Няма млади акушерки, алармира здравен специалист

20461
Няма млади акушерки, алармира здравен специалист
Снимка: Getty Images/Guliver

Демографската криза в България отдавна не е новина, но може би и заради нея се оказва, че вече страдаме и от липса на акушерки. По думите на зам.-председателя на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи Мария Димитрова, която е и акушерка, броят на младите акушерки в страната вече е критично нисък.

Пред Дарик радио Димитрова каза, че новозавършили акушерки в България липсват, а средната възраст на работещите акушери в България е между 50 и 55 години.

Жена влиза в менопауза на 17 години, а на 36 ражда

Рейчъл Мерчънт била само на 17 години, когато лекарите й казали, че никога няма да има деца. Тя навлязла в ранна менопауза, която я пр...

Димитрова определи професията си като призвание и сподели, че то е само за хора с големи сърца. Зад тази теза обаче се застъпвали единствено онези, които се оказвали по-силни от неудачите в системата и оставали да работят в България. Всички други си стягали куфарите и отпътували в чужбина.

„Тези, които завършват, са единици. Ако са в големия град - Варна, Пловдив, София - те остават там и започват работа, защото работят в по-голямо лечебно заведение. Всички останали отиват и започват работа в европейска държава, в държава в Третия свят. Но на тяхно място не идва млада колежка. Средната възраст е 50-55 години. Нали се сещате, че след 10 години няма да има кой да обслужва нас, като пациенти, което е жалко", коментира Димитрова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com