Проф. Аргирова: Вирусът мълчи, но не забравя, от нас зависи колко ще продължи

3753
Проф. Аргирова: Вирусът мълчи, но не забравя, от нас зависи колко ще продължи
Снимка: iStock/Guliver

„Коронавирусът е отдавна познат за медицинските специалисти, но не и точно този щам. В случая ние бяхме изненадани от това, че той е силно патогенен, много лесно се предава – има силна инфекциозност и трансмисивност“. Това обяви пред Нова телевизия вирусологът проф. Радка Аргирова.

„Вирусът мълчи, но не забравя. Само от нас зависи колко бързо ще свърши тази ситуация. Трябва да се спазва дистанция и да стоим вкъщи“, заяви проф. Аргирова. Според нея пикът на заболяването все още не е достигнат. Специалистът изрази надежда, че със затоплянето на времето, вирусът ще отшуми.

Маски за лице: Помагат ли наистина?

От многото превантивни мерки, които можете да предприемете, за да се предпазите от новия коронавирус, носенето на маска за лице е една ...

„Много важно е да се дезинфекцират редовно всички повърхности. При температури под 56 градуса и гладки повърхности може до 24 часа да престои. Затова се обръщам към всички – металните, стъклени и пластмасови повърхности трябва да бъдат редовно почиствани и да се ползват ръкавици“, допълни тя.  

Запитана за информациите, че при някои пациенти се е стигнало до повторна инфекция, проф. Аргирова заяви, че към момента няма окончателен отговор. „Аз съм сигурна, че първата диагноза не е вярна. В резултат на инфекцията се образуват антитела и те имат трайност, така че след доказано заразяване, вероятно минимум година ще сме запазени от повторна инфекция“, заяви тя.

Проф. Аргирова развенча като мит информацията, че пиенето на гореща вода опазва от инфекция. „Витамини помагат, но това не е директна борба със самия вирус, те укрепват имунитета и са препоръчителни. Пролетта са важни, а да не забравяме, че наскоро имаше и грипна вълна“, допълни тя. Специалистът препоръча да сее взимат витамини А, Е и Д.

На въпрос дали лекарствата срещу ХИВ помагат, тя отговори, че те са строго насочени директно срещу определени компоненти на вируса, като от тях никой не фигурира в COVID 19. „Има обаче няколко ензима и на това се базира идеята. Тъй като липсва каквото и да е специфично лечение, се пробва и някои ги закупуват за лечение. Трябва да има определено проучване, което да е точно, защото някои от тези медикаменти могат да бъдат много полезни, но не всички“, категорична бе тя, като изрази увереност, че някои от медикаментите за Хепатит С могат да помогнат.

Витамин D - всичко, което трябва да знаете за него

Както може би вече сте чули, след маските и дезинфектантите, от аптеките започнаха масово да изчезват витамин C и витамин D. За ползите...

Проф. Аргирова заяви, че маски трябва да се носят от хора, които са хремави, и от медицински лица, които обслужват човек, за който има съмнение, че е заразен. Запитана за протеста на лекарите от столичната Втора градска, тя заяви, че всяка болница може да работи с инфекциозно болни, но за целта трябва да бъдат осигурени нужните условия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване