Мангъров: Лекарите лапаме маркуча всеки ден

12290
Мангъров: Лекарите лапаме маркуча всеки ден
Снимка: Министерски съвет

"Не искам да се правя на интересен или да съм сатана и т.н. Казвам тези неща, защото се занимавам с лечение на инфекциозни болести от 38 години насам и това не са празни приказки. Можеше да няма такива последствия за икономиката, ако не се взимаха тези не много умни решения. Не трябва да се бърка вирусната натовареност с приетата инфектираща доза. А това е количеството от вируса, което е достатъчно, за да може организмът да го преодолее. Коронвирусът е вирусно заболяване, което се характеризира с дихателна недостатъчност. Дава се само кислород. Всички други медикаменти са под въпрос. И в тази връзка, всички ние, лекарите, лапаме маркуча всеки ден, независимо дали го правим или не." Този коментар направи доцент Атанас Мангъров в "Денят започва с Георги Любоенов" по БНТ, относно ситуацията с нарастващата заболеваемост от коронавирус.

Мангъров сравни заразяването със спусък на пистолет. "Ако го дърпаш всеки ден по малко няма да гръмне", посочи той. Според него, начинът на представяне на информацията е "некоректен и плашещ". Той смята, че е редно да се съобщават повече подробности. Например: за броя направени тестове - на колко хора за първи, втори или трети път; колко души са само под карантина; колко са лежащо болни в болници; колко са вкъщи; колко са в тежко състояние; колко са само с COVID-19 и колко имат и придружаващи заболявания.

Лекар: Кой позволява да се разпространяват ненаучни и престъпно вредни изявления като тези на Мангъров и Първанова?

“Поразена съм от наглостта и липсата на абсолютен професионализъм, колегиалност, лекарска етика и търсене на евтина сенза...

"Крайно некоректно се обявява този процент. Има разлика между случаи и заразени. Тук е манипулативното съобщаване при което хората се стресират. От март досега реално болните са от един и същи порядък - между 30-40 и 50-60 души. Сигурен съм, че няма да се случи това, с камионите с трупове и този начин е много опасен", коментира доцент Мангъров. Той обяви, че България разполага с около 2 000 интензивни легла, от които към момента са заети 59. По думите му, до срив на здравната ни система може да се стигне тогава, когато се приемат болни, които не са в тежко състояние и няма нужда са се настаняват в болнични заведения. Според него, по този начин се създава опасност да се заразяват и повече медици.

"Националният оперативен щаб трябва да бъде разкаран, защото плаши хората и всички негативи отиват към премиера Бойко Борисов и аз това съм му го казвал на него", заяви медикът в ефир. И допълни, че "щабът дали работи под политическо влияние не мога да кажа категорично, но мисля, че продължава да не мисли със собствената си глава, а се води по показатели, които не са медицински". По думите на Атанас Мангъров втора вълна в България ще има, само ако тежко болните от коронавирус станат стотици. И хората, при които не се проявяват симптоми следва да си ходят на работа и на училище и да живеят нормално, независимо че тестът им е показал положителен резултат.

Той изрази мнение, че заразени и болни хора не е едно и също нещо. А у нас болните са почти постоянно число. И увери, че не се опитва да влезе в политиката с изказванията си, а става въпрос за "взимане на решения, които носят икономически последствия".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Коклюш: 14 дни карантина, друга ваксина може да е фактор за картината на болестта

Без паника, затваряне и дистанция: Проф. Кантарджиев съветва да не се страхуваме от коклюша

Ангел Кунчев: Доста близо сме до епидемия от коклюш

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване