Медици от "Александровска”: Призоваваме да не бъде сменяно ръководството на нашата болница

3814
Медици от "Александровска”: Призоваваме да не бъде сменяно ръководството на нашата болница
Снимка: iStock/Guliver

Над 610 лекари, медицински сестри, лаборанти, специализанти, химици, физици, болногледачи, препаратори и администрация от "Александровска" болница се подписаха под призив, с който се настояват да не бъде разстройвана работата в лечебното заведение преди да бъдат ясни резултатите от стартиралите проверки, съобщиха от лечебното заведение.

Решението за този призив е взето на среща на работещите в болницата на 25 май, когато ръководството покани представители на всички структури на разговор за обсъждането на ситуацията в „Александровска” заради появили се публикации и публични обвинения за непрозрачно управление.

Медицинският елит на Александровска болница поиска обяснение за финансовото ѝ състояние

Над 20 лекари от Александровска болница изпратиха апел за спасение на лечебното заведение. Те призовават държавата да влезе в роля и да...

Общо 24 професори, 31 доценти, 194 лекари, 30 фармацевти и биолози, 334 сестри, санитари, болногледачи, лаборанти, препаратори, регистратори и администрация се подписаха под текста на призива.

Нашата Александровска болница е на първа линия в борбата с COVID-19 от самото начало на пандемията. Заедно преминахме през всички вълни на епидемията - без сериозни сътресения. През всички тези месеци не бяха връщани пациенти, не загинаха наши колеги лекари, сестри или друг персонал, заразени на работа.

Болницата ни остана стабилна и спокойна и работеха всички структури - въпреки обстоятелствата. Всички ние работехме и получавахме заплати, нямаше съкращения или неплатени отпуски – независимо от тежките месеци за дейността ни.

Задълженията, за които е обвинявано ръководството не са натрупани за 6 месеца, не са натрупани и за 1 година. Ситуацията в Александровска с нищо не се отличава от тази на останалите държавни болници. И тя е резултат от неглижирането години наред на трудностите, пред които е изправена всяка работеща болница, особено по-големите и най-вече университетски структури.

Доц. Александър Оскар: Притеснява ме липсата на прозрачност в управлението на Александровска болница

Това, което ме разтревожи при подадения ми сигнал, е липсата на прозрачност и порочното управление на една от най-големите болници в ст...

Здравеопазването ни има нужда от реформа, от откровен разговор по темата как да продължи да се развива. Но този разговор не бива да започва с махането на няколко „глави“ – при това в дни на избори, след като едва сме преминали през дните на пандемия.

Ние, хората в сферата на здравеопазването сме изморени от работата в среда на недоверие, атаки и обвинения срещу нас и от постоянните, но безрезултатни приказки за реформи, за тотална промяна на системата - без самите ние да сме включени в тези разговори, без да бъдат взети предвид всички гледни точки.

Промяната на директора на Александровска, а и на всяка друга държавна голяма болница - под натиска на публично говорене, без сериозни доказателства за злоупотреби и вина, в междувремието на две предизборни кампании няма да е нищо друго освен поредното доказателство, че в България да работиш в сферата на здравеопазването не е най-умният избор, който може да направи човек за живота си.

Затова призоваваме всички отговорни институции да не бъде сменяно ръководството на нашата Александровска болница – особено като реакция на публично говорене и медийни атаки, защото това ще доведе до сътресения в най-старата и една от най-големите Университетски болници. И ще затрудни в огромна степен лечението на пациентите ни, обучението на хиляди студенти, които започват своя професионален път в Клиниките на Александровска, а на нас ще отнеме спокойната среда за работа и развитие!, се казва в призива.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Коклюш: 14 дни карантина, друга ваксина може да е фактор за картината на болестта

Без паника, затваряне и дистанция: Проф. Кантарджиев съветва да не се страхуваме от коклюша

Ангел Кунчев: Доста близо сме до епидемия от коклюш

Без неваксинирани за коклюш деца в училище: Здравният министър отговори

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com