Повече от 40 лекари в Благоевград са без специалност "Обща медицина"

29574
Повече от 40 лекари в Благоевград са без специалност "Обща медицина"
Снимка: Getty Images / Guliver

В нашата област са 42 личните лекари, които нямат никаква специалност и не са започнали да специализират. Това съобщи по време на пресконференция д-р Румен Кондев, директор на Районна здравноосигурителна каса Благоевград, съобщи агенция "Фокус".

По думите на Кондев, това не е толкова голям проблем, тъй като има голям дефицит сред медицинските работници, а от друга страна е трудно един 50- или 60-годишен лекар да започне сега да специализира. Припомняме, че личните лекари имат по-дълъг срок, за да придобият специалност "Обща медицина". В момента според действащите разпоредби през тази година те трябва да са се обучили за такава специалност.

Лекарите се оплакват, че държавата не си изпълнява задълженията с пенсионерите

Проблемите в здравния сектор продължават да тормозят лекарите, а поредният отново е свързан със заплащането. Според писмо от Софийскат...

През 2000 г. докторите получиха срок от 10 години, в който да вземат специалност, за да могат да преглеждат пациентите. Оказа се, че той е недостатъчен и през 2009 г. беше удължен с още пет години - до 2014 г. Тъй като времето за практикуване без специалност изтича, личните лекари настояха за удължаване до 2020 г. Здравното министерство се съгласи само на една - до средата на 2015 г. Асоциацията на общопрактикуващите лекари предупреди, че над 1 млн. българи ще останат без лични лекари от юни 2014 г., тъй като докторите нямат право да практикуват без призната специалност.

С подготвените от здравното министерство проектопромени в Закона за здравето и Закона за лечебните заведения срокът за придобиване на специалност ще се удължи с една година, а записалите специализация през този период ще могат да работят още пет години, докато придобият специалност. Освен това лекарите със специалности "Вътрешни болести", "Педиатрия" и "Спешна медицина" имат право да разкриват практики и да работят като общопрактикуващи лекари.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване