X
 
 

Лекар критикува алтернативите на държавата за липсата на изотопи за ракови тестове

1617 0
Лекар критикува алтернативите на държавата за липсата на изотопи за ракови тестове
Снимка: Getty Images/Guliver
Важен препарат за диагностика на болни от рак - изотопът технеций, липса у нас от средата на април. Здравното министерство препоръча пренасочване на пациентите към алтернативно изследване с ПЕТ скенер или ЯМР. На места пациентите обаче предпочитат да изчакат нова доставка, а надзорът на НЗОК обеща да гласува допълнителни средства за липсващия изотоп.

Относно препоръката на министерството за ориентиране към други алтернативи, проф. Цоневска заяви, че те не са препоръчителни за пациентите. "ПЕТ скенерът се плаща от НЗОК, струва 1600 лв. Една костна сцинтиграфия е 72 лв - направете си сами сметка за разликата. Освен това, облъчването е неколкократно по-високо, а резултатите са идентични", каза тя. Министерството трябва да намери начин да закупи тези технециеви генератори, това не е проблем от днес, добави медикът.

Блокират покупка на ултра модерна апаратура за диагностика на рак

Две жалби спират поръчка за доставка на ПЕТ–КТ, ултра модерна апаратура за диагностика на ракови заболявания. Прогнозната стойнос...

"Проблемът е много спешен, от три седмици фирмата вносител спря доставката на технециев генератор за цялата страна, с който се правят много важни изследвания в онкологията", заяви пред БНТ проф. Антония Цоневска, началник на клиника по нуклеарна медицина, "Аджибадем Сити клиник", болница "Токуда".

Става въпрос за костна сцинтиграфия - задължително изследване, за да се определи стадия на заболяването, което е невъзможно без технициев генератор. "Министерство на здравеопазването работи по въпроса, имаме уверение, че на 7 май ще получим технециев генератор, надяваме се това да се случи. Имаме алтернативи, но те са многократно по-скъпи и облъчането на пациентите е много по-голямо", обясни проф. Цоневска.

По думите ѝ, проблемът с липсващия изотоп поставя под опасност 3000 пациенти на месец, които ще останат без това изследване. "Технециевият генератор се получава в понеделник и се използва до края на седмицата, той не е като аспирина, така че трябва да се направят нови доставки", обясни проф. Цоневска.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители