Москов е готов с инвалидните пенсии, Калфин и Горанов одобряват

14346
Москов е готов с инвалидните пенсии, Калфин и Горанов одобряват
Снимка: БГНЕС

Освидетелстването за трудоспособността на българите да става след получаване на експертиза от две комисии - медицинска и социална, а не както е в момента, само от ТЕЛК-овете. Такива нормативни промени е подготвил здравният министър д-р Петър Москов, обсъдил ги е със социалния министър Ивайло Калфин и с финансовия Владислав Горанов и те са ги одобрили. Това съобщи самият Москов пред "Труд".

Идеята на промените на д-р Москов е да се раздели медицинската експертиза от финансовата част при освидетелстването. "Така лекарите ще дават обективна оценка за пораженията на заболяването, а социалното министерство ще изготвя другата част - т.е. каква социална и финансова подкрепа е нужна на българина според вече установения процент на работоспособност", обяснява здравният министър.

Божидар Данев: Здравната реформа превръща НЗОК в социален фонд

Нямаме приета стратегия за здравеопазването и затова съм сигурен, че след половин месец министърът на здравеопазването д-р Петър Моск...

От думите на Москов става ясно, че лекарските комисии ще се увеличават, но не е ясно с колко. Това обаче нямало да доведе до признаването на повече хора за инвалиди. ТЕЛК-овете у нас са 70, а лечебно-контролните комисии в болниците са над 1000.

"Ако освидетелстваният е адвокат, социалната комисия ще прецени дали констатираният от лекарите диабет или примерно това, че е с липсващ крайник, му пречи и доколко да изпълнява служебните си задълженията. И финансовата помощ, която ще се отпусне, ще се обвърже с резултата от тази констатация", посочи д-р Москов.

Категорично пациенти с една ръка, крак или око няма да се явяват повторно пред ТЕЛК, тъй като частите на тялото им няма как да се възстановят. А и здравната каса няма да плаща по 22 лв., с които за пореден път да установява, че българинът отново е с липсващ крайник, уверява Москов.

Очаква се промените да станат факт до края на годината.

Процедурата за ТЕЛК може да бъде облекчена

България може да облекчи процедурата за ТЕЛК с приемането на класификатори за уврежданията и функционалността на Световната здравна орг...

Инвалидните пенсии са сочени за най-голямата пробойна в пенсионната система. По оценки на бизнеса от неправомерно отпуснатите годишно изтичат около 1 млрд. лева. Тревожно е, че с данните за инвалидите у нас постоянно се спекулира. А те са 526 000 или около 8% от населението ни при средно 16,7% в ЕС, показват данни на Евростат. В Полша този процент е 23 на сто.

Говори се, че инвалидни пенсии получават 1 млн. души, но от тях в трудоспособна възраст са максимум 400 000, коментира Минчо Коралски, директор на Агенцията за хора с увреждания. Той посочи, че всички останали са деца и възрастни. Около 500 000 инвалидни пенсии всъщност са добавки към други пенсии. „Злоупотребата с тези числа не прави услуга нито на пенсионната реформа, нито на нагласите на обществото. Те звучат атрактивно, но са абсолютно неверни”, твърди Коралски.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com