НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 10 март

12661
НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 10 март
Снимка: iStock/Guliver

Глобалната пандемия от коронавирус (SARS-CoV-2 - всеобщо признато съкращение, както и COVID-19 или 2019-nCoV) вече вълнува сериозно България.

Властите са нащрек, а мерките се засилени по всички граници на страната ни. Кризисният щаб към правителството апелира гражданите, които влизат в България от засегнати региони, да не отказват медицинско наблюдение или оставане под карантина. 

Actualno.com ще ви държи в течение с последната информация по темата както у нас, така и по света. В този Live блог ще научавате най-важните подробности за коронавируса. (Всичко, което трябва да знаете, за глобалната тревога, четете в този обобщаващ материал.)

* Информацията е обновена към 23:20 ч., 10 март 2020 г.

СИТУАЦИЯТА С КОРОНАВИРУСА В БЪЛГАРИЯ

🔘 Нови два случая на коронавирус са установени у нас. Заразените са 66-годишна жена и 77-годишен мъж, настанени в "Пирогов". Те са дали положителни проби за коронавирус, стана ясно на извънреден брифинг на премиера Бойко Борисов. Според информацията, те са от ломско село, като наскоро са гостували на сина си, който работи на борсата в "Илиенци".

🔘 С новооткритите случаи общият брой на заразени с коронавирус достина 6.  

🔘 Началникът на кризисния щаб ген. Венцислав Мутафчийски се обяви против полеви тестове за коронавирус, защото дават много фалшиви резултати - и положителни, и отрицателни. Според него световната практиката е, че трябват поне 6 часа, за да се установи дали някой е болен от коронавирус, или не.

🔘 Кризисният щаб ще разработи до утре (11 март) мерки как да се действа в областите с коронавирус и без засечени огнища.

🔘 Националният здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев поясни, че до момента са проучени над 300 случая на контактните лица на четиримата болни от коронавирус у нас. Той заяви, че от следващата седмица ще нарасне броят на пробите, които се правят с т. нар. 'бързи тестове'. Кунчев отново призова да се намалят максимално контактите между хората, за да се ограничи заболяването.

🔘 Две иновации за борба с коронавируса представиха учени от БАН пред Министерския съвет, където днес (10 март) се провежда заседание на правителството. От обяснението стана ясно, че едната иновация представлява молекула, която може да помогне за лечението на коронавирус, а втората касае защитата с маски. 

🔘 В сградата на правителството журналистите влизат вече само с маски и след измерена температура.

🔘 Заради коронавируса отварят инфекциозно отделение във Враца.

🔘 От НОИ вече отправиха призив хората да се въздържат от лично посещение в офисите на институцията в цялата страна, освен в случаи на реална неотложност. И напомнят, че с персонален идентификационен код (ПИК) на НОИ може да се ползват редица услуги.

🔘 Кметът на Габрово Таня Христова увери, че социалните услуги в града продължават да се изпълняват – като например осигуряването на храна от финансирани от общината и държавата кухни. А за административните услуги Христова увери, че има създаден механизъм – да има колкото се може по-малко контакт и да се действа по електронен път, колкото е възможно. До второ нареждане са преустановени съдебните заседания в Окръжен съд-Габрово.

🔘 Двама души са приети в Свищовската болница със съмнение за коронавирус и са изолирани, като са пратени кръвни проби за тест в София снощи. Става въпрос за двама мъже, като и двамата са развили пневмония, след като всичко е започнало като грип. Единият мъж е по-млад, другият е на 70-годишна възраст. Нито един от двамата не е бил в Италия и не се знае някой от тях да е бил в контакт с хора, ходили в рискови региони в чужбина.

🔘 Към ВМА се предвижда отваряне на още един консултативен кабинет за коронавирус, включително за консултации за случаи, които ще са под домашна карантина.

