Пациенти и болници у нас без равен достъп до подготовка за бъдещи епидемични ситуации

2548
Пациенти и болници у нас без равен достъп до подготовка за бъдещи епидемични ситуации
Снимка: Beth Israel Medical Center

Болниците, а съответно и пациентите у нас, няма да получат равен достъп до ресурсите обезпечаващи бъдещи епидемични ситуации. Причината е в бенефициентите, които ще могат да кандидатстват за безвъзмездна финансова помощ по процедурата „Мерки за справяне с пандемията“ по приоритетна ос 9 „Подкрепа за здравната система за справяне с кризи” на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020. Това се казва в позиция на Българската болнична асоциация.

Основна цел на всички предвидени дейности по процедурата е да се подкрепи здравната система на България, но се оказва, че не всички лечебни заведения могат да получат достъп до подкрепа, независимо от приноса им в битката с пандемията. Това становище от Българска болнична асоциация изразяват в отворено писмо до здравния министър д-р Стойчо Кацаров.

„Всяка финансова подкрепа за здравния сектор от този вид, трябва да има за крайна цел да осигури по-добро лечение на хората, а когато критериите за достъп до финансиране ограничават сериозно проектите, то това е сигнал за липса и на равнопоставено третиране на пациентите“, коментира адв.Свилена Димитрова, председател на Българската болнична асоциация.

Как се отразиха мерките срещу коронавируса на другите заразни заболявания?

Драстичен спад на случаите при всички заразни заболявания има у нас заради COVID мерките. Това обясни пред "Монитор“ главният дър...

От Асоциацията посочват и като проблем липсата на публичност по отношение на критериите и методологията, по които са избрани лечебните заведения които ще бъдат включени в проектното предложение на Министерство на здравеопазването по процедура чрез директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG16RFOP001-9.001 „Мерки за справяне с пандемията“.

Пандемията от Covid-19 мина под знака на липса на цялостна стратегия за справяне със здравната криза, а сега цялостна стратегия и единен подход липсва и при осигуряването на финансова подкрепа и подготовка за следващи пандемии, подчертават от Българската болнична асоциация. Този „селектиран“ подход на инвестиции в здравния сектор е изложен на преден план и в Националния план за възстановяване и устойчивост, в който е записано, че модернизация на материалната база и въвеждане на иновативни технологии за лечение на населението се предвижда за „опорни държавни и общински лечебни заведения“.

Още в разгара на пандемията от Covid-19 в България в една от заповедите на здравния министър беше посочено, че всяко лечебно заведение на територията на страната трябва да разкрие легла за лечение на пациенти с коронавирус, независимо от вида на собствеността. Като цяло приносът на болниците с частно управление беше над 30-процентен дял от общите легла за цялата страна.

Капацитетът, с който тези болници се включиха в лечението на пациенти с коронавирусна инфекция, не намира отражение нито в получаването на подкрепа в началото на пандемията, нито в плануването на такава. И тук възникват въпроси важни за цялото общество – каква е оценката за работата, приноса и ролята на лечебните заведения с частни принципали, каква роля ще имат при следващи пикове на пандемията и следващи кризисни пандемични ситуации. Защото за пациентите е важно да имат равен достъп.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Експерт: Има бум на коклюш, но ваксинираните го изкарват по-леко

Симидчиев за НЗОК: ГЕРБ овладява напълно здравеопазването

Пред епидемия от коклюш ли е страната ни и кои са най-застрашени: Отговорите от Ангел Кунчев

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com