ и Западна Европа сценарият е подобен. "Циркулацията е на двата основни типа, което за пациенти и лекари няма особено значение. Имаме първите резултати на грипен вирус тип В – рядко обаче той има капацитета да е водещ и да предизвиква епидемии. Вероятно във времето един от гриповете ще придобие качества на лидер, но като прогноза това няма особено значение за боледуващия", допълни главният здравен инспектор.

Той каза, че е напълно възможно в следващите седмици да има пик, защото грипът е динамичен и никой не може да направи точни прогнози. 

Обявиха грипна епидемия в Бургаско от 12 януари

Обявиха грипна епидемия в Бургаско от 12 януари. Това става с решение на Регионалния пандемичен щаб. Учебните занятия се преустановява...

Кунчев добави, че стойностите в Пазарджик, Варна, Шумен, Габрово и Ловеч са близо до тези на най-засегнатата област Бургас, като данните са от последната седмица. Вероятно утре ще има промяна и обновяване на информацията.

"В София няма проблем с осигуряване на легла за децата. Готовността на лечебните заведения трябва да е в най-висока степен. Ще има натоварване, но ако се вземат мерки навреме, ще има свободни легла. Важно е навреме да се търси лекарска помощ", допълни здравният инспектор.

Относно Пазарджик, там ще се разпореди откриване на допълнителни легла за децата. Системата има ресурси, каза Кунчев.

Той добави, че решенията за грипна ваканция се вземат от регионалните структури на МОН. "Гледаме заболяването по възрастови групи, отсъствие от училища, търсене на препарати в аптеките – на база на това всеки регионален щаб взема съответното решение. Нещата са изцяло в ръцете на районните управления на МОН. Където има епидемия – както в Бургас, се обявяват неприсъствени дни", каза Кунчев.

На въпрос какво става в детските градини, ако има грипна епидемия в дадена област, той отвърна: "Обикновено там реагираме по-внимателно. Ако се вземе решение да се затворят, това затруднява много хората. Родителите трябва да прекъснат работата си, за да гледат децата си. Обикновено се правят дежурни групи в такива случаи".

Първи случай с грип тип В у нас, 10 области се борят с тип А

Първи случай на грип тип В е потвърден у нас, съобщиха от Националния център по заразни и паразитни болести. Положителният резултат за...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Фондация "Даная" ще съди държавата за изграждане на частна детска болница

Коронавирусът в България: Огромен ръст в броя на отчетените излекувани

Нигериец с малария е приет за лечение в Инфекциозна клиника в Пловдив

Димитър Главчев: Финансирането за държавната детска болница е осигурено

"На тъмно и без обяснение": Реакция срещу решение на кабинета за частна детска болница в София

Нова голяма болница ще има в София

Електромобили ще транспортират пациенти на ВМА (СНИМКИ)

Расте броят на заразените с коклюш, но причина за паника няма

Коронавирусът в България: Само в 2 области има нови случаи

С нова наредба: Увеличават двойно медиците по Черноморието

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com