МЗ: Имаме данни, че лекарства се задържат умишлено от търговци на едро

1776
МЗ: Имаме данни, че лекарства се задържат умишлено от търговци на едро
Снимка: БГНЕС

В България има съмнения за недостиг на около 10 лекарства, а Министерството на здравеопазването разполага с данни, че медикаменти умишлено се задържат в складове на търговците на едро. Това обяви служебният зам.-министър на здравеопазването д-р Александър Златанов след първото заседание на новосформирания Специализиран съвет за контрол над снабдяването с лекарства.

"Започнахме преди седмица с проверки от страна на Изпълнителна агенция по лекарствата и РЗИ-тата, като смятаме да извършим масови проверки по цялата верига – и при търговците на едро, и в аптечната мрежа. От първите проверки има намерени нарушения, но още не може да се сложат под знаменател систематични, защото това е 1/20 от проверките, които смятаме да реализираме", каза Златанов пред медиите след срещата с отделните органи на съвета, съставен от здравния министър д-р Асен Меджидиев.

Съветът за контрол над лекарствоснабдяването започва своята дейност

Първото заседание на Специализирания съвет за контрол над лекарствоснабдяването ще се проведе в понеделник, 7 ноември 2022 г., това ста...

Той не коментира недостиг на конкретни лекарства, но каза, че списъкът е с около 10 медикамента и скоро ще е публичен. "Трябва да установим колко от тях липсват в аптечната мрежа, липсват ли при търговците на едро, може ли да се осигурят чрез паралелен внос и т.н. Ясно ни е какво да направим", заяви зам.-министърът.

На въпрос дали лекарства се задържат умишлено в складове на търговците на едро и с каква цел, той отговори: "Имаме такива данни, да. Санкции ще има. За определени лекарства са данните, но няма да коментирам конкретни лекарства".

ОЩЕ: 40% от лекарствата по лекарско предписание се отчитат, не се знае къде отиват останалите 60%

"Доволен съм от всички, които участваха (б.а. - в съвета), виждам желание да направим необходимото, така че българинът, който има нужда от медикамент, да може да го получи и да знае, че в бъдеще няма да има липса на жизненоважни медикаменти. Конструирахме Специализиран съвет, който ще обсъжда, ще начертава прагматични мерки и ще създаде работещ орган, който най-малко веднъж месечно ще заседава по проблемите и решенията. Крайната цел е да минимизираме напълно риска за недостиг на лекарства. Също, когато видим, че е на път да се изчерпа медикамент, да сработят механизмите да се подсигури той – било то чрез по-добра регулация, по-добър контрол, допълнителен внос. Смятам, че в кратки срокове ще се види резултатът. Хората трябва да са спокойни, няма да има липсващи медикаменти в аптеките", каза Златанов.

Служебният кабинет окончателно избра терен за детска болница, прави го обект от национално значение

Служебното правителство окончателно избра терен за изграждане на Национална детска болница. Става въпрос за 40 дка терен в столичния кв...

В съвета участваха Българска организация за верификация на лекарствата, ARPharM, БГ Фарма, Българска асоциация на търговците на едро с лекарства (БАТЕЛ), Български фармацевтичен съюз и др. Участниците в срещата днес поискаха "безкомпромисно контролиране и недопускане на незаконни практики на престъпления с лекарства".

Боряна Маринкова, изпълнителен директор на Асоциацията за развитие на паралелната търговия с лекарства, нарече твърденията за умишлено задържане на лекарства от търговците на едро "откровена спекулация и субективно твърдение, за което няма доказателства".

"В Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) има указание, което е с по-широки правомощия, отколкото в България – когато има недостиг на ниво на производител, следва да се дадат указания дали има други лекарства със същата молекула, други лекарства със същата терапевтична сила, има ли други форми за лечение на пациента с други продукти – и това да влезе като фармацевтичен консенсус и да стигне до пациента, да го предпази от излишна паника и той да има терапия", обясни тя.

"Беше разгледан списъкът (б.а. - с липсващи лекарства) и няколко лекарствени позиции извън него, за които имаме данни за недостиг. Повечето от тези продукти, по наши данни и данни на останалите участници във веригата, са резултат от недостиг по цялата верига – от съставките към доставките в България. За някои от тези продукти категорично не може да се говори за спекула", добави още Маринкова по отношение на това, което е било обсъдено на съвета днес.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Коклюш: 14 дни карантина, друга ваксина може да е фактор за картината на болестта

Без паника, затваряне и дистанция: Проф. Кантарджиев съветва да не се страхуваме от коклюша

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com