🔘 Мутафчийски каза и добра новина - "приключваме с грипната епидемия". Габрово и Плевен са във ваканция до второ нареждане с прекратени учебни занятия. В детските градини, в яслите и в университетите учебен процес не се провежда. Следи се ситуацията и когато има условия и се прецени, учениците ще се върнат в класните стаи.

🔘 Най-вероятно грипната ваканция няма да бъде удължена като национална след 11 март, заяви и образователният министър Красимир Вълчев. В Пловдив и във Велико Търново ваканцията ще е до края на седмицата, по решение на РЗИ. Средният брой неучебни дни с втората вълна национална грипна ваканция са между 6 и 16 за различните области, обяви заместник-министърът на образованието Таня Михайлова. От тук нататък ден за ден се решава, уточни министър Вълчев и добави, че не е изключено в София също грипната ваканция да е до края на настоящата седмица. Причината – пикът на заболеваемост от грип в столицата се случва сега.

🔘 "Нашето впечатление е, че на повечето места се спазват препоръките", заяви Мутафчийски.

🔘 В Севлиево също има съмнение за коронавирус при 1 човек.

🔘 Фирма за медицински текстил е започнала от 9 март производство на предпазни маски, които са с клапан респиратор. Капацитетът на производство е около 5 000 броя на ден, а при необходимост има възможност да се правят и повече, обясни управителят Бисер Шарков. Около 9 лева ще струва в търговската мрежа една такава маска, посочи той. Първите количества ще са готови до края на седмицата и в началото на следващата вече ще са в аптеките, съобщи Шарков.

🔘 В парламента също влизат в сила нови мерки. На заседания, включително на комисии, ще се допускат само акредитирани представители на медиите. Спират се командировките на депутати, няма да има кръгли маси и културни събития.

🔘 Според доцент д-р Андрей Чорбанов, ръководител на лабораторията по експериментална лаборатория „Стефан Ангелов” към БАН, огромният брой заболели с коронавирус изобщо нямат симптоми и карат болестта много леко. Не е правен тотален скрийнинг на населението, подчерта той. На въпрос на Нова телевизия колко биха били по-сериозно болните, ако всички в България се заразят, доцентът каза 10% т.е. 700 000 души. Чорбанов обясни и, че за мерките, които сега се вземат, има научни спорове – няма начин всички хора, които са без симптоми, да бъдат изолирани, е неговото мнение. Доцентът смята и, че вирусът живее буквално минути в среда извън жив организъм. Андрей Чорбанов не е съгласен и да има крути мерки за ограничаване, като изрази съмнение, че сега мерките в Италия ще сработят. „Военни режими от типа Израел, Иран и Китай не биха могли да бъдат примери”, уточни той и обясни, че не вярва този вирус да е създаден изкуствено. Доцентът беше категоричен – вирусът е излекува от имунната система, когато тя е достатъчно подпомогната. 

🔘 Центърът за контрол и превенция на заболяванията в САЩ извади препоръки за работа с болни от COVID-19, според които носенето дори на маска от най-нисък клас, вместо респиратор, представлява достатъчно добра защита. Разбира се, условието е маската да се сменя на определен период от време.

🔘 Предотвратен е и опит за износ на 7500 маски от България тази нощ.

🔘 Мерките заради коронавируса поставиха на трупчета българската култура. Заради ограничаването на културни мероприятия, от Асоциация на българските киносалони изразиха недоволство, че европейски държави са разработили здравни алгоритми за събития при условия на коронавирус. И се оплакаха, че държавата не ги е питала за такива алгоритми, нито дори е възприела от други места. Напрежение заради отмяната на спектакли има и в театралната гилдия.

СИТУАЦИЯТА С КОРОНАВИРУСА В ЕВРОПА

🔘 Цяла Италия е под карантина до 3 април. Само за последното денонощие смъртните случаи са над 100. Болните са над 10 000 души според данните на "Джонс Хопкинс". Оздравелите са 724, а починалите са вече 631. Придвижването в страната е разрешено само при три условия: пътуване до работното място, проблеми със здравето или извънредни ситуации в семейството. Забраняват се всички масови прояви - на открито и закрито. Работят само заведенията, които могат да осигурят до 1,5 м разстояние между масите, и то до 18 часа. Всички учебни заведения са затворени. Затворени са кина, театри, музеи и концертни зали вече важи за цялата страна. Затварят се и всички ски курорти, независимо от местоположението им. Общественият транспорт ще продължи да работи на територията на цяла Италия.

🔘 Забраната за посещения в затворите в Италия предизвика бунтове. На няколко места надзиратели бяха взети за заложници, съобщава се и за няколко избягали затворници. Бунтовете започнаха в затвори в Северна Италия, но в понеделник вече имаше размирици в поне 25 изправителни домове в цялата страна. Най-тежки са безредиците в голям затвор край град Модена. Там бяха убити трима души. Припомняме, че в страната вече важи наказание от 3 месеца затвор за тези, които не спазват забраните. Населението на страната е около 60 милиона души.

🔘 Виена въведе забрани за влизане на граждани на Италия на територията на Австрия. Заразените в страната са 182, като към момента няма регистриран смъртен случай.

🔘 Във Франция случаите нараснаха до 1 784, стана ясно, че френският министър на културата Франк Ристер също е болен. Той се лекува в домашни условия, защото състоянието му не е тежко. Смъртните случаи във Франция са 33, за излекувани се считат 12 души.

🔘 Мадона отмени последните два концерта от турнето "Madame X" в Париж от мерки за сигурност заради коронавируса.

🔘 В Германия вече има два смъртни случая. Със сигурност единият починал е 89-годишна жена, за другият случай няма подробности. Болните в Германия са 1457, оздравелите са 18.

🔘 Във Великобритания вече има 6 смъртни случая, като единият от починалите отново е възрастен – този път над 70-годишна възраст, с други хронични заболявания. Болните са 373, оздравелите - 18.

🔘 В Испания случаите вече са над 1600, починалите станаха 35, за оздравели се считат 32 души, твърди "Джонс Хопкинс".

🔘 Засилват се мерките срещу разпространението на коронавирус в Гърция. Броят на заразените вече достигна 89 души. Десетки други са под карантина. Над 70% от гърците се страхуват от заразата и вземат предпазни мерки, сочи проучване, публикувано днес. До момента основно затворени учебни заведения имаше в област Атика, сега списъкът се увеличава. Прекратени са всички масови прояви. 

🔘 В Румъния случаите са 25, в Хърватия са 14. Румъния също спира всички полети от и към Италия за 2 седмици.

🔘 В Северна Македония има скандален случай - директорка на клиника за кожни болести, която пътувала в рискови райони и 5 дни ходила на работа, без да се постави в карантина. Обща случаите са 7

🔘 В Сърбия има 5 случай - според информация на специализирания сайт covid19.rs. Сърбия временно забранява на чужденци от Италия, определени области в Китай, Южна Корея, Иран и части от Швейцария, да влизат в страната.

🔘 Голямата промяна е Кипър – там вече има 2 официални случая. И двамата са мъже – единият е на 25 години и се е върнал в страната от Милано. Вторият случай е на 64-годишен мъж, който се е върнал от Великобритания на 3 март.

🔘 Традиционните паради по случая Денят на Свети Патрик се отменят в цяла Ирландия. Свети Патрик е патрон на Ирландия. На последния парад в Дъблин имаше около 500 000 души. По-рано премиерът на Ирландия Лео Варадкар каза, че страната ще вкара 430 милиона евро в целеви фонд за борба с коронавируса. Досега в Ирландия има регистрирани 24 случая на коронавирус, като в понеделник бяха открити трима новозаразени, сред които една здравна работничка.

🔘 През последните 24 часа в Словения са потвърдени три нови случая на заразени с коронавирус, с което общият им брой достигна 29.

🔘 Wizz Air отменя всички полети до Италия и Израел като мярка срещу разпространението на коронавирусa. Полетите от всички дестинации в мрежата на Wizz Air до италиански градове (Алгеро, Бари, Болоня, Катания, Милано Бергамо, Милано Малпенса, Неапол, Пиза, Рим Чампино, Рим Фиумичино, Торино, Венеция Тревизо, Верона) ще бъдат прекратени от 10 март до 3 април 2020 г. Полетите на авиокомпанията от Виена, София и Варна, Будапеща и Дебрецен, Рига, Вилнюс, Катовице, Краков и Варшава, Букурещ, Клуж-Напока, Яш, Сибиу и Тимишоара, и Лондон Лутън до Тел Авив и Ейлат ще бъдат прекратени от 12 до 23 март 2020 г. включително.

СИТУАЦИЯТА С КОРОНАВИРУСА ПО СВЕТА 

🔘 Според данните на университета "Джонс Хопкинс", за денонощие болните в цял свят вече са над 118 000. Оздравелите са над 64 000, а смъртните случаи са 4 262.

🔘 Монголия реши да затвори всичките си градове, в опит да спре разпространението на заразата. В азиатската страна има само 1 регистриран случай, при това тава дума за работник на чуждестранна компания, който пристигнал наскоро с полет от Москва. Карантината се налага от този момент до 16 март.

🔘 В Китай, откъдето тръгна заразата, почти няма нови разболели се – общо само 22 души повече, като общият брой разболели се възлиза на 80 757 души, при 59 885 оздравели и 3136 смъртни случая, от които 3024 в огнището Хубей, където са оздравели над 47 500 души! Сигурен знак, че ситуацията в Ухан се подобрява е посещението на президента Си Дзинпин в града - център на заразата през последните 2 месеца. Посещението не е в официалната програма на Си.

🔘 В Ухан готвят частично отпадане на карантината.

🔘 В Южна Корея има 7478 болни, 118 оздравели и 53 смъртни случая.

🔘 В Иран болните са 7161, оздравелите са 2394, смъртните случаи са 237.

🔘 В САЩ 738 души са болни, вече има 26 смъртни случая, а 8 души се считат за оздравели. Американският президент Доналд Тръмп пък започна разговори с Конгреса за вземане на мерки от икономическа гледна точка. Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс каза, че не се е подлагал на тест за коронавирус, но не знае дали Тръмп е бил изследван.

🔘 Пътническия самолет, летящ от Колорадо за Ню Джърси бил принуден да направи непланирано кацане обратно в Колорадо заради паника за коронавируса, пише АФП. Пътници започнали да протестират срещу един от пасажерите, който кихал и кашлял.

🔘 В Канада вече има първи смъртен случай от новия коронавирус, съобщиха здравните служители в най-западната провинция Британска Колумбия. Става въпрос за случай в старчески дом. Канада е регистрирала 71 потвърдени или предполагаеми случаи на коронавирус, но най-новите данни на "Джонс Хопкинс" са за 77 болни. Повечето са в най-населената провинция Онтарио или в Британска Колумбия.

🔘 Нови мерки и в Израел. "Всички, които се връщат в Израел от чужбина, ще бъдат поставени в изолация за 14 дни", написа в Twitter премиерът Бенямин Нетаняху. Ограничението ще се прилага и спрямо чужди граждани, още от снощи. Пристигналите в Израел чужденци ще трябва да докажат, че разполагат с необходимите условия за настаняване, за да бъдат под карантина 14 дни. Предвижда се мярката да е в сила в следващите две седмици.

🔘 Круизният кораб "Costa Fortuna", който не беше допуснат до пристанищата на Тайланд и Малайзия, в крайна сметка бе приет от Сингапур. Според правителството 64  италианци, които са на борда здрави, не са причина корабът, с над 1000 туристи, да не бъде допуснат в пристанище. Всички пътници ще бъдат тествани за коронавирус.

🔘 Топлото време може и да не спре новия коронавирус. Такава позиция обявиха екип от специална японска правителствена комисия за борба с разпространението на коронавируса. Според изказаното мнение, разпространението на заразата може да продължи над 1 година.

Кратка справка за вируса 

🔘 Така наречените "коронавируси" са част от семейството вируси, които могат да причинят широк спектър от заболявания. 

🔘 Китайската лунна нова година бе белязана от нов вирус, който прие името Тежък остър респираторен синдром коронавирус 2 (SARS-CoV-2 - всеобщо признато съкращение, както и COVID-19 или 2019-nCoV).

🔘 Той предизвика огнище на зараза в Поднебесната империя. Заболяването се нарича Коронавирусна болест 2019. 

🔘 Около 150 промени в новия вид коронавирус са станали от началото на разпространението на вируса в Китай. Той се е разделил на два подтипа - L и S на SARS-CoV-2 (COVID-19), пише в доклад от китайски учени в сп. National Science Review. Изследването показва, че L е най-често срещащия се (70%) и S – е с дял от 30%. Учените отбелязват, че подтипът L се е срещал по-често в ранните етапи на епидемията в Ухан, но честотата му е намаляла в началото на януари.

Причина за появата

🔘 Бързо развиващи се пневмонии, които са локализирани основно около животинския и рибния пазар с над 1000 сергии в китайския град Ухан.

🔘 На тези места търговците продават широк спектър от животински продукти. Става дума за пилета, котки, фазани, прилепи, мармоти, отровни змии, петнисти елени, органи от зайци, както и части от диви животни.

🔘 Именно така се появяват и подозренията, че причинителят на новия вирус е с животински произход.


Симптоми на вируса

🔘 Треска (90% от случаите), повишена температура (над 37 градуса);

🔘 Бърза умора и силна обща отпадналост; 

🔘 Суха кашлица в 80% и влошено дишане при 20% от случаите, 15% от случаите включват респираторен дистрес;

🔘 Коронавирусът довежда до развитие на пневмония;

🔘 До момента се знае, че вирусът е неустойчив на атмосферни влияния и се предава чрез пръски слюнка или друг секрет;

🔘 Най-уязвими са хората в напреднала възраст (особено с придружаващи хронични заболявания);

🔘 До момента няма регистриран тежък случай на деца под 9-годишна възраст.

🔘 Митове и факти за коронавируса, разпространени от СЗО.

Мерки срещу вируса в България

🔘 Правителството прие пакет от мерки срещу разпространението на коронавирус в страната, след регистрините първи случаи в Плевен и Габрово.

🔘 Заради коронавируса са въведени редица забрани и ограничения касаещи културни и спортни събития в страната.

🔘 Министерството на здравеопазването разпространи препоръки за това какво е важно да се знае и прави по отношение на COVID-19.

🔘 Отменят се планираните културни масови мероприятия в страната, включително - театри и кина.

🔘 Спрени са всички извънкласни дейности като зелени училища и подобни. Отпадат всички спортни мероприятия с деца, особено на закрито.

🔘 Спорат спортните мероприятия с публика.

🔘 Всички болници, директори на болници и здравни лица ще получават последните ъпдейти от китайска страна, които са за лечение, диагностика на коронавируса.

🔘 По двама полицаи ще има пред всяка болница в засеганти райони. Те ще ограничават достъпа до инфекциозните отделения."Ще пратите най-приветливите. Не да се репчат и да бутат хората, а да обясняват, не че го правите. Но старата милиция го правеше", коментира Борисов.

🔘 Има специален въпросник/анкетна карта, която ще бъде разпространена по всички болници. Въпросникът ще попълват всички пациенти - последни контакти, пътувания и прочие.

🔘 Правителството забрани износа на медицински консумативи, необходими за борба с коронавируса.

