Пробив в медицината: Български лекари излекуваха от хепатит С болни с рак на черния дроб

24133

Български лекари първи в света излекуваха от хепатит С болни с рак на черния дроб. Лекарите от болница "Св Иван Рилски" в София поеха риск в интерес на своите пациенти и приложиха нова за света терапия, която елиминира напълно вируса на хепатит С.

Никой от колегите им в света до този момент не е имал смелостта да тръгне по този неутъпкан път и затова данните на нашите лекари са публикувани веднага на първа страница в две от най-авторитетните медицински издания, се казва в репортаж на БНТ.

Резултатите от изследванията на двама от пациентите са особено важни, защото изглежда за момента са единствените в света. И лекарите са доволни да видят тази ехография на жена над 60 години. 

"Това е образ на черния дроб на излекувания пациент, че няма рецидив", каза проф. Захари Кръстев - зав клиника "Гастроентерология", УМБАЛ "Св. Иван Рилски".

Учени наблюдаваха развитието на човешки ембрион в изкуствени условия 13 дни

Биолози от нюйоркския университет Рокфелер (The Rockefeller University) са открили нови аспекти на ранното развитие на човешкия ембрион...

Изследването и на другият пациент среща одобрение. Той е на 69 и заедно с жената се лекува тук отдавна. С тежки проблеми заради хепатит С, но с късмета да попаднат на упорити лекари. 

"Те дойдоха преди 15 години с цироза. И ние ги... с магьосничество разни такива, опити за лечение, изпитване на най-новите неща", обяснява още д-р Кръстев.

Хванали рано рака, лекували го, а след това дошли и новите медикаменти, които напълно премахват вируса от организма. Макар и революционни, терапиите се прилагат в практиката отскоро с доказан ефект само при определени болни. 

"Много е трудно една фармацевтична компания да включи пациенти с онкологични заболявания, когато се знае че този пациент може по време на проучването да почине от самата болест", заяви проф. Красимир Антонов - гастроентеролог, УМБАЛ "Иван Рилски".

Лекарите поели риск съвсем премерено, с опит и знания, въпреки липсата на достатъчно информация. 

Първи случай на заразяване с рак

За първи път американски учени се сблъскали със случай, когато рак се предава от паразит на човек. При изследването на 41-годишен мъж с...

"И това което стана е, че тези пациенти действително изчистиха вируса на хепатит С и в момента ние отбелязваме едно много добро състояние на техния черен дроб", каза още проф. Красимир Антонов. 

Вече година, рецидив на рака няма. Така доказват че подобно лечение е възможно.  

"Доказахме, че тези два случая след спиране на лечението в продължение на една година. Двукратно се качи техния имунен капацитет", обяснява д-р Кръстев.

"Докъде ще стигне този процес ще видим никой не знае. Това е другото нещо, което представлява огромен интерес в цял свят. След като се изгони една инфекция с хепатит С и пациентите имат чернодробна цироза какво става с тази чернодробна цироза", добави д-р Красимир Антонов.

Двамата пациенти на Иван Рилски още дълго ще са във фокуса на вниманието на лекари от цял свят.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване