Подписването на амбулаторни листове затруднява джипитата

1705
Подписването на амбулаторни листове затруднява джипитата
Снимка: iStock/Guliver

Очакването, че електронното здравеопазване ще облекчи работата на джипитата и пациентите, на този етап не се получава. За това алармираха джипита от Пловдив и региона, предава 24 часа.

“Проблемът се оказа печатането на амбулаторните листове, които се подписват от пациентите заради изискването на здравната каса. Това води до тяхното допълнително ангажиране и забавяне на работата ни”, каза председателят от Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдивска област д-р Костадин Сотиров, чиято практика е в село Белащица. Той поясни, че това изискване е въведено от ръководството на НЗОК, за да може джипитата да докажат с писмен документ, че пациентът е бил на преглед в кабинета. Според него никъде в Европа няма такова изискване.

След редица сигнали: Сербезова предупреди болниците, че са длъжни да приемат и лекуват пациенти с COVID-19

Министерството на здравеопазването се обърна към директорите на РЗИ и на лечебните заведения след случая с отказа на няколко столични б...

“Стига се до голяма бумащина. Медицинските сестри събират всекидневно амбулаторните листове в папки, които трябва да съхраняваме, тъй като при проверка ги изискват. Пригодихме си отделна стая за тези хартиени документи”, поясни д-р Сотиров. Той добави, че с това свое изискване касата затруднява джипитата да извършват домашни посещения

“Голяма част от хората нямат принтери у дома си и като отида да прегледам някого, не съм в състояние да му издам амбулаторен лист, за да го разпише. След като не мога да го документирам в информационната система, от НЗОК не ми го признават и е безсмислено да обикалям”, добави още д-р Сотиров. По същата причина са отпаднали и дистанционните консултации по вайбър и телефон, които също не могат да бъдат документирани на лист.

Оказва се, че за всеки проблем, дори и най-малък, пациентите трябва да висят пред кабинетите на лекарите. Което не е добре и за тях, и за медиците заради надигащата се нова COVID вълна. От изискванията на здравната каса са засегнати и децата. Тези, които са под 14 години, трябва вече да бъдат водени на преглед само от бащите и майките си, които имат право да разписват амбулаторните листове. Досега са били придружавани по-често от баби, дядовци и други роднини, но техните подписи вече не се признават. 

“Никой от нас няма да върне дете. Всичко обаче остава за наша сметка”, казва д-р Сотиров. Той предлага дейността на личните лекари да се отчита като при електронните рецепти, където пациентите не се подписват.

В 9 общински болници в София ще се провеждат безплатни и анонимни изследвания за хепатит C

Гражданите ще могат да се изследват за хепатит C безплатно и анонимно в девет столични общински лечебни заведения. За целта са осигурен...

Председателят на пловдивската колегия на БЛС д-р Георги Цигаровски, който е общопрактикуващ лекар в ДКЦ-5 в Пловдив, добави, че единственото хубаво пациентите да се подписват на амбулаторните листове е, че така получава информирано съгласие от тях да бъдат прегледани и лекувани. “На някои може да се стори странно, но електронното здравеопазване даже забавя работата ни в много моменти.

Когато трябва да регистрираш в нея изписана рецепта за лекарства например, не става веднага, а трябва да чакаш. Понякога става по 5-6 пъти на ден. Още по-сериозно е положението с прегледите на пациенти. Чакаш да регистрираш началото на прегледа, след това и неговия край”, добави д-р Цигаровски.

Д-р Захаринка Вълканова от Крумово не скри, че почти всички джипита срещат проблеми с доста от пациентите си. “На мнозина се струва невероятно защо им обясняваме, че трябва да подписват амбулаторните листове, след като системата е електронизирана. В момента това е наложително, тъй като здравната каса го изисква, а и някой от тях може да каже, че не е бил на преглед”, заяви д-р Вълканова. Тя добави, че поради сегашната ситуация не преглежда пациентите си по домовете, тъй като не може да им издаде амбулаторни листове, които да подпишат.

“Ситуацията е много странна. Не можем да носим принтери в жилищата на хората. Нямаме физическа възможност и време да прегледаме болния, после да се върнем в кабинета си, да принтираме амбулаторния лист и след това да го занесем на пациента за подпис”, заяви д-р Вълканова, която беше избрана за семеен лекар на годината за 2019-а

Заплашвали проф. Асена Сербезова за здравето и близките й

Министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова е получавала заплахи. Това разкри самата тя в ефира на Нова телевизия. "Получавам...

Тя предлага да бъдат изработени осигурителни карти на пациентите, както и в почти всички страни в Европа. С тях те ще се чекират, когато отидат в лекарския кабинет на преглед, и така няма да се наложи да се разписват в амбулаторни листове, които да бъдат съхранявани.
“За това обаче е необходимо да се промени системата и хората да имат възможност да имат избор да се осигуряват здравно на различни места”, каза д-р Вълканова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Софтуерен проблем спира плащанията от НЗОК: Фармацевти излизат на протест

Едва 1 нов случай на Ковид е открит за денонощие у нас

Здравният министър за коклюша: Внимаваме с посланията заради паниката, сегашната ваксина е слаба

Без нови случаи на коронавирус у нас за денонощие

Нов спад в броя на заразените с Ковид, само в две области има нови случаи

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com