🔘 Държавното предприятие "Интендатнско обслужване" в Калофер започва производство на медицински маски и защитни облекла. "До месец можем да си произведем около 3 млн. маски и достатъчно защитни облекла в България", каза премиера.

🔘 МВР и ДАНС ще следят за спекула по върпоса, пор азпореждане на Борисов. Военните болници ще подпомагат цивилните. Някои от военните запаси от маски от плат, могат да се използват и се обмислят такива мерки.

🔘 На телефонен номер 02 807 87 57 информация можете да получите от лекар епидемиолог.

🔘 Термокамери по летищата и засилени мерки по сухоземните граници допълват превенцията срещу заразата у нас. На Терминал 1 вече има отделен коридор за пристигащите от Италия.

🔘 При регистриран болен в самолет, за контактни пасажери се приемат всички пътници, които са били на местата около болния. Под наблюдение обаче се поставят и останалите пасажери.

🔘 От 25 февруари всички пристигащи от Италия или Китай попълват анкета с лични данни. Бланките ще бъдат раздавани на стюардесите, за да се попълват още в самолет. На страницата на Софийската районна инспекция има и онлайн формуляр, който дава QR код, който в последствие ще трябва да се показва на властите на летището или на граничния пункт. Информацията от анкетите, ще достига до личните лекари през РЗИ-тата по места. В информацията се изисква - три имена, ЕГН и личен лекар.

🔘 Пътят на пациента: При съмнения за заболяване - висока температура, кашлица, болка по мускули и стави, болка в гърлото или сухота. Първият контакт с личния лекар се извършва по телефона, за да се предпазят пациентите в чакалните (най-вече ако е пътувал в рискови дестинации). Особено възрастните хора с хронични заболявания, при които смъртността е най-висока. При домашна карантина се поддържа по телефона ежедневна връзка с личния лекар. Ако има нужда, лекарят осигурява специализиран транспорт до лечебното заведение по райони и се поставя под карантина, започва лечението.

🔘 При нужда гражданите, които нямат личен лекар и/или не са здравноосигурени, трябва да потърсят съдействие от Районните здравни инспекции (РЗИ) по местоживеене. 

🔘 По преценка на личен лекар се издава болничен за времето на карантината. При доброволна карантина личният лекар ще може да издава болничен, след препоръка от Здравната инспекция по местоживеене и потвърждение, че пациентът е бил в континентален Китай или Италия.

🔘 От кризисния щаб към правителството уточняват, че в момента започва втора вълна на грип, която съвпада с разпространението на коронавируса.

🔘 Здравните власти съветват да се приемат средства за повишаване на имунната защита, които не предпазват от заразяване, но повишават устойчивостта на организма.

🔘 По решение на премиера от държавния резерв се деблокират 100 000 л спирт и дезинфектанти, които да покрият липсите в страната. В резерва има 400 000 л, по думите на премиера.

🔘 77 млн. лв. има във Фонда за бедствия към Министерския съвет, правителството може да осигури още 50 млн. лв. Със средствата трябва да се осигурят всички препоръчани мерки и решения на Кризисния щаб.

🔘 Кризисният щаб към правителството дава актуална информация всяка сутрин в 08:00 ч. и в 17:00 ч. следобед.

Ваксина и лечение 

🔘 Към момента се работи по създаването на ваксина. Очаква се да има ваксина, която да се ползва масово от пациенти, най-рано през 2021 година.

🔘 Няма специфично лечение за това заболяване, така че подходът, използван за лечение на пациенти с инфекции, свързани с новия коронавирус, е за лечение на клиничните симптоми. 

Цялата информация от Live блога от вчерашния ден четете тук

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Симидчиев за НЗОК: ГЕРБ овладява напълно здравеопазването

Пред епидемия от коклюш ли е страната ни и кои са най-застрашени: Отговорите от Ангел Кунчев

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com