НЗОК готви промяна по отношение на ТЕЛК

41738
НЗОК готви промяна по отношение на ТЕЛК

Промени в регламента за ТЕЛК и облекчаване на процедурите обеща новият директор на НЗОК д-р Румяна Тодорова в сутрешния блок на БНТ. Тодорова коментира наболелите проблеми в здравеопазването - ограничението в направленията при личните лекари, по-малкото средства за онкоболните и заплащането на медицинските и административните кадри в здравеопазването, пише Стандарт Нюз.

"След като пациентът получи направлението, не може да се проследи какво става после", каза д-р Тодорова. Всеки лекар, който има нужда пациентът му да получи каквото и да било направление, го праща при общопрактикуващия лекар, обясни директорът на Здравната каса.

НЗОК прогнозира: 108 млн. лева дефицит до края на годината

Ръководството на НЗОК прогнозира, че ще са необходими 108 милиона лева дефицит за здравноосигурителни плащания до края на годината, съо...

Според нея за ТЕЛК не би трябвало да се изисква пълният брой изследвания и съответно направления за тях, тъй като хората с ТЕЛК са хронично болни, цялата документация е при личния лекар, изследванията са вече направени. въпреки това заради сегашния регламент при всяко преиздаване продължават да се искат направления за ТЕЛК. Това оставя общопрактикуващите лекари без направления, а от друга страна пациентите се оплакват, че не им дават направления за необходимите им изследвания за ТЕЛК.

"Този проблем може да се реши много лесно, като се създаде работна група между НЗОК, Министерството на здравеопазването и Лекарския съюз, за да преразгледаме наредбата за временната нетрудоспособност и да въведем промени, които да облекчат процеса", обясни Тодорова. Има си алгоритми за хронично болните и не е нужно всеки път при ТЕЛК да се правят наново всички изследвания, заяви тя.

Лекарствата за онкоболните

Тодорова коментира проблема с лекарствата за онкоболните пациенти в някои болници. На пресконференция вчера тя огласи жалба на раково болен пациент, който е заплатил сам медикаментите си на стойност 4800 лв. за един месец, като по думите му от болницата "Св. Марина" са му казали, че Касата няма да ги плати.

От телевизията направиха връзка в ефир с директора на болница "Св. Марина" във Варна проф. д-р Жанета Георгиева. Тя заяви, че лимитът за тримесечието, определен от НЗОК, е с 40% по-малко от реалните месечни разходи. "Касата ни плаща значимо по-малко от реалния обем разходи за онкологични лекарства - с 40% по-малко от необходимостта за месец за юни, юли и август. Забавихме зареждането, докато получим писмо от д-р Тодорова. Трябва да чакаме надзорния съвет на касата да одобри бюджета, защото за юли прогнозата е 0 лв. От началото на годината пишем писма, а за първи път сега получаваме отговор", защити се проф. Георгиева.

Таня Андреева: Няма решение за увеличение на здравната вноска

Все още не можем да говорим за твърдо повишение на вноските за здраве, тъй като няма политическо решение за такъв ход. Засега това пред...

Румяна Тодорова настоя за спазване на финансовата дисциплина от страна на болниците. "Има правила, разписани са още миналата година. Болниците имат право на преразход 5% за цялата година. Още в първото тримесечие този преразход е направен. Във второто тримесечие НЗОК е продължила да заплаща всичко, въпреки преразхода. Духът е изпуснат от бутилката, няма финансова дисциплина. Има постановления за цени и обеми, по които трябва да се работи. Болниците сега започват да изчерпват своите пари за трето и четвърто тримесечие. В момента има пари, но те се изтеглят от бъдещите месеци и за тогава ще се чака решение на Надзорния съвет, за да се отпуснат парите до края на годината", обясни тя.

Директорът на Здравната каса успокои онкоболните, че лекарствата им ще бъдат заплащани и няма никаква опасност да останат без тях. В бюджета парите за лекарства на онкоболните са заложени твърде малко средства - само 90 млн. лева, а последните години са били по около 140 млн. лева.

Започват масирани проверки в онкоболниците заедно с медицински одит, обяви д-р Тодорова. "Да се види защо изведнъж скочи разходът на тези медикаменти. Нашата задача е да установим какво се случва и да кажем на обществото. Мога да подозирам само това, което идва от жалбите", каза тя.

Проверката иска да установи защо се вдига разходът, защо лекарите предписват най-скъпите медикаменти, предстои задълбочен анализ.

Относно разликата в заплатите на лекарите и административния персонал, директорът на НЗОК заяви: "Класификаторът на длъжностите дава голям диапазон за определяне на работната заплата. Ако свалям заплати, синдикатът веднага ще ми поиска оставката. Хаосът е огромен, предстои да решаваме как да се справим с него."

Атанасова: Не сме крали пари от здравни осигуровки

Правителството на ГЕРБ не е похарчило по непрозрачен начин 2 млрд. лева здравни осигуровки на българските граждани. Това заяви в сутреш...

"Време е да поправим закона и НЗОК да стане обществена институция, а не държавна", заключи д-р Румяна Тодорова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване