Москов се похвали с повече пари за здраве, БСП говори за война срещу пациентите

1461
Москов се похвали с повече пари за здраве, БСП говори за война срещу пациентите
Снимка: БГНЕС

Министърът на здравеопазването Петър Москов се яви в парламента по искане на депутатите на БСП, които пожелаха да разберат повече около темата с лекарските протести в цялата страна.

Председателят на парламента Цецка Цачева даде думата на Москов, като заради това бяха прекъснати дебатите по промените в Закона за местните данъци и такси. Здравният министър обясни, че всяко едно от неговите действия е в изпълнение на Националната здравна стратегия и концепцията на правителството за реформи в сферата на здравеопазването.

БСП вика Москов в парламента, иска обяснение за лекарските протести

Депутатите от БСП поискаха председателя на парламента Цецка Цачева да покани здравния министър Петър Москов, който да даде повече инфор...

Той припомни, че не е бил подписан Национален рамков договор между НЗОК и БЛС. Затова е взето решение да бъде подписано споразумение, включващо новите изменения в закона, предвидено е и допълнително финансиране в системата на здравеопазването.

Новите правила ще влязат в сила от 1 април като анекс към стария рамков договор за здравно осигуряване. В него са предвидени допълнителни 74,5 млн. лв. над приетия за годината бюджет на Здравната каса, което ще позволи повече услуги в онкологията и доболничната помощ.

Москов уточни, че не съществуват нормативни спънки в работата на НЗОК за 2016 г., тъй като всички необходими актове за това са били приети.

„Анексът предвижда допълнителни 32.7 млн. лв. за извънболнична помощ над предвидените в бюджет 2016 г. От тях за първична извънболнична медицинска помощ са разчетени допълнително 13 281 000 лв., за специализирана извънболнична помощ - допълнителни 10 256 000 лв., а увеличението за медико-диагностична дейност е в рамките на 9 113 000 лв. За болнична медицинска увеличението е с почти 225 млн. лв. Увеличават се обемите на медицинските дейности в доболничната и болничната помощ. За първи път са включени 3 клинични пътеки за продължително лечение“, посочи той.

Москов прати новия служебен рамков договор за обнародване

Здравният министър Петър Москов подписа за обнародване в Държавен вестник анекса към Националния рамков договор от 2015 година, който ф...

От БСП обаче не останаха доволни от обяснението му, като председателят на левицата Михаил Миков обяви, че всичко, което се случва в този момент отразява състоянието на здравеопазването у нас – хаос и лутащите се пациенти.

По думите на Миков в България положението става военно. "Може би трябва да започне мобилизация за войната, която днешното управление е обявило е срещу българските граждани.

"Ние призоваваме министър-председателят да се заеме с решаване на проблемите в здравеопазването. Призоваваме да се прекрати тази война срещу живота и здравето на българските граждани, която се води днес“, добави социалистът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване