Къде е най-вероятно да се заразим с COVID-19 по градове в България - статистика

19647
Къде е най-вероятно да се заразим с COVID-19 по градове в България - статистика
Снимка: Getty Images/Guliver

Явно има по-отчетливи особености по отношение на епидемията от коронавирус в България. Пет месеца след началото ѝ вече има ясни тенденции по области къде заразата е удряла най-силно досега, сочи справка по данни на РЗИ на в. "24 часа".

Отчетливо в София, Благоевград, Смолян и Разград сериозна част от заразените работят в големи фирми, шивашки цехове и предприятия, докато например във Враца има най-много заразени, завърнали се от чужбина.

24 милиона заразени с COVID-19 по света, но активните случаи са едва около 25 процента

Потвърдените случаи на коронавирус (болестта COVID-19) в световен мащаб са вече между 24 088 692 и 24 332 107 според американ...

Почти 30% от заразените в столицата общо 4338 души досега работят във фирми, показват данните на РЗИ София. 61 са от социални домове. Дошли си от чужбина с COVID-19 са 33 души. Броят на заразените лекари и медицински персонал е 348 към 24 август. Заразените за област София пък са 610, от които 8 медицински персонал и 19 от социални домове.

По отношение на Благоевград, 8,9% от случаите досега са на хора, работещи в големи колективи. В шивашки цехове се заразиха 60 работници в Разлог през август и 43-ма в Гоце Делчев през юли.

579 са заразените до 14 август в област Смолянска област. Близо половината от тях са от фабриката за производство на детски играчки в Доспат "Наталия ММ" и за трикотажно облекло "Нитекс-96", както и от завода за производство на автомобилни части в Смолян "Хроновски". И трите предприятия пламнаха през юни. Заразени бяха и 30 медицински лица.

36 от заразените 150 в Разградска област пък са работници от общо 7 фирми и предприятия.

455 са случаите на COVID-19 до момента в Плевен. Най-много са в шивашкия завод "Мизия" - 58, следвани от 40 завърнали се от чужбина в село Буковлък.

Ангел Кунчев: Затваряне на градове за коронавируса няма да има, но частично затваряне може да има

Няма да предложим затваряне на градове, но затваряне на определени сфери, учреждения и заведения може да бъде предложено според развити...

Подобни данни има и в Габрово - до момента случаите там са 171, а пик бе отчетен в края на юли и началото на август, когато заводът за санитарна керамика "Идеал Стандарт" в Севлиево стана огнище на COVID-19. След това беше засегната и италианска шивашка фирма в Габрово. В завода случаите стигнаха 43, а в шивашката "Дзалли" - 21.

От 631 заразени в Пазарджик до 24 август, 66 са медицински лица. Пикът там беше през май, когато пламна областната болница в града. За няколко дни бяха заразени 19 медици и 10 пациенти. Клъстери пък бяха заводът за автомобилни компоненти в Пазарджик - 24, град Сърница - 28, вагоноремонтният завод в Септември - 15 заразени. В първите дни на август заразата удари 14 служители от Центъра за спешна помощ. Починаха фелдшер и шофьор на линейка.

В Пловдив обясниха пикът на случаи на COVID-19 в края на юли - 50 случая за ден на 22 юли, с абитуриентски балове и празненствата за спечелената от "Локомотив Пловдив" Купа на България по футбол. Клъстерно заразяване имаше в Брестовица - 13 заразени след контакт със завърнал се гурбетчия, и в Перущица - от евангелистка сбирка. Починаха двама пастори.

Тръгналата зараза в старческите домове се превърна в огнище на заразата за два от големите градове у нас - Русе и Варна. Първо пламна крайдунавският град. Заразени до понеделник там бяха 292-ма, от които 86-има, или близо 30%, са от старческия дом “Възраждане”. От 1159 заразени във Варна 83-ма, или 7,2%, са в 3 старчески дома.

От големите области градове с COVID-19 най-добре се справя Бургас. Там досега няма нито един голям клъстер. Няма и нито един карантиниран турист.

Отново ръст на случаите на коронавирус у нас

Рязък скок в броя на регистрираните случаи на коронавирус като абсолютен брой бе отчетен в България. 203 души са били диагностицирани с...

Още: "Спад в броя на новите случаи на коронавирус, но при значително по-малко тестове"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: За поредно денонощие няма регистрирани смъртни случаи

Експерт: Има бум на коклюш, но ваксинираните го изкарват по-леко

Симидчиев за НЗОК: ГЕРБ овладява напълно здравеопазването

Пред епидемия от коклюш ли е страната ни и кои са най-застрашени: Отговорите от Ангел Кунчев

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com