X
 
 

Продължава неяснотата около българска фирма за съхранение на стволови клетки

586 0
photo of Продължава неяснотата около българска фирма за съхранение на стволови клетки
Снимка: iStock/Guliver
Скандал се разгоря с българска фирма за съхранение на стволови клетки – стотици семейства твърдят, че са изгубили връзка с тъканната банка, след като нейната фирма-майка в Швейцария фалирала.

„Тотално бяхме изключени от всякаква комуникация и не знаем какво се случва. Разбираме впоследствие, че стволовите клетки са преместени в Полша, където още повечето от родителите нямат потвърждение, че материалът им е там и че се съхранява”, каза в интервю за bTV Доротея Дачкова.

Затвориха българска банка за стволови клетки

Проблемен казус с проби със стволови клетки от пъпна връв. Дъщерната компания на тъканната банка „Криосейв” в България прек...

Клиентите на фирмата разбрали за проблема през август. Както твърдят самите те – по информационен път, а не от институциите, които трябва да следят ситуацията.

„Дори смея да кажа, че ние информирахме Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ (ИАМН) за случващото се с фирмата и тъканната банка през август месец. Подадохме сигнал към тях”, разказа Васил Пасев, също родител и клиент на фирмата.

Засегнатите от проблема разказаха, че са сезирали и прокуратурата, здравното министерство и Комисията по здравеопазване, с надеждата, че ще бъдат направени законодателни промени.

От ИАМН пък настояха, че още през юни са предприели необходимите действия, а от фирмата ги уверили, че клиентите са информирани за случая.

Харвард обвини авторитетен кардиолог във фалшификации

Американски кардиолог, добил известност с изследванията си на стволови клетки, е обвинен, че е фалшифицирал данните от проучванията си....

През август месец въпросната фирма е подала и заявление, че иска да прекрати дейността си. А извършената впоследствие проверка на ИАМН констатирала нарушения.

Основното – през 2018 – 2019 г. повечето проби са поставени под карантина, тъй като не са извършени необходимите серологични изследвания.

Директорът на българската фирма Асен Пачежеив също настоя, че юни месец са били изпратени мейли на клиентите, а нарушенията не са свързани с начина, по който са взети пробите, а с това, което се случва в Швейцария.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители