Можеш ли да се заразиш с COVID-19 от дрегер на "Пътна полиция"?

5914
Можеш ли да се заразиш с COVID-19 от дрегер на "Пътна полиция"?
Снимка: БГНЕС

В последните седмици в социалните мрежи неколкократно се появяваха призиви гражданите да не се съгласяват на проверка с алкотестер от "Пътна полиция". Причината - потенциален риск от заразяване с COVID-19. Той съществува, тъй като издишваният въздух е възможно да съдържа опасни патогени, а дрегерът е в близък или директен контакт с устата.

Според бившия ни посланик в Русия Илиян Василев, апаратите, които се използват у нас, не са достатъчно защитени срещу вируса, дори при смяна на мундщука (индивидуалния накрайник, през който се издишва от проверявания, бел. ред.) след всеки извършен тест, което е задължително. Причината - алкотестерите нямали предпазна клапа, която да попречи на ползващите да вдишат въздух, който е бил издишан от някой преди тях. Василев написа публикация във Фейсбук по темата, като сподели, че негов приятел "препатил" по този начин.

Отговаря ли на истината тази информация и може ли наистина човек да се зарази с коронавирус при проверка с дрегер, ако преди това е със същото устройство бил проверяван вирусоносител? Потърсихме експерт в областта за коментар по тази тема.

Според Робърт Ахабабян, управител на "Керагон" ЕООД и електронния магазин за алкотестери (дрегери) www.alcotester.bg, ако от "Пътна полиция" бъдат спазени коректно указанията на производителя на дрегера за процедурата, рискът за разпространяване на заразата е минимален.

"Всеки мундщук е индивидуално опакован и може да бъде поставен върху дрегера, като бъде държан за опаковката. Проверяващите полицаи трябва да слагат мундщука без да го докосват с ръце, а шофьорът трябва да следи това", каза той пред репортер на Actualno.com.

"Части от дрегера са в пряк контакт с издишваните аерозоли и при неправилно боравене или грешно провеждане на процедурата действително има риск от заразяване. Полицаите са достатъчно опитни и освен това са най-силно изложени на риск от заразяване. Сигурен съм, че внимават. Но е важно да обясняват предварително процедурата за провеждане на проверката за да разсеят притесненията у гражданите", допълни експертът.

Той е категоричен, че е важно мундщука да е с възвратен клапан, който не позволява вдишването по невнимание през него. "А от "Пътна полиция" ползват точно такива мундщуци", допълни Ахабабян.

Всички автомобили в ЕС с тестер за алкохол - дали ще е реално задължително?

От 2024 година /т. 11/ всички нови автомобили на територията на ЕС задължително ще трябва да бъдат оборудвани с интерфейс, към който мо...

На въпрос как правилно трябва да се дезинфекцира алкотестерът след употреба, той заяви, че има специални препарати за дезинфекция, които не съдържат алкохол, тъй като обикновените могат да увредят сензора на апарата - съответно, той да покаже, че сте пили, а всъщност да не сте.

Какво казва МВР

Обърнахме се с конкретни въпроси към пресцентъра на МВР, откъдето увериха, че ведомството е взело "всички необходими мерки" срещу разпространението на коронавирус. "Знаете много добре, че когато се използват подобни уреди, водачите сами си взимат мундщука и сами го поставят", заявиха от ведомството пред наш репортер.

От пресцентъра добавиха, че и уредите, и мундщуците, които се използват, отговарят на абсолютно всички изисквания. На въпрос какви препарати се използват за дезинфекция ни беше отговорено по този начин: "Предполагам, че се използват някакви - нямам представа".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: В 20 области няма нови случаи

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com