Председателят на БЛС: Медиците са поставени в тотален бърнаут. Мерките срещу коронавируса проработиха, но отключиха други проблеми (ВИДЕО)

6149
Председателят на БЛС: Медиците са поставени в тотален бърнаут. Мерките срещу коронавируса проработиха, но отключиха други проблеми (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

“Не бих коментирал дали сме към края на четвъртата ковид вълна. Бих искал да оставя по тази тема думата на специалистите и експертите, които правят прогнозите. Доколко тя ще затихне и доколко бързо това ще се случи зависи от много фактори: броя на преболедувалите, броя на ваксинираните и доколко обществото се съобразява с мерките”. Това заяви в интервю за Actualnо.com директорът на Български лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

По думите му все още е рано да се каже къде се намираме и не бива да се успокояваме, тъй като е много вероятно вълната да се върне със същата сила, както миналата година точно по времето, когато бяха празниците.

Лекар: Смъртността в България остава висока

Смъртността в България остава висока, въпреки че броят на новите случаи на коронавирус е намалял. Това отчете общопрактикуващият лекар ...

“Ако продължим да не се ваксинираме е напълно възможно и очаквам да се случи подобно сценарий. Няма как: всеки, който не го е направил или води активен социален живот без да се предпази, ще се докосне до вируса”, добави той.

Маджаров обясни, че към момента лекарите се справят до толкова колкото физическите им възможности го позволява. И обясни, че сред медиците има натрупана умора.

“Много е важно да се каже, че вълната залива цялата здравна система. Освен заразени с ковид има хора и с други заболявания и проблеми, които също чакат. Междувременно персоналът е изтощен и е поставен в ситуация на тотален бърнаут и в момента един лекар и една медицинска сестра обслужват 40 легла. На всички им е ясно, че те няма как да успеят да отговорят на безбройните очаквания. Това го казвам, защото нека здравите хора да си правят сметката и да не очакват, че е достатъчно само от телевизията обещанието, че всичко ще бъде наред. Да, ние сме длъжни да им кажем, че всичко ще бъде наред, но не можем физически да го изпълним поради това, че сме заляти физически и не можем да лекуваме както преди, тъй като в този момент сме принудени практически да забравим за другите пациентите с други заболявания”, добави той.

По отношение на доставките на медицински кислород д-р Маджаров заяви, че към момента няма информация да липсва в някоя болница. Той уточни, че на места доставките са били забавени заради нарасналия брой на пациентите. Председателят на БЛС говори и за пандемичните мерки, които предприе здравното министерство срещу корона вируса.

Проучване: Над половината българи смятат, че COVID-19 не съществува

Само от началото на ноември починалите от коронавируса в България надхвърлиха 2100 души, сочат официалните данни. Това са средно по над...

“Не ми се иска да коментирам този въпрос. Сякаш се търси подсъзнателно: къде е грешката? Истината е, че който и да е здравен министър, той има на въоръжение само ваксини и организация на здравната система, която е към момента, тоест той няма как да създаде изцяло нова. Смятам, че това, което можеше да се направи към момента, се направи и разбира се, всеки който не е на мястото на министъра може да казва, че готов да дава много съвети без обаче да гледа реално на ситуацията. Тъй както имаме крайни хора, които казват да се затвори всичко, имаме и такива, които искат всичко да се отвори. И двата типа обаче не се замислят дали това няма да доведе до падащи хора по вратите на болниците или пък, ако се затвори всичко, дали няма това да доведе до тотален срив в икономиката. Пак казвам, в рамките на възможното, при създалата се политическа обстановка, смятам, че взетите решения до момента са добри”, коментира той.

По повод въвеждането на зеления сертификат председателят на БЛС заяви, че той е временен и за момента върши работа, но за съжаление издаването на документа е отключило лошата практика с фалшифицирането. Той прогнозира, че рано или късно сертификатът ще бъде отменен и няма да ограничава и разделя хората.

Наскоро, заедно с вашите колеги и министъра на здравеопазването отправихте призив към обществото като се хванахте за ръце. Как го отчитате това към днешна дата, успяхте ли да достигнете до хората по този начин и те да ли ви послушаха? 

Припомнете си тук: Магия за премахване на вируса - хващаме се за ръце и вече го няма 

“Ние, които можем да убеждаваме и бяхме заедно, сме на ръба на възможностите си, защото тези които ни вярват, както хората от нашата сфера, те вече спазват нашите съвети и се вслушват. При другите, обаче, които все още се съмняват и не ни вярват достатъчно, трябва да се намери начин да се говори на техния език. Тоест трябва да се види те от какво се интересуват, какви са социалните им групи и да се намерят хора, които говорят да езика им. Искам да кажа, че оттук нататък призивът да се ваксинира обществото и то да се пази трябва да е насочен към техните авторитети и лидери на мнение, които могат да им повлияят и да ги убедят в това, което казваме и да застанат на наша страна. Решението да се хванем за ръце го приемам като една стъпка напред и не е било грешно. То не доведе до масов отлив от ваксинация, а накара хората да се замислят. На критиците, които не приеха този наш апел бих казал, че това е пореден опит да се пречи, тъй като тези хора не дават решения”, добави д-р Маджаров.

Резултатът от пандемията: все по-голяма интернет зависимост и социална тревога

Влошаване на повечето психически симптоми са отбелязали японски учени, които са сравнили показателите на психическото здраве на хора пр...

Той се обърна към хората с призива да мислят за себе си и за своите близки, като за възможни потърпевши от ситуацията с корона вируса и всичко това, което се вижда по телевизията е реалност и може всеки да изпадне в подобна ситуация. При дистанция и ваксинация може да не се стигне до най-лошото, завърши той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Коронавирусът в България: Само в 6 области има открити нови случаи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване