Москов: Няма толерирана болница, може би това е проблемът на някои хора

6335
Москов: Няма толерирана болница, може би това е проблемът на някои хора
Снимка: БГНЕС

Няма болници на властта, категоричен бе здравният министър Петър Москов в интервю за bTV.

Той информира, че проверката на Агенция за медицински одит е показала, че има сериозни нарушения в трудовото законодателство. Инспекцията по труда също започва проверка, чиито резултати ще бъдат публично обявени.

Здраверазграбване - не кой, докога?

Когато цифрите говорят и боговете мълчат. А когато за здравната реформа говори човек, който за шест години не само е успял да съхрани е...

Москов добави още, че е възможно да последва отнемане на разрешително за определени видове дейности в "Софиямед".

Относно предвидените промени в здравеопазването министърът заяви, че: "Смисълът на реформата е всички пари да влязат в заплащане на медицински персонал и пряко лечение на  пациентите. Затова е воят от ляво и от дясно. Няма толерирана  болница, може би това е проблемът на някои хора."

Министър Москов обяви, че болница "Софиямед" не получава повече от другите: "Тя получава по същата формула както всяка една друга софийска или друга болница в държавата. Няма толериране на една или друга болница финансово. Нещо от това казах, наведе ли ви на мисълта, че тя е близка до властта, нека спрем със спекулациите."

Москов отрече и информацията, че болница Софиямед е трябвало да получи над 3 млн. лв.

От думите му стана ясно, че скоро той ще поиска среща със собственика на Софиямед.

Бойко Пенков: Сливането на болниците ще донесе 4-5 млн. спестявания

Министър Москов събира отбор, събира чета, за да може да направи много тежки промени. Те трябва да се извършат, защото в докладите н...

Относно уволнението на директора на МБАЛ "Св. Иван Рилски" здравният министър каза: "Аз конфликт с него нямам. Няма нещо, което е насочено срещу една или друга болница." Но не отговори на въпроса защо е назначен нов директор на болницата след като ѝ предстои сливане с Александровска.

Помолен да коментира случая с кмета на Хасково, чийто син е от Реформаторския блок, Москов заяви, че не знае другаде извън сталинска Русия синовете да отговорят за действията на бащите си.

Малко по-късно пред БНР Петър Москов говори и за проблема с ваксините в страната. Той заяви, че търгът на фирмите, които доставят ваксини се е провалил, а компаниите не са се явили на него. Те обяснили причината за неявяването с производствени промени. По думите на Москов това е форма на рекет от тяхна страна. По думите на здравния министър тези компании дълги години са получавали обществени поръчки и носят обществена отговорност за доставянето на ваксини на българските деца.

Говорейки за сливането на болниците, Петър Москов заяви, че болниците в страната ще станат с 50 по-малко.

"От следващата година ще имаме с 50 болници по-малко, ако парламентът приеме предложените промени в Закона за лечебните заведения", каза д-р  Москов. С промените Здравната каса ще получи правото да избира с кои болници да сключва договор, според реалните потребности на населението.

Генчо Начев: Болниците отчитат неизвършени дейности заради лоша оценка от касата

100% съм съгласен, че в болниците се отчита дейност, които не са извършени. Прави се, за да се вземат пари от касата. Това заяви в пред...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com