Проф. Костадин Ангелов: Подготвя ли страната ни отказ от доставка на ваксини след месец юли?

5216
Проф. Костадин Ангелов: Подготвя ли страната ни отказ от доставка на ваксини след месец юли?
Снимка: БГНЕС

В момента няма управление на здравната криза, има административен хаос, който разколеба хората да се ваксинират. Това каза в интервю за предаването "Лице в лице" по БТВ бившият здравен министър проф. Костадин Ангелов. Той напомни за изявление на служебния министър на здравеопазването Стойчо Кацаров, че има съмнения във ваксините срещу COVID-19.

"Ние ваксинирахме по 35 000 души на ден, сега има по 12 000 до 15 000", изтъкна бившият министър, без да дава данни колко хора по негово време се ваксинираха с първа доза в течение на разгръщането на ваксинацията и дали нямаше постоянно намаление на бройката т.е. низходяща тенденция. Проф. Ангелов намекна, че се подготвя спиране на доставките на ваксини срещу COVID-19 у нас след юли с думите: "Като гражданин искам да попитам подготвя ли страната отказ от доставка на ваксини за месеците от юли нататък".

Проф. Костадин Ангелов: Заповедта на здравния министър ще трябва да претърпи нова редакция

Чудесно е, че заповедта за влизане от Румъния е вече променена, както призовах по-рано днес. Това написа в профила си във Facebook доск...

"Поръчаните и осигурени от правителството на ГЕРБ ваксини до момента това правителство не може да ги оползотвори. Ние не можем да достигнем колективен имунитет и има голяма опасност да влезем в четвърта вълна от COVID-19", обяви още той. Според него с редовните брифинги на Националния оперативен щаб, който вече не функционира, се е поддържал интересът на хората в България да се ваксинират.

Ангелов допусна гаф специално за пиар стратегията на управлението на Борисов за управление на пандемията. "Ние държахме интереса на хората. По този начин обърнахме тенденциите. Желаещите хора да се ваксинират в началото бяха по-малко от 30%. Ние оставихме 65% желаещи да се ваксинират, без информационна кампания", похвали се министърът за нескончаемите брифинги, особено през пролетта на 2020 година. Когато Цветанка Ризова вметна реплика - "държахте и страха", той каза: "Разбира се".

Проф. Ангелов отговори и на обвиненията на Кацаров, че големите дългове в Александровска болница са натрупани, докато той е бил неин директор. "2012 година, когато аз дойдох като директор на Александровска болница, финансовата загуба на болницата беше близо 30 млн. лв., 3 млн. лв. бяха задълженията. Болницата трябваше да бъде реформирана, да бъде обновена, за да продължи да съществува. Приходите на болницата бяха 33 млн. през 2013 г., сега са 78 млн. лв.", отчете проф. Ангелов. По думите му управляващите в момента се целят в него, но по този начин ще унищожат една болница.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Коклюш: 14 дни карантина, друга ваксина може да е фактор за картината на болестта

Без паника, затваряне и дистанция: Проф. Кантарджиев съветва да не се страхуваме от коклюша

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com