Намалява броят на заболелите от туберкулоза у нас

24695
Намалява броят на заболелите от туберкулоза у нас
Снимка: БГНЕС

Има тенденция на намаляване на броя на заболелите от туберкулоза в България. Това каза д-р Тонка Върлева, директор на Програмите, финансирани от Глобалния фонд по време на пресконференция, съобщи БГНЕС.

През 2013 г. са регистрирани 1938 души заболели от туберкулоза у нас спрямо 2280 пациенти за 2012 г. С 15 % са намалели болните от туберкулоза у нас през 2013 г. в сравнение с 2012 г.

Д-р Върлева обясни, че в световен мащаб през 2012 г. от туберкулоза са заболели 8, 6 млн. души, а 1,3 милиона са починали в световен мащаб по данни на Световната здравна организация.

В Украйна и Казахстан заболеваемостта от туберкулоза е над 105 на 100 000 души.

Като важен факт, д-р Върлева открои факта, че общият брой на заболелите в страните членки на ЕС е над 68 000 души, а най-висока заболеваемост на туберкулоза от страните в Европейския съюз има в Румъния. България пък се нарежда на междинно място по заболеваемост от туберкулоза.

Диагностиката, лечението и профилактиката на туберкулозата у нас са безплатни за всички независимо от здравноосигурителния им статус. През 2013 г. над 29 000 лица от уязвимите групи са преминали скрининг за риска от туберкулоза. Сред тях са лишените от свобода лица, употребяващи наркотици, бежанци, мигранти, деца на улицата, младежи в риск и представители на ромска общност.

По повод на Световния ден за борба с туберкулозата - 24 март в 29 лечебни заведения по туберкулоза ще се проведат Дни на "Отворени врати". През тази година денят се провежда под мотото "Открий, лекувай, излекувай".

Данните показват, че по време на проведените през 2013 г. "Дни на Отворени врати" броят на анкетираните за туберкулоза лица е 5197, като 62 лица са били насочени към лечение, а 267 души са били открити с латентна туберкулозна инфекция и са обхванати с химиопрофилактика.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване