Наш лекар очерта как ще се развие КОВИД в България и по света

20410
Наш лекар очерта как ще се развие КОВИД в България и по света
Снимка: Фейсбук

Докато нямаме стерилизираща ваксина или не приложим стратегия за нулев Ковид, няма шанс вирусът да изчезне. Дори и стерилизиращи ваксини, които имаме за други заболявания, не са в състояние да унищожат изцяло носителството на други вируси, защото винаги ще има процент на неваксинирани носители. Проблемът се увеличава и от боледуващи домашни животни, чиято роля като междинни Ковид носители е известна, но не е добре проучена. Такова мнение изказва ръководителят на инфекциозна лаборатория в Берн д-р Аспарух Илиев, който в публикация във Фейсбук разсъждава по въпроса какви са перспективите за справяне с Ковид-19 в дългосрочен план в света и в България.

„Ако всички се обединим около стратегия за нулев Ковид и за 2 месеца сме готови да се затворим по къщите, ще ограничим вируса до почти нула. След това с контрол и ваксинация може да се държи трайно в шах. Практически се опитайте да убедите в смисъла на подобно действие средния руснак, българин, мароканец или афганистанец. Според мен подобна акция по света е неизпълнима, но не отричам научната й стойност. Просто не виждам практически как ще стане“, категоричен е д-р Илиев.

Д-р Аспарух Илиев: Ваксинирането е личен избор, но и лична отговорност

Вчера почина моя неваксинирана сродница на 44 години, без съпътстващи заболявания, от Ковид, една седмица след началото на симптомите с...

Според него преболедуването също не е истинско решение, но все пак ще стане част от решението в България, защото все повече данни показват, че имунитетът е сравнително краткотраен – около година до година и половина, а трайните увреждания и смъртността не са маловажни. В средносрочен план обаче ще има промени и нарушения в различни органи и системи, най-вече свързани с уморяемост, намалена издържливост, сърдечно-съдови проблеми.

„Цялостна ваксинация на населението - докато ваксините не са стерилизиращи, те намаляват смъртността и предаването на вируса, но не го спират. Засега са най-доброто, което имаме. Трайно решение ли са - и да, и не. Ваксините ще се развиват и се надявам да стигнем до такива, които ще блокират напълно предаването на вируса. В същото време вирусът на Ковид продължава да еволюира и може да ни изненада с различни варианти, по-тежки от сегашните. Това си остава риск. Този риск имаме и при грипните вируси, където не можем да изключим и поява отново на Испанския или друг подобен грип. Включването на ваксинацията срещу Ковид в детските ваксинационни схеми вероятно ще осигури доста по-дълготраен имунитет, отколкото при възрастни, и това ще е от полза за трайното решение на проблема. За възрастните вероятно ще остане варианта на ваксинация веднъж годишно“, допуска специалистът.

Относно изработването на ефективно лекарство той смята, че противовирусните много рядко имат висока ефективност, като обикновено са ефективни в комбинации от няколко. „Не очаквам в областта на лекарствата да има голям пробив, който да се окаже по-ефективен от ваксините, пише д-р Илиев.

Според него перспективата в световен мащаб е комбиниране на ваксиниране, проследяване, индивидуални изолационни мерки и пр. до свеждане на Ковид случаите до много нисък брой, един вид "мек нулев Ковид". „Тук дисциплината, контролът и спазването на общи хигиенни мерки е ключов. С тупкане на топката тип българска политика няма да се получи. И не, това не е стъпка назад, подобна ситуация е известна след много пандемии в миналото. Просто сме го позабравили. България, източна Европа, Южна Америка, както и държавите от Третия свят вероятно ще имат по-различна вирусна еволюция. С напредване на ваксинацията не очаквам да преминем 50% ваксинирано население, ще имаме един миш-маш от ваксинирани и преболедували. Всяка зима ще има увеличение на смъртността, на 2 до 3 години вероятно с по-голям пик - причината е периодичното отслабване на имунитета от ваксини и след преболедуване. Средната годишна смъртност ще остане трайно повишена, но не толкова, колкото е сега. Ще се увеличи, обаче, значително Ковид-свързаната заболеваемост (дълъг Ковид и пост-Ковид синдром), което ще промени дългосрочно и демографската структура, и структурата на работната ръка. Подобно на югоизточна Азия, в която има риск от устойчиви на антибиотици туберкулозни инфекции, ние ще сме рискова зона за Ковид. Крайният ефект ще е, че лошото и без това здраве на българина ще се влоши още повече“, заключава мрачно д-р Аспарух Илиев.

Д-р Аспарух Илиев: Късно е за "зелените сертификати". Нужни са по-сериозни мерки

В отчета за 18 октомври, броят на новите случаи на коронавирус се увеличи сериозно като абсолютно число, но намаля като процент. 4979 с...

Какво обясни епидемиологът д-р Петър Марков за коронавируса:

Още: Грозната истина за коронавируса – не знаем какво е решението

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Ръст в броя на заразените с Ковид за денонощие

Здравното министерство: От 1 април хартиените рецепти за антибиотици отпадат напълно

Поставят основите на институт за иновативна медицинска наука

Българин разработва робот зъболекар за домашно ползване

Улеснение за лекарите: Е-рецепти и без интернет

Медицинският хеликоптер с първи тренировъчен полет (СНИМКИ)

"Тренировка за спасителна мисия": Медицинският ни хеликоптер излиза на терен

Коронавирусът в България: Едва 1 случай е открит за денонощие

Коронавирусът в България: Само в 2 области има открити нови случаи

"Лекари в помощ на пациентите": Естроген зависими гинекологични заболявания (втора част)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване