Позиция от "Пирогов" за Даная: Верни заключения на база неверни факти

3375
Позиция от "Пирогов" за Даная: Верни заключения на база неверни факти
Снимка: БГНЕС

Пътят за изясняване на случая "Даная" ще мине в диалог – имахме ползотворна среща с майката на Даная Ани Стоянова и със създателя на фондация "Даная" Меглена Кунева, изясниха се факти, които не бяха ясни въпреки всички проверки досега. Това заяви зам.-директорът на "Пирогов" проф. д-р Николай Габровски, без да влиза в подробности и да дава примери какво е изяснено.

Припомняме, че Габровски беше кандидат за премиер на ГЕРБ преди време, но не успя да стане министър-председател: НА ЖИВО: Депутатите не избраха Габровски за премиер

Същевременно Габровски изрази разочарование пред БНТ, че колеги-лекари са критикували без да знаят точните факти и не са му се обадили първо, за да ги разберат. Има верни заключения на база неверни факти, обобщи зам.-директорът на "Пирогов" ситуацията от негова гледна точка: Д-р Аспарух Илиев към Пирогов: Не ви ли е срам да се правите на маймуни?

Много неща са направени за лечението на Даная, увери доц. Богдан Младенов, началник на клиниката по детска анестезиология на "Пирогов". Попитан директно изключват ли възможност за лекарска (човешка) грешка, отговорът беше следният: Много е лесно сега като седим да кажем така и така – когато анализираме обаче, нека се поставим на мястото на човека, който е бил там. Законът позволява да дежурят специализанти, това не е нещо незаконно и нередно, увери Младенов в светлината на думите на майката на Даная, че възразява конкретно за процедурите в болницата – кой предписва и носи отговорност например да се назначи скенер. Проф. Габровски добави, че специализантите всъщност са лекари, които не са неподготвени – преди да станат такива, те са преминали през подбор и обучение и са се сдобили с много опит, "който на много малко места в Европа може да бъде придобит".

Още: Проф. Габровски: Едва ли можехме да направим по-добре всяка стъпка в лечението на Даная

Първа проверка: Всичко е наред. Втора проверка – има проблем с медикамент

Проф. Габровски призна, че първата проверка е била само по документи, докато при втората е имало конкретни въпроси и тя е заключила, че е нарушен редът по пренасяне на медикамента. Майката на Даная вече каза за какъв медикамент става въпрос – NovoSeven, който тя е донесла от ИСУЛ.

Още: Втората проверка откри нарушения в 2 болници по случая "Даная"

Проф. Габровски обясни, че принципно това не трябва да се случва, но в реалния живот се случва. Лекарят каза, че става въпрос за два флакона NovoSeven и похвали лекуващият специализант, че е реагирал много професионално, свързал се е с лекуващия Даная хематолог за консултация и хематологът е препоръчал да почне моментално прием на лекарството. Същевременно Габровски заяви, че в "Пирогов" лекарството е било налично – на въпрос защо тогава не е взето от болницата, професорът отговори, че лекарството е много скъпо (няколко хиляди лева, зависи от концентрацията) и е имало много проверки дали няма злоупотреба. Затова контролът по използването му е много затегнат, обясни проф. Габровски, който изрично подчерта, че за "Пирогов" не са доказани злоупотреби. Проф. Габровски обясни, че въпреки всичко това е административно нарушение, но "колегата е проявил лекарска съвест". За предписването на NovoSeven има специално посочени случаи за нарушения в „Пирогов“: Тъмна картина в "Пирогов": На фокус са обществени поръчки

Решаването на тежки случаи и казуси не може да става по социалните мрежи – институция като „Пирогов“ трябва да дава кратки и ясни изявления, а не да влиза в дълги разговори по социалните мрежи, посочи Габровски. Той изрази недоумение защо има припярност относно директора на „Пирогов“ д-р Валентин Димитров – имало конкурс след само един месец. На тази база Габровски изключи политическо вмешателство.

Трудно е да се работи в тази ситуация – в медиите ни коментират работата и то хора, които не разбират, изкарват се абсолютно неверни неща, добави доц. Младенов.

Още: Нов протест в София за оставката на директора на "Пирогов"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Софтуерен проблем спира плащанията от НЗОК: Фармацевти излизат на протест

Едва 1 нов случай на Ковид е открит за денонощие у нас

Здравният министър за коклюша: Внимаваме с посланията заради паниката, сегашната ваксина е слаба

Без нови случаи на коронавирус у нас за денонощие

Нов спад в броя на заразените с Ковид, само в две области има нови случаи

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com