Оправдаха зъболекар за смъртта на дете - не бил отговорен за упойката

10035
Оправдаха зъболекар за смъртта на дете - не бил отговорен за упойката
Снимка: БГНЕС

Зъболекарят Валентин Павлов е оправдан за починало след операция 14-годишно момче, защото не той е решавал каква упойка да бъде използвана. Това е записано вт мотивите на Софийския апелативен съд, който миналата година отмени осъдителната присъда на Павлов. Преди това градският съд го беше осъдил условно на 3 години затвор за причинена по непредпазливост смърт на детето, пише Lex.bg.

През 2016 г. главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета на Валентин Павлов, бивш депутат от „Реформаторския блок“. Това стана непосредствено преди парламентарните избори през пролетта на 2017 г., когато Павлов отново беше кандидат за депутат.

Родителски обвинения към кандидат-депутат заради смъртта на дете

Д-р Павлов говори неща, които не са така. Това заяви Албена Иванова, майка на починалия на 14 години Алекс, заради който водачът на лис...

Една година преди това той оперирал 14-годишния Алекс Иванов, като отстранил киста в лявата част на долната челюст под пълна упойка в стоматологичната клиника, която управляват със съпругата си Венета. Макар че били приятелски семейства с родителите, Павлов не ги информирал за рисковете от операцията, а им казал, че става въпрос за „рутинна интервенция“. Той оперирал детето, след като еднолично и без консултация с анестезиолог решил операцията да бъде под пълна упойка, а клиниката не била подготвена за реакция при усложнения. Детето имало силен страх от зъболекар и единственият път била пълната упойка.

Упойката била „Севоран“, препоръчвана за деца, но отключила изключително редкия синдром „малигнена хипертермия“, проявяващ се с висока температура, тахикардия и затруднено дишане. В такива ситуации задължителен антидот за пациентите бил препаратът „Дантролен“, който трябвало много бързо да си приложи, но такъв в клиниката нямало и детето било транспортирано в „Пирогов“, където починало.

САС обаче стига до извода, че причината за смъртта на момчето „е изцяло извън дейността и задълженията на подсъдимия Павлов при извършената операция“. В присъдата е записано, че на СГС и на прокуратурата е убягнал от вниманието текстът от наредбата на здравното министерство, който утвърждава Медицинския стандарт „Орална хирургия“. В точка 5.3.4 от нея се казва, че „изборът на анестезия принадлежи на анестезиологичния екип, като се вземат предвид видът на операцията, очакваният обем на хирургичната намеса, предполагаемата кръвозагуба, при отчитане на общото състояние на болния, предоперативните заболявания, спешното състояние, оценката на общия и оперативния риск”. Това е било отбелязано и в категоричното заключение на тройната съдебномедицинска експертиза по делото.

Съдът призна съпругата на Павлов за виновна, защото като управител не е създала организация за реакция в случай на такова усложнение. Анестезиологът Йонна Филипова пък е осъдена заради забавената реакция и за несвоевременното прилагане на единствения съществуващ антидот „Дантролен”. САС намали присъдите и на двете, като те са осъдени условно на по една година затвор.

Миете си много често зъбите - това всъщност не предотвратява кариес

Зъболекарят Луиза Автандилян разсея няколко популярни заблуди, свързани с появата и предотвратяването на зъбния кариес в интервю за пор...

Присъдата не е окончателна и може да бъде обжалвана пред Върховния касационен съд.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Ангел Кунчев: Доста близо сме до епидемия от коклюш

Без неваксинирани за коклюш деца в училище: Здравният министър отговори

Онлайн обучение заради коклюш - по преценка на директора

Поставят първата ваксина срещу коклюш при бебетата по-рано

Държавата да се раздвижи и да подсигури ваксини: Личен лекар за завръщането на коклюша

Очаква ли ни национална епидемия от коклюш?

Коронавирусът в България: Само в 3 области има открити нови случаи

Доц. Мангъров: Бременните жени може да се ваксинират срещу коклюш

Депутати предлагат забрана за пушене на закрито за всички устройства

Още четири случая на коклюш в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com