Пациенти започнали да си плащат, за да не ги връщат болниците

4368
Пациенти започнали да си плащат, за да не ги връщат болниците
Снимка: Gettyimages

Най-късно до септември ще се наложи бюджетът на Здравната каса да бъде актуализиран, тъй като средствата, заложени за тази година, няма да достигнат. Това прогнозира председателят на Федерацията на синдикатите в здравеопазването и член на Надзорния съвет на касата д-р Иван Кокалов, предаде Дарик.

Той уточни, че почти всички болници в страната вече започват да изчерпват бюджетите си и създават листи на чакащи пациенти. Проблемът е, че към момента няма нормативен документ, който да определи лечението на кои заболявания може да изчака. От друга страна в много от частните болници вече пациентите започвали да си плащат, за да не чакат за лечение, което пък било незаконно.

Лекари се обявиха срещу налаганите лимити в болниците

Лекари изразиха недоволството си от методиката за заплащане на дейностите в лечебните заведения, която налага лимити на болниците. Това...

Когато се говори за връщане на пациенти, не става въпрос за такива, които се нуждаят от спешен прием в болница, уточни д-р Кокалов: „Всички болници вече поизчерпаха лимитите си и започват да пълнят листи с чакащи, а няма нормативен документ, с който се казва коя всъщност от диагнозите може да бъде сложена в листа на чакащи и колко време. Сега управлението става чрез заповед на директора на лечебното заведение - казва лимитът свърши. Това е опасно, защото отговорността остава в лекаря. Ако някой болен го върнете и той почине след 2-3 дни вкъщи, кой ще носи отговорността?! Нито ще е Москов, нито директорът, а ще е лекарят, който го е върнал. На много места, най-вече в частните болници, си плащат хората, за да не чакат, но няма нормативен акт, който да го разрешава това нещо. То става незаконно, защото аз се осигурявам и имам права и в същото време трябва втори път да платя за това право".

Кокалов е убеден, че не е трябвало да се започва със смяна на начина, по който се финансират болниците. Ако се прави реформа, тя е трябвало да даде началото си със смяна на метода, по който се финансират услугите в извънболничната помощ, сред които е работата на джипитата. А сега, това, което се случва, е, че Здравната каса отново остава без пари.

„В момента дефицитът е някъде между 150 млн. и 180 млн. През август-септември някой ще трябва да ги даде. В противен случай пациентът ще трябва да се бръкне и да ги плати. Поради тази причина съм убеден, че през септември такова нещо ще се случи, но обяснението на министъра, че това е преходна година - преходна може да бъде, но здравето не е преходно. Моето здраве е сега. Аз не мога да чакам 2016 година някой да ми каже - сега можеш да се лекуваш", категоричен е д-р Иван Кокалов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване