НЗОК сключва договори с аптеките, отпускащи лекарства на ветераните

16179
НЗОК сключва договори с аптеките, отпускащи лекарства на ветераните

Във връзка с влязлата в сила Наредба за реда за предписване, отпускане и контрол на лекарствени продукти и дентална помощ на ветераните от войните НЗОК започва да сключва договори с аптеките, които ще отпускат тези лекарствени продукти, съобщиха от касата, предаде БГНЕС.

Необходимата за това документация е публикувана на интернет страницата на НЗОК в рубрика "Лекарства", раздел "За договорните партньори на НЗОК" - "Търговци на дребно с лекарства-аптеки". Изпратено е и указание до всички Районни здравноосигурителни каси (РЗОК) с цел договорният процес да се осъществи в най-кратки срокове и да се осигурят на ветераните своевременно необходимите им медикаменти.

Договорът, който аптеките трябва да сключат, е различен от действащите към момента договори за отпускане на заплащани от НЗОК лекарства. Той се сключва като отделен договор конкретно за този вид дейност, независимо от наличието на действащ договор за работа с НЗОК.

РЗОК трябва да поканят всички притежатели на разрешение за търговия на дребно с лекарствени продукти (включително и тези, които не работят с НЗОК), открили аптеки на територията на съответната област да сключат договори. Целта е да се осигури отпускането на лекарствени продукти на ветераните от войните от аптеки във всички общини.

Стойността на лекарствените продукти, отпуснати от аптеките (в изпълнение на договорите им с общините) след 01.07.2012г. до влизане в сила на Наредбата – 31.08.2012г., се заплаща от НЗОК. За целта аптеките представят в РЗОК, на чиято територия функционират, заявление по образец (публикувано на интернет страницата на НЗОК в горепосочената рубрика) към което прилагат оригинали на изпълнените рецепти, опис на рецептите със стойност и фактура. Отчетните документи се представят в 15-дневен срок от влизане в сила на наредбата.

Средствата за заплащане на лекарствата на ветераните ще са за сметка на държавния бюджет. НЗОК ще ги превежда на аптеките, за което всеки месец ще получава целеви суми от Агенцията за социално подпомагане.

Редактор: Ая Косарова

Над 1,6 млн. българи получават лекарства през Касата

Вече 1 650 000 българи получават лекарства, частично или напълно заплатени от бюджета на НЗОК. НЗОК харчи над 100 000 000 лв. за лече...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване