Проф. д-р Костадин Ангелов: Здравна реформа не се прави по време на пандемия, нито от служебно правителство

1425
Проф. д-р Костадин Ангелов: Здравна реформа не се прави по време на пандемия, нито от служебно правителство
Снимка: Actualno.com

Със 100 % беше увеличена субсидията за общинските болници по време на управлението на кабинета Борисов – от 30 милиона лева тя нарасна на 60 милиона лева и това стана благодарение на партньорството на Министерството на здравеопазването с Националното сдружение на общините в България. Това заяви в Свищов проф. Костадин Ангелов, водач на листата на ГЕРБ-СДС за Великотърновски избирателен район, който посети болницата в крайдунавския град, заедно с кандидатите за народни представители Росица Димитрова и Станислава Стоянова.

„Дигитализацията и електронизацията на здравеопазването са особено важни, за да се улесни достъпът на пациентите до лечебни заведения в други градове и чужбина. Електронните рецепти, които ще постъпват в пациентското досие, ще помогнат на лекарите в дадената болница да направят бърза справка за пациента – епикризи, рецепти, зъбен статус, кръвна група, неблагоприятни събития. Тогава за всеки пациент може да бъде оказана важна, дори животоспасяваща помощ“, посочи бившият министър на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов. По думите му лекарите имаха резерви да работят в ковид-отделението на болницата в Свищов и персоналът не беше достатъчно мотивиран. „Само за два месеца направихме системата да отговори на повишените изисквания“, припомни проф. Ангелов. Според него, в хода на една пандемична криза в целия свят реформи в здравеопазването не се правят. „Те не се правят и от служебно правителство, което обещава реформи. Това е все едно някой турист от Румъния да внесе при кмета на Свищов промяна на градоустройствения план в града. България е парламентарна република и една такава реформа трябва да се обсъди в Народното събрание, а не да се прави от служебното правителство“, категоричен е Костадин Ангелов.

Водачът на листата на ГЕРБ-СДС за област Велико Търново подчерта, че болниците имат нужди от млади хора. „Тристълбовото финансиране за млади лекари и сестри е реално решение за повече доходи на здравните специалисти. Това е начинът да мотивираме младите кадри да останат в градовете и да се развиват, и той е заложен в цяла система от мерки в програмата на ГЕРБ-СДС“, заяви още проф. Ангелов. „Премахването на лимитите за финансирането на болниците означава, че лечебното заведение в Свищов ще се закрие, парите ще намаляват във времето“, предупреди за опасностите от необмислените реформи в здравеопазването проф. Ангелов. По думите му това означава да се увеличат парите към определени болници, предимно частни. Трябва да имаме защитени болници, а не дива конкуренция. „Това е недопустимо за здравеопазването“, категоричен е водачът на листата на ГЕРБ-СДС.

Кандидатът за народен представител и експерт в социалната и здравна сфера Росица Димитрова подчерта, че ГЕРБ-СДС продължава да търси най-добрите и адекватни решения, за да може всеки човек да получи подкрепа, да се намерят най-добрите и адекватни решения. Според нея, коалицията има много ясни, конкретни и изпълними цели в секторната политика, които ще осигурят и устойчивост, и продължаване на тенденцията за ръст на финансирането и доходите на социалните работници. „Само със стабилно правителство, което познава проблемите в нашето ежедневие, това ще се случи“, завърши Димитрова.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Симидчиев за НЗОК: ГЕРБ овладява напълно здравеопазването

Пред епидемия от коклюш ли е страната ни и кои са най-застрашени: Отговорите от Ангел Кунчев

